Cine schimbă lumea?

Răspunsul ”politically correct” ar fi ”noi toți”, și în oarecare măsură, așa e – prin fiecare acțiune a noastră, avem un impact în lumea în care trăim, chit că deseori e infim și încet. Dar, câteodată, se nasc câțiva oameni vizionari, care schimbă lumea mai repede decât ar vrea ea să se schimbe, pentru că e necesar. Un astfel de om e Elon Musk, așa zis și ”Iron Man”, variantă aproape reală a lui Tony Stark din benzile desenate Marvel.

0316_forbeslife-features-elan-musk_400x280.jpg

Într-adevăr, Elon Musk e aici să schimbe lumea drastic și dramatic, prin contribuțiile sale în PayPal, Space X, Tesla Motors, SolarCity, Hyperloop; adică esențial, colonii pe Mars, mașini electrice ce nu emit C02, și energia solară ca primă opțiune a generării de energie curată, nepoluantă. O recomandare care merge cu articolul meu e seria scrisă de Tim de la WaitButWhy, o serie foarte comprehensivă, și amuzantă,  bazată pe invitația lui Elon Musk de a-i vizita companiile și a face oamenii să înțeleagă distincția între ele. Pe mine nu m-a invitat nimeni niciunde, dar nu e nevoie. E treaba mea să fiu interesată de sustenabilitate și mă bucur să pot împărtăși puținul ce-l știu / citesc, lumii care are răbdare și curiozitate să afle.

Incursiunea mea umilă în lumea lui Elon Musk a fost întregită citind cartea lui Ashlee Vance, Elon Musk: How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future. Cartea e o biografie plină de detalii, inspectând cu umor atât viața lui Elon Musk, cât și business-urile din jurul acestuia, într-o ordine cronologică, pe alocuri intercalată, dar care face foarte mult sens și nu încurcă cititorul. Așa că azi, despre asta scriu: Elon Musk, importanța companiilor sale, acompaniate de citate din carte, și de ce ar trebui să ne pese de toate aceste lucruri.

Elon-Musk.jpg

Elon Musk

Aș dori ca această parte să ocupe cât mai puțin loc, dar vom vedea. Nu vreau nici să aloc spațiu inutil (așa cum o fac scriind asta acum), dar nici să las afară vreo informație importantă. Elon Musk s-a născut în Africa de Sud, dintr-un tată Sud African și o mamă Canadiancă. La vârsta adolescenței, s-a mutat în Canada, apoi s-a stabilit în SUA, unde, în anii de facultate, a explorat gânduri și planuri pentru a schimba lumea, cochetând cu fizica, ingineria, și economia în același timp. Nu s-a remarcat prin rezultate excepționale la școală, dar avea o curiozitate nesătulă și o capacitate de a vizualiza lucruri care păreau SF la momentele respective.

”People who have spent significant time with Musk will attest to his abilities to absorb incredible quantities of information with near-flawless recall. It’s one of his most impressive and intimidating skills and seems to work just as well in the present day as it did when he was a child vacuuming books into his brain.”

În câțiva ani, testând diverse idei, a devenit un antreprenor de succes, înființând câteva companii (sau ajutând la înființarea lor), care, pe termen lung, au misiunea de a face lumea un loc mai bun (acestea sunt detaliate mai jos). Dacă la început oamenii au râs de el, și nu l-au înțeles, fiind sceptici, acum poate că perspectiva asta s-a mai schimbat și există un dram de admirație pe undeva. Însă angajații săi sigur nu împărtășesc mereu aceeași părere. Deopotrivă aceștia sunt speriați și impresionați de stilul său de a conduce. Elon Musk nu ezită să concedieze pe oricine i se pare că stă în calea ”avansării” companiei, și nu acceptă ”Nu” ca răspuns.

”Musk essentially asks employees to do the impossible on top of the impossible. One former SpaceX executive described the working atmosphere as a perpetual-motion time machine that runs on a weird mix of dissatisfaction and eternal hope.”

„What we have to do is fucking hard and half-assing things won’t be tolerated.” He just destroys you and, if you survive, he determines if he can trust you. He has to understand that you’re as crazy as he is.” This ethos filtered through the entire company, and everyone quickly understood that Musk meant business.

Lumea l-a descris ca lipsit de empatie și foarte dur, brutal chiar, un lucru poate reliefat și în viața lui personală. Prima lui soție confesa că odată Musk i-a spus ”Eu sunt persoana alpha din această relație.” Dacă mi-ar fi spus mie cineva asta, l-ar fi așteptat un șut nu în fund, ci în fundul din față. Ea chiar a ținut un blog unde mai descria viața lor intimă, plângându-se că Elon nu are timp de ea sau copiii lor. În cele din urmă, aceștia au divorțat, iar mai târziu Elon s-a căsătorit cu o altă femeie, de care a divorțat, apoi cu care s-a recăsătorit, urmând să divorțeze din nou. CE. TREABĂ. O FI. ȘI ASTA. NU? Nu a mea, oricum, dar concluzia e că acest om, în toată genialitatea lui, nu e o companie ușoară. E amuzant când îl vedem prezentând noile mașini Tesla sau oferind speech-uri motivaționale asupra viitorului, dar când șade pe scaunul cârmaciului, sau în viața personală, n-o fi chiar cel mai blând. Chiar și mie mi-ar plăcea să lucrez pentru Elon, deoarece cred în viziunea sa, dar aș fi constant terifiată să nu sparg oala cu ciorbă fierbinte pe drum.

Ce mă interesează pe mine mai mult, de fapt, sunt contribuțiile sale în lumea actuală. Ce a făcut Elon Musk ca să influențeze lumea? Iar aici începem o călătorie poate un pic plictisitoare, dar necesară, în înțelegerea companiilor pe care le-a avut / are sub aripă.

„Maybe I read too many comics as a kid,” Musk said. „In the comics, it always seems like they are trying to save the world. It seemed like one should try to make the world a better place because the inverse makes no sense.”

„The more he thought about space, the more important its exploration seemed to him. He felt as if the public had lost some of its ambition and hope for the future. The average person might see space exploration as a waste of time and effort and rib him for talking about the subject, but Musk thought about interplanetary travel in a very earnest way. He wanted to inspire the masses and reinvigorate their passion for science, conquest, and the promise of technology.”

Despre companiile din sfera Elon Musk

Zip2, X.com, PayPal

Elon n-a fost un băiat de bani gata, și a pornit chiar de jos în viață, dar suficient de bine cât să primească un ajutor financiar de la tatăl său cu care să pornească prima afacere: Zip2. În anii 90, internetul era mic copil – și gândindu-mă la asta în timp ce citeam, voi realizați că ce putem face noi azi pe internet era superredus acum 15 ani, prin anii 2000? Și chiar mai redus acum ABIA 20 de ani? Așa că Zip2 era o bază de date online cu ghiduri de orașe pentru ziare, care ulterior a fost cumpărată de Compaq Computer. Ce e important de aici e că Musk a primit câteva milioane de dolari. Milioane cu care a înființat X.com, un produs destinat să aducă o inovație în sistemele financiare globale prin servicii online. X.com a fuzionat cu Confinity, care avea un segment numit ”PayPal”, un sistem de plăți online. Compania a devenit ceea ce cunoaștem azi drept PayPal, iar mai târziu a fost achiziționată de eBay, în urma tranzacției Elon încasând din nou niște bani frumoși.

Dar, Elon nu e ca orice antreprenor din Palo Alto care visează doar să se îmbogățească și apoi gata, poate să stea cu burta la soare în insule exotice. Cu toate că banii i-au adus, pe parcursul vieții sale, extravaganțe tipice oamenilor bogați, Elon Musk căuta următoarea idee. Iar pentru că de mic l-a pasionat știința, spațiul, cunoașterea lumii … s-a gândit că industria aerospațială e plictisitoare, stagnantă, și aridă. Cum de nu sunt oamenii mai interesați să exploreze spațiul? Așa că a înființat SpaceX.

SpaceX

Dacă până aici Elon a avut obstacole decente, ca antreprenor – vânzarea ideilor sale către investitori, conflicte pentru treburi de guvernanță a companiilor, a fi sau a nu fi CEO, divergențe de opinii – pentru SpaceX a primit verdictul: omul ăsta e cam nebun. Vizionar vizionar, dar … cum să fii așa arogant să crezi că poți face mai bine, mai ieftin, și de la 0, ce alte companii precum Boeing fac de ani de zile?

„We’re trying to have a really big impact on the space industry. If the rules are such that you can’t make progress, then you have to fight the rules.”

There is a fundamental problem with regulators. If a regulator agrees to change a rule and something bad happens, they could easily lose their career. Whereas if they change a rule and something good happens, they don’t even get a reward. It’s then very easy to understand why regulators resist changing the rules. It’s because there’s a big punishment on one side and no reward on the other. How would any rational person behave in such a scenario?”

Răspunsul: Cui îi pasă? Determinat, aprig, și muncitor, aproape obsedat, Musk petrece ani de zile în eșecuri și încercări de leadership pentru care unii îl critică, alții îl aplaudă. SpaceX construiește rachete și capsule spațiale, cu menirea de a transporta diverse încărcături în spațiu, fiind în același timp refolosibile. Scopul final al SpaceX? Să înlesnească, încurajeze, și să promoveze călătoriile multiplanetare, pentru a ajuta la stabilirea coloniilor multiplanetare – Mars fiind cea mai fezabilă opțiune. O viziune ambițioasă, nebunească, care atrage multe priviri suspecte, malițioase, dar necesară în contextul unei populații care nu se oprește din a crește …

space x.jpg

If SpaceX can perfect its technology, it will deal a devastating blow to all of its competitors and almost assuredly push some mainstays of the rocket industry out of business while establishing the United States as the world leader for taking cargo and humans to space. It’s a threat that Musk figures has earned him plenty of fierce enemies. „The list of people that would not mind if I was gone is growing”, Musk said. „My family fears that the Russians will assassinate me.”

Toată lumea a râs de Elon Musk, pentru că, repet, era la marginea eșecului, după atâtea încercări de lansare a rachetei Falcon-1 ratate și o companie pe muchia falimentului (asta după ce Musk scotea bani din buzunar ca să-și finanțeze visul). Angajații munceau orbește, zi și noapte, în condiții de care nu le mai păsa, pe o insulă în Pacific, de unde reparau, programau, și sperau ca ”măcar de data asta să meargă”. Și a mers. În 2008, în sfârșit, Falcon-1 a zburat în afara Pământului. De aici, a cam urmat ”istorie”, pentru că s-au adus îmbunătățiri în varianta Falcon-9, iar alte zboruri și transporturi de sateliți s-au dovedit de succes, alături de construirea capsulei spațiale Dragon (care ar trebui să permită și echipajelor mici să intre în ea, și deci să călătorească ușor în spațiu).

SpaceX_falcon9_sideview_2015-879x485.jpg

Au început să vină și contractele cu NASA mai apoi, pe lângă cele comerciale, și iată că în 2015, SpaceX s-a bucurat de o realizare enormă: racheta Falcon-9 a aterizat înapoi pe Pământ într-un punct imobil, fiind reutilizabilă după un asemenea zbor. E prima rachetă de acest gen, și prima din multele care vor urma … În 2016 a aterizat înapoi pe o platformă marină. (dacă mă pot exprima așa) Cu toate că părțile tehnice din carte nu sunt numeroase, pot fi mai dificil de înțeles pentru un om neexperimentat ca mine sau alții. Pot să spun însă că: e de bine. Rachete și capsule spațiale care costă puțin înseamnă bani alocați mai mult cercetării și dezvoltării, inovației, transportului de astronauți în Stația Spațială Internațională mai frecvent, și, de ce nu, potențiale avansări considerabile în misiunea colonizării planetei Marte.

Tesla Motors

Povestea Tesla se petrece pe fundalul unei moțăiri printre companiile producătoare de mașini.

Next time a car ad appears on your television, pause for a moment and really listen to what’s being said. When you realize that the Volkswagen sign-and-drive „event” is code for „we’re making the experience of buying a car less miserable than usual”, you’ll start to appreciate just how low the automotive industry has sunk.

Numai dacă mă gândesc la penibilul scandal Volkswagen și cum au înșelat testele de emisii îmi vine să îmi trec pumnul printr-un geam de-al lor. Dacă aș fi WonderWoman, probabil. Iar alternativele nu s-au arătat la orizont suficient de puternic. Până în anul 2003.

Elon Musk nu e fondatorul companiei care produce mașini electrice, Tesla Motors, influența lui venind mai târziu (și câștigându-și dominanța). Povestea, rezumată, e cam așa: Jeffrey Straubel, un tânăr pasionat de inginerie electrică, avea tot felul de idei despre cum să îmbunătățească motoarele electrice, și să se folosească de bateriile de litiu-ion care erau subestimate la acea vreme (anii 2000, fiind folosite pentru laptop-uri). Niște baterii eficiente, dar neexploatate la potențialul lor maxim. Straubel s-a gândit că le-ar sta bine unor asemenea baterii multe multe într-o mașină care să nu depindă de combustibili poluanți. Întâlnindu-se cu Elon Musk pentru un prânz, Straubel a adus în treacăt ideea. Musk, atras de viitorul promițător al mașinilor electrice, a decis să-l ajute pe Straubel cu o investiție inițială de 10 000 dolari, prin care să își îndeplinească planurile.

Într-o altă parte a Americii, un alt inginer electric, Mark Eberhard, se gândea îngrijorat la încălzirea globală și la cum combustibilii fosili contribuie la schimbările climatice. S-a decis să facă ceva în privința asta, auzind de niște oameni care încearcă să folosească baterii litiu-ion pentru a construi mașini electrice. Întâlnirea cu Straubel nu a fost fructuoasă, astfel că a format propria sa companie, împreună cu Marc Tarpenning, numită după ilustrul om de știință, inventator și inginer Nikola Tesla, care visa un viitor al energiei ”wireless”, disponibilă tuturor, gratuit.

tesla-motors-factory.png

Cele două companii au devenit partenere și, pentru că aveau nevoie de investitori care să le finanțeze revoluționara idee, Elon Musk a investit 6,5 milioane de dolari, devenind acționar majoritar și Președintele board-ului de directori. Straubel a fost și el imediat angajat în companie, și astfel, o mână de oameni cu o idee, au pornit într-un drum anevoios care avea să le stea în cale tuturor companiilor de automobile. Cineva îndrăznește să facă o mașină mai eficientă și care să nu polueze DELOC? Pfff. Așa gândește o industrie amorțită și leneșă. După câteva conflicte de-a lungul a câtorva ani, Eberhard a părăsit Tesla Motors, și Elon Musk a devenit ceea ce este și azi: CEO-ul Tesla Motors, iar Straubel CTO-ul.

Had anyone from Detroit stopped by Tesla Motors at this point, they would have ended up in hysterics. The sum total of the company’s expertise was that a couple of the guys at Tesla really liked cars and another one had created a series of science fair projects based on technology that the automotive industry considered ridiculous. What’s more, the founding team had no intention of turning to Detroit for advice on how to build a car company. No, Tesla would do what every other Silicon Valley start-up had done before it, which was hire a bunch of young hungry engineers and figure things out as they went along. (…) What Tesla did have, ahead of anyone else, was the realization that 18650 lithium ion batteries had gotten really good and were going to keep getting better. Hopefully that coupled with some effort and smarts would be enough.

Ce e cel mai interesant la Tesla Motors e că revoluționează lumea, îi sperie pe giganții automobilelor, e copilul rebel al industriei automotive. Tesla a construit o mașină electrică de la ZERO, a testat-o și perfecționat-o constant, continuu, în pofida verdictelor de ”eșec” pe care le primea din toate părțile. Tesla are propria sa fabrică unde își fabrică vehiculele electrice, care depind foarte foarte puțin de furnizori externi. Ca și cu SpaceX, Musk a avut de tras și cu Tesla. De la finanțări masive, probleme cu clienții care nu-și primeau comenzile de mașini la timp, inclusiv primele prototipuri Tesla Roadster ratate sau furnizori care nu livrau la timp.

Tesla-Model-3-Back-View.jpg
Tesla Model 3

Cu o ambiție aproape inumană, Musk și-a inspirat viziunea oricui dădea doi bani să-l asculte, dar mai ales angajaților săi, care pe de o parte îl admirau, și pe de o parte le era frică de el. Elon impune un ritm alert, deadline-uri și sarcini aproape imposibil de realizat, și un stil de muncă obositor, chinuitor. După cum i se pare lui, concediază pe cine nu e suficient de performant, și cere de la ceilalți ce oferă și el: ore neîntrerupte petrecute în fabrică.

„We were all working ourselves to the point of exhaustion”, said David Vespremi, a former Tesla spokesman. „Then came this profound moment where we were reminded that building the car was not about getting to an IPO or selling it to a bunch of rich dudes but because it might change what a car is.”

Tesla Motors e unul din subiectele mele preferate, deoarece pentru mine e compania care scrie istorie în momentul de față în modul cel mai realist posibil pentru viitorul mai bun al omenirii: milioane de automobile ineficiente, greoaie, și poluante, sunt produse zilnic de către giganți ai industriei care nu s-au obosit să inoveze prea mult în ultimii ani. (există mașini hibrid, sau care merg cu hidrogen, dar sunt slăbuțe)

Tesla Motors provoacă ”status quo-ul” și nu acceptă să nu reușească. Dacă la început mașina avea un cost de aproximativ 100 000 dolari, costul acesteia a început să scadă considerabil, repet, prin continue și constante testări și perfecționări, astfel încât să fie mult mai accesibilă maselor de oameni. În carte e foarte bine descris conceptul întregii companii, de la ce înseamnă customer service și service-ul fizic al mașinilor, la un design cu software inteligent la bordul mașinilor și reparații peste noapte. Mai precis:

The Model S also offered a way to fix issues in a manner that people had never before encountered with a mass-produced car. Some of the early owners complained about glitches like the door handles not popping out quite right or their windshield wipers operating at funky speeds. While the owners slept, Tesla’s engineers tapped into the car via the Internet connection and download software updates. When the customer took the car out for a spin in the morning and found it working right, he was left feeling as if magical elves had done the work.

Tesla had transformed the car into a gadget – a device that could actually got better after you bought it. „It changes everything about transportation. It’s a computer on wheels.”

Even Tesla’s approach to maintenance is philosophically different from that of the traditional automotive industry. Most car dealers make the majority of their profits from servicing cars. They treat vehicles like a subscription service, expecting people to visit their service centers multiple times a year for many years. This is the main reason dealerships have fought to block Tesla from selling its cars directly to consumers. „The ultimate goal is to never have to bring your car back in after you buy it,” said Javidan.

SolarCity

During one open discussion session, representatives from a handful of the world’s largest solar installers were sitting onstage, and the moderator asked what they were doing to make solar panels more affordable for consumers. „They all gave the same answer,” Lyndon said. „They said, „We’re waiting for the cost of panels to drop.‘ None of them were taking ownership of the problem.”

Astfel, verii lui Elon Musk s-au decis să ia calul de hamuri. Au înființat SolarCity, o companie care își propunea să aducă panourile solare pe casele americanilor. Pe un fond industrial murdar, cu surse de energie precum cărbune, petrol, sau gaz natural, apărate îndârjit de giganții petroliferi, energia solară chiar vine ca … o lumină din tunel. Compania și-a dezvoltat modelul de business cum altfel decât cu frățiorul (sau ce rudă o fi la gradul acesta în familia de companii Musk-iene) Tesla. Așa că stațiile de reîncărcare a mașinilor Tesla sunt ”solar powered” (să fiu a naibii dacă am idee cum să traduc asta mai bine) și gratis.

solar city.jpg

Și banana de pe tort, care stă cam ca un deget din mijloc arătat cui nu-i convine, este construirea Gigafactory, o imensă fabrică de fabricare a bateriilor litiu-ion (cu obiectivul de a scădea costul lor, implicit al mașinilor electrice), și a bateriilor Powerwall, vândute către SolarCity pentru a servi de ”back-up” sistemelor de energie solară instalate în casele clienților.

Tesla_Powerwall.jpg

Micul imperiu se desfășoară cam așa:

What’s more, SolarCity is a key part of what can be thought of as the unified field theory of Musk. Tesla makes battery packs that SolarCity can then sell to end customers. SolarCity supplies Tesla’s charging stations with solar panels, helping Tesla to provide free recharging to its drivers. Tesla and SpaceX help each other as well. They exchange knowledge around materials, manufacturing techniques, and the intricacies of operating factories that build so much stuff from the ground up.

Hyperloop

Cum ar fi să parcurg Timișoara – București în doar 30 minute? Ar fi cam wow. Pentru Elon Musk nu e prea wow, el vrea să facă asta să se întâmple. Bine, el nu vrea ca eu să fac TM – Buc în juma de oră, ci să facă asta între Los Angeles și San Francisco. De parcă ideile sale nu sunt suficient de nebunești oricum.

Deci mă chinui să explic tehnic ce înseamnă acest tren de mare viteză, Hyperloop. Se dă un tub mare, și o umplutură a tubului la un capăt – un vagon. Nu există șine, ci doar aer pe care vagoanele pot atinge viteze incredibile pentru că nu există frecare să le încetinească. Tubul are panouri solare deasupra sa, și asta o să ajute în vreun fel (zău, scuzați-mi lipsa de expertiză) motoarele electrice ale trenurilor care vor fi, cum altfel, ”solar powered” (din nou). O explicație video aici. Un concept futurist, dar care a oferit deja un prototip în Mai 2016. Aici totuși va mai dura până va fi viabil, pe când Tesla Motor, SolarCity, și SpaceX sunt active în producție.

Hyperloop.jpg

Tuturor, competitorii, și chiar, într-un mod manelist adresat, dușmanii, le-au pus piedică sau cel puțin încearcă să îi scufunde. Joacă mizerabil, și refuză să se schimbe pe sine, să își schimbe metodele vechi și uzate. E mai ușor să arunci cu rahat în alții, mai ales când îi vezi periculoși să-ți fure pita de la gură, decât să inovezi tu la tine-n grădină. Dar părerea mea e că cine nu se va adapta schimbării, va muri într-o uitată glorie.

For most of their histories, SolarCity, Tesla, and SpaceX have been the clear underdogs in their respective markets and gone to war against deep-pocketed, entrenched competitors. The solar, automotive, and aerospace industries remain larded down by regulation and bureaucracy, which favors incumbents. To people in these industries Musk came off as a wide-eyed technologist who could be easily dismissed and ridiculed and who, as a competitor, fell somewhere on the spectrum between annoying and full of shit.

Închei astfel a doua parte despre care am spus că voi scrie, trecând la ultima:

De ce ar trebui să ne pese

Motivele sunt numeroase, dar cele esențiale (din știința mea spontană) ar fi:

  1. Alo, schimbările climatice sunt reale. 🙁 Chiar nu o mai putem duce așa, dacă nu reducem considerabil emisiile de CO2 cât se poate de repede. Conducând mașini electrice care nu emit nimic și aducând energia solară independentă utilizatorilor, sunt două căi eficiente pentru a ajuta la accelerarea unui viitor cel puțin 70% sustenabil.
  2. Resursele sunt finite. De ce să așteptăm să le terminăm (petrol, cărbune etc.) ca să vedem cum va fi când totul va fi gata? Politicile publice încep să încline tot mai mult spre a acorda facilități oricărei tehnologii care se dovedește ”verde” (în tot ciclul producerii sale – e.g. chit că un model Tesla nu produce emisii de CO2, fabricarea produsului în sine are totuși un impact).
  3. Populația lumii crește și tot crește. Va avea nevoie să mănânce, să locuiască, să aibă energie la dispoziție. Cum ne așteptăm noi, realist vorbind, să ne înghesuim toți pe planeta asta și să ne ”batem” pentru resursele sale? Așa că de ce să nu ne gândim la viața pe o altă planetă? Și prin toate măsurile posibile, să o facem o realitate.
  4. Musk e încă o dovadă (dacă chiar avem nevoie de una), că așa cum alții au crezut că Pământul e plat și au râs când cineva le-a zis că de fapt, e rotund, că trăim deseori în trecut sau în iluzie, când de fapt noi ar trebui să trăim viitorul. Mașinile electrice nu sunt viitorul. Acum, ele sunt prezentul, trebuie să fie prezentul. Musk reprezintă o inspirație pentru orice antreprenor cu viziune și ambiție nefirească.
  5. Am putea chiar noi să fim curând (în vreo 5-10 ani) clienții mașinilor electrice sau să optăm pentru a ne instala panouri solare pe acoperiș și a ne rupe de la facturarea zilnică de la companiile de utilități publice. Așa că … de ce nu? Eu știu sigur că nu mă imaginez conducând altceva decât o Tesla.

Cu toate că par entuziasmată de subiect, am citit păreri pro și contra de mi-au sărit ochii din cap, și puteți face asta și voi, dacă vreți, să vă sară și vouă ochii din cap (de curând am văzut ceva discuții pe blogul lui nwradu pe subiectul acesta). Probabil că sunt 1 000 000 de motive ca toate lucrurile astea să fie pradă eșecului, și doar 1 000 ca ele să meargă. Așa au fost multe lucruri în istorie. Prefer ca mentalitatea mea să fie ”Cum să fac un lucru să meargă?”, decât să mă opun din start ideii, doar pentru că ”așa s-a făcut dintotdeauna”, sau, ruda sa mai acră ”asta nu s-a făcut niciodată”.

Nu sunt inginer, nu sunt om de știință, nu conduc o mașină și habar nu am cum funcționează o rachetă, dar pot să înțeleg ca un om simplu impactul acestor tehnologii. Chiar cred că e nevoie de o trezire a industriilor energetice și automotive cel puțin, pentru un viitor sustenabil, și un viitor în care să nu regretăm amarnic că am fost iresponsabili ani de zile.

Iar la întrebarea cine schimbă lumea, răspunsul ni-l dă Apple, prin contribuția (nu totală), a lui Steve Jobs. Nu cred că există comparație între Elon Musk și Steve Jobs, și chiar nu am vrut să îl menționez deloc (nu sunt fan sistemul închis Apple), dar iată că printr-un citat dintr-o reclamă ”Think different”, poate încheia foarte frumos articolul acesta trudit, cu mențiunea că recomand cartea lui Ashlee Vance pentru oricine interesat de antreprenoriat, tehnologie, și viitorul ce ne poate aștepta.

”Here’s to the crazy ones.
The misfits. The rebels. The troublemakers.
The round pegs in the square holes. The ones who see things differently.

They’re not fond of rules, and they have no respect for the status quo.

You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius.
Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”

Surse imagini:
Forbes
Valuewalk
Reddit
SpaceNews.com
autoblog.md
wikimedia.org

4 comentarii

  1. Felicitari pentru un articol foarte bogat in informatii si util. Mi-e antipatic Musk, dar prietenul meu e obsedat de genialitatea lui si saptamanal cred ca discutam despre el si ce mai face :)) Asa ca acuma vreau sa citesc si eu cartea. Am vazut ceva filmulete cu el si omul are o latura asa mai sensibila cand vorbeste de copii lui…poate o fi avut si ceva traume prin copilarie ca se vede ceva in privirea lui ca sufera si ca e neinteles. E tot pe tipologia lui Steve Jobs de geniu with no social skills :)))

    1. Bună Simona, și bine ai venit! Mulțumesc, să știi că nici mie nu îmi păsa de Musk până nu am aflat cu adevărat ce face. E sensibil când vorbește despre copiii lui pentru că din prima căsnicie, a și pierdut un bebe la doar câteva luni. Și asta l-a cam afectat. În afară de acest aspect, a avut o copilărie nu ușoară, cu părinți divorțați și fiind ”bullied” la școală… Așa că mă gândesc că de aceea e un pic fără ”abilități sociale”. În al treilea și ultimul rând, omul își folosește foarte mult rațiunea, și uneori are dreptate – de ex. ”de ce să suferi, te ajută la ceva? nu. ok, atunci hai să trecem peste”. Ceva de genul. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.