Cirque du Soleil – je suis alle!

Și am zis: să se facă Alegria. Și Alegria s-a făcut, la Romexpo, în 7 Septembrie, prin gratitudinea unei bune prietene și o învoială temporară cu biletele:) (mulțumesc tare mult!)
Am mai tăiat ceva de pe lista dorințelor mele. Am fost atât de fericită … atât de fericită cum nici nu vă puteți imagina! Spectacolul a fost ge-ni-al, ochii mei aveau magneți la scenă și urechile-mi erau antene. (după descrierea asta, aș arăta ca un extraterestru, mă rog)
Înainte să vă povestesc, ce e Cirque du Soleil? Un spectacol de teatru-circ-modern diferit. Spun că e diferit pentru că e profesionist, abundează în frumusețea muzicii și a pieselor migăloase ale fiecărei părți a scenei. E un spectacol viu, care nu are nevoie de animale neapărat. Eu urăsc circul în general și grădinile zoologice (v-am explicat aici de ce) și iubesc Cirque du Soleil pentru că e altfel. Cred în ideologia lor de a nu sacrifica vietăți și de a-și munci propriul lor corp pentru performanță și artă. Pentru că, în fond, Cirque du Soleil e o artă prin disciplină.
Nu știam că e Canadian, mereu credeam că e francez, dar, ca să vezi, până nu m-am dus de-a dreptul la spectacol, nu aș fi băgat de seamă. Multe lucruri istorice nu am ce să vă spun, decât că a fost fondat în 1984, și că e fabulos și original. Fiecare reprezentație are interpretare unică, de la muzică, lumini, personaje și punere în scenă. 
 

cirque

Spectacolul Alegria, contrar numelui său, nu reprezintă doar ”bucurie”, ci e bucuria tinerilor de a trăi și a schimba viitorul, într-o lume chinuită – cam asta e tema piesei, un amalgam de epoci temporale în care lupta pentru putere a ”bătrânilor” (Old Order) se intersectează cu naivitatea celor tineri (New Order), care își doresc să nu fie subjugați. „A baroque ode to the energy, grace and power of youth.” Și dintre toate, da, răzbate acest cântec frumos al tinereții, ”con el ravia de amar” (cu nebunia de a iubi).
Însă, pe lângă toate aceste detalii și minuni, cel mai mult mă impresionează disciplina pe care o au acrobații, actorii, saltimbancii, clovnii, toți care depun eforturi pentru această companie, pentru că până la urmă, Cirque du Soleil e un business. Oamenii aceștia muncesc zi și noapte și se transformă de-a dreptul, pentru a face un spectacol la care să nu ai ce comenta. Efectiv să nu ai nici un nor negru deasupra capului. 
Uneori asta mă duce cu gândul la lenea noastră, a românilor și chiar vorbeam despre asta cu prietenul meu Dani, cu care am fost la spectacol. Credeți că acești acrobați ar spune vreodată ”lasă, nu mă antrenez azi, că sigur o fi bine și fără o oră de exerciții”? Asta când spectacolele ies la precizie, cu o siguranță repetată și bine întipărită. Ca să aducă frumusețe prin excelență. Pentru mine, Alegria a fost o palmă bine meritată. Mi-am dat seama câte am de învățat și câte avem noi, ca popor, de învățat, de la Cirque du Soleil. Noi nu știm ce e aia disciplină sau, aș îndrăzni, perfecțiune. Pentru că dăm doi bani pe asta și ne plac lucrurile superficiale. 
Ei bine, Cirque du Soleil este magnifique! V-am mai spus, mi-a transmis un sentiment de fericire neașteptată și de frumos. Din păcate este ultimul lor spectacol ”Alegria” pe care îl vor mai performa, dar o să mă mai duc, când o să am ocazia și banii, negreșit, să îi mai văd și să trăiesc cu ei, timp de 2 ore și un pic, ceva diferit. Să văd rezultatele excepționale ale unei munci neîntrerupte, dedicate și să ascult pasiunea cum izvorăște din ei. 
Recomand din toată inima. 

CAM00468

0 comentarii

  1. Un spectacol pe care mi-ar fi placut sa il vad !
    Am vazut Cirque du Soleil doar la televizor. Stiu ca nici nu se compara cu varianta live, dar tot e mai bine decat deloc. E impresionant !

  2. Minunat! Si eu i-am vazut doar la tv, mereu m-au impresionat 🙂
    Mi-am trecut de ceva vreme pe lista dorintelor si un spectacol Cirque du Soleil live. Sper sa il bifez candva in viitor.
    Ps: si eu il credeam francez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *