Cappadocia – to the Moon and back

Astăzi aterizăm, direct și fără nicio incursiune, în Cappadocia. 😀

Știu că mulți europeni, poate chiar și americani, asiatici etc. atunci când zic Turcia și se gândesc la o un loc special de vizitat, gândul imediat al tuturor este ”Antalia” ( în afară de binecunoscutele orașe ). Ei bine, eu doresc să vă prezint astăzi altceva, poate la fel de faimos – regiunea fermecătoare Cappadocia.

Cappadocia se găsește în centrul Turciei, limitele neputând fiind exact delimitate, dar înțelegeți voi – undeva pe-acolo. Formele sale de relief sunt datorate erupțiilor vulcanice de-a lungul timpului, platoul anatolian existând ca masă vulcanică activă acum multe milioane de ani. Este, deci, o așezare foarte veche, una dintre primele în care s-au stabilit oamenii. Are, prin urmare, o istorie foarte interesantă, din care aș vrea să rețineți două aspecte.

Hitiții, acest popor migrant, s-a stabilit în actuala Cappadocie, construind aici o bază statală puternică. Capitala era Hattusa, din care astăzi, bineînțeles, nu mai găsim decât ruine. După ce au dispărut hitiții, s-au perindat diverși – de la perși la Alexandru cel Mare, asirieni, romani, armenieni, bizantini, arabi, otomani … și aceștia au rămas, dezvoltând aici civilizația pe care astăzi o numim Turcia.

În fotografii veți vedea diverse locuințe în aceste formațiuni geomorfologice extraordinare – aici se ascundeau creștinii înainte ca religia să le fie acceptată și recunoscută. Sunt multe biserici și case subterane, locuri unde au stat călugări, preoți, oameni care nu s-au lepădat de creștinism. Aceștia au fugit din Imperiul Roman și s-au refugiat în Cappadocia, răspândind de-aici religia lor. Am citit undeva și că au fugit de invadarea arabilor și s-au ascuns aici … Sursele sunt puțin contradictorii, dar ați înțeles ideea – persecuția creștinismului. În orice caz, și astăzi oamenii locuiesc într-unele din locuințele săpate-n piatră, ba chiar și hotele sunt aranjate comod încât să fie primitoare pentru turiști. V-ați caza într-un asemenea loc ? Eu categoric da, da, da !! 

 

Ca alte idei, să știți că deși pare foarte deșertic sau chiar selenar, cum am scris în titlu, Cappadocia este, de fapt, o regiune foarte fertilă, cunoscută mai ales pentru plantațiile sale de viță-de-vie, deci pentru vinuri, dar nu numai ! Din păcate, tradiția țesutului de covoare moare încet, însă este un alt lucru pentru care această regiune este faimoasă. Ceramica este altul. Ca să nu mai spun că în fiecare zi, aproximativ 15 baloane cu aer cald se ridică în aer, survolând zona, nu singure, ci pline cu turiști. Priveliștea îți ia respirația.

Cel mai bun timp de vizită este între Aprilie și Iunie, și Septembrie și Octombrie, ca să nu prindeți căldurile alea îngrozitoare. În rest … vă doresc vizionare plăcută. 🙂

Fairy chimneys” – așa sunt numite aceste hornuri deosebit de ciudate și interesante în același timp … rezultat al eroziunii produse de ape sau vânturi.

  

Göreme – așa este numitul orașul cu aceste hornuri locuibile și valea aferentă ( știu că vă gândiți la prostii, și eu mă gândesc, e inevitabil :)) )

 

  

Nevșehir – capitala regiunii

  

Valea Ihlara

  

 

Hattusa – ruinele vechii capitale a Hitiților

 

 

Orașul Avanos – aici găsim … Muzeul Părului – totul a început de la o amintire lăsată unui bărbat de către o femeie ( șuvița de păr ) … iar el, maestru ceramicar ( care-i cuvântul ? ) a păstrat-o în atelierul său unde lucra … sub pământ. În timp, s-au adunat și de la alte femei iar acum poate fiecare turistă din lume să-și depună o șuviță de păr acolo. :))

 

 

Vreau și eu să merg pe o cămilă … acolo !! Și să zbor cu balonul !

 

  

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Surse: joestrippin.blogspot.com, nytimes.com/slideshow, pazzapazz2.blogspot.com, greatadventures.com/destinations/turkey, David Futyan picasa web album, cappadociaturket.net, SYang.Lin picasa web album.

18 comentarii

 1. Capadocia este divina, o ador 🙂

  Pentru cei care citesc si comentariile, hititii au adus in zona asta calul-folosit in razboi, carele lor de lupta erau usoare si foarte eficace iar tot ei au avut un nivel ridicat al prelucrarii fierului. Au amenintat Egiptul si au fost la un pas sa il cucereasca. Puterii imense a lui Supiluliuma si a urmasilor lui nu i s-a opus decat marele Ramses al II-lea, suveran care in urma esecului incercarii de a cuceri tara hititilor a incheiat cu acestia un tratat de pace, undeva prin 1296 i.Hr., primul tratat de pace cunoscut in istoria umanitatii..:)

  1. Mulțumesc pentru comentariu, vacitim, este binevenit. De fapt, chiar mă bazam pe tine să adaugi ceva prețios 😀
   Nu pot să zic decât că .. păcat că au dispărut, nu-i așa ?

 2. Felicitari pentru articol. Mi-a placut, m-a informat, mi-a sugerat! Acesta este unul dintre punctele turistice despre care vazusem la TV si aveam undeva, in cap ideea „sa merg si eu odata acolo”…uitasem denumirea insa si uite ca mi-ai spus tu! Inca o data, felicitari ! (Crestinii aia veniti aici, alungati fiind de arabi, veneau din orient, mai ales din Palestina. Ascetii crestini indeosebi, sositi in acest mod, s-au instalat la Athos si au fost unii dintre fondatorii a ceea ce acum reprezinta Muntele Sfant). Bravo !

 3. Arata bine in poze, dar nu m-as incumeta pana acolo. Nu e genul de obiectiv turistic pe care l-as vizita, in plus e Asia, nu? 😛
  Cu toate astea exista in Turcia un loc minunat pe care sub nicio forma nu vreau sa-l ratez: :Castelul de Bumbac”. 🙂

 4. Un loc foarte interesant, judecand dupa pozele pe care le-ai postat 🙂 Si eu vreau cu balonul!
  Dar nu cred ca as locui acolo :-s doar asa, pt vreo 2-3 zile POATE, intr-o vacanta…
  Concluzie: turcii sunt corcituri, bietii de ei :))
  P.S. Antalia e superba :X:X

 5. I work for Archaeological Institute of America Tours and I am interested in using one of the images on this page. I would like to know who the photographer is. Please advise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *