Ca la piață

Oai, nu-mi plac mahalagiii, mahalagioaicele, mahaaaaa… ! Doamne, dacă aș avea o telecomandă și aș putea să aleg momente în care să dau pe mut ceva, aș opta pentru clipele în care oamenii se ceartă ca chiorii, între ei ori cu mine. Nu, serios, îmi dau dureri de cap, nu mai suport, stau și mă uit ca un cățel aproape furios cum se bat cu pieptul în ochii lumii pentru te miri ce.

Și stai că nu doar ridică tonul, URLĂ, efectiv își dau rărunchii afară de disperare. Da, calm, măi omule. Calm. Eu urlu la lună doar când vin acasă, uneori, să mă descarc, nicidecum în public. Mi-ar fi rușine să mă fac de miru’ lumii pe stradă sau într-un loc în care privirile sunt ațintițe asupra ta. Că atunci când eram mică și proastă mă mai certam eu cu colegele și țipam și ah, fundul meu de nervozată, era altceva, m-am schimbat total, deși am doar puțin sub 19 ani, dar chestiile astea le întâlnești la oameni de la care te aștepți la puțină … educație, adică oameni maturi, chiar în vârstă. Reiau subiectul meu preferat, educația, dar cred că are un rol foarte important în formarea caracterului unui om: zarzavagiu sau nu. Îți poți da seama de gradul de educație al unui om ( școală, familie, anturaj etc. ) dintr-un lucru atât de evident: relația lui cu alți oameni și conduita pe care o adoptă în cazuri extreme. Asta depinde și de personalitate, dar vă spun, nu e necesar ca un om să izbucnească precum Vezuviu atunci când se simte invadat în mod gălăgios, chiar abuziv, de unii și de alții.

Nu pot să înțeleg de ce să îți macini tu toți nervii tăi pe care îi ( mai ) ai pe un conflict ce oricum nu se va rezolva dacă tu nu auzi / înțelegi ce spune celălalt / ceilalți pentru că vorbești / vorbește mai tare decât el / tine. ( și azi mă mir de ce adopt acest stil la persoana a II-a ) De ce să nu fi liniștit, să spui ce te doare, ce te deranjează sau chiar să nu mai zici, dă-i dracului pe toți, dar pe un ton tolerant ? Chiar nu pot să pricep, oi fi eu mai tolomacă. Crezi că dacă te iei de ”aia” că se ”bagă în față” și faci scandal ( ăsta e cuvântul preferat al românilor, SCANDAL, SCANDAAAALLLLL ) o să rezolvi ceva ? O să aștepți și mai mult, că na, o să vă alocați timp unei certe ca la carte, însoțită mai ales de gesticulări.

Pe mine mă obosesc astfel de comportamente, mă aduc în stadiul telecomenzii, îmi vine să mă iau cu mâinile de păr, să mă urc pe pereți, să mă arunc în Bega ! Nu e vorba că nu răspund dacă cineva se ia de mine, justificat sau nu, dar prefer să le-o servesc rece, nu cald, cu saliva împroșcată a focului ce arde în mine și tinde să iasă, și n-are cum, iar atunci trebuie și eu să mă înfierbânt. ( deși deja sunt ”hot” oricum ) Și dacă nici după o argumentare serioasă a atitudinii mele ( să știți că nu mă comport incorect, nu sunt bădărană, nu dau din coate ca să ajung în fața altor oameni la cozi, sunt destul de politicoasă ) nu îi ajunge, întorc pur și simplu spatele, să mă pupe undeva ! E adevărat că fac eforturi destul de mari să mă stăpânesc, sunt o fire temperamentală de scorpion, ce naiba, dar printr-o autoeducație se poate reuși acest lucru, vă asigur.

Mă tot întrebam, de curiozitate, ce e în mintea acestor oameni și nu am găsit încă răspunsul. Ei nu își dau seama deloc de starea pe care și-o creează lor, apoi celorlalți din jur ? De fapt, poate asta le provoacă plăcerea supremă, să se ia la harță cu alții, să învingă într-o luptă verbală prin ”cap de ou”, ”ești o curvă”, ”prost-crescuto ce ești !”, ”boule” etc.; să se încurajeze pe sine : ”haaa, i-am zis-o că e un prost, ce tare sunt, ce bine i-am făcut” – deși poate motivul nu are nici o legătură cu calitățile sau defectele persoanei respective. Cred că oamenii de felul acesta sunt cei care nu știu să te asculte. Tu încerci frumos să le explici, ( eventual ) și ei tot o țin pe-a lor, taca taca, maca maca brrr …

Voi cum vă comportați ? Îi ”înfruntați”, vă angajați la ”trânte” spuse, sau îi ignorați / priviți scenele de departe / plecați ș.a.m.d. ? 🙂

0 comentarii

  1. eu intai vomit, si apoi vad eu ce mai fac… Numai in tara asta uitata de Dumnezeu mai sunt cretini fara educatie primara, de baza, fara creieri in cap. Parca suntem oamenii junglei. Sunt satul si eu de toate astea, dar in rromanica nu se va schimba nimic.

  2. Infrunt. Nu prosteste si cu venele umflate la gat, dar infrunt. Daca nu o faci, cel de langa tina va crede ca o poate face si a doua oara. Eu prefer sa ma dispretuiasca in taina, dar sa se teama de reactia mea si sa am liniste.

  3. Da, câteodata nu te poti abtine si-i înfrunti sau trebuie sa-i înfrunti. Dar fiind pe terenul lor risti sa câstige, pentru ca ei au ce n-ai tu: experienta mârlaniei.

      1. In capul lui câstiga. Daca taci de la început sau te reduce el la tacere, e acelasi lucru. Nu ai replica… Si e îngrozitor sa ai pozitia asta în fata unui tâmpit.

  4. He he he, am pățit nu demult așa dar persoana și-a revenit imediat scuzându-și tonul ridicat prin faptul că a ascultat prea mult radioul de la telefon la căști. :mrgreen:

  5. Stai sa vezi ce frumos e cand unii se poarta asa la locul de munca (in special femeile!!!). Ce e mai rau e ca li se pare firesc. OK, nene, inteleg, tipi cand e o situatie grava si-ti pierzi controlul, da’ de ce tipi si cand tre sa zici ceva frumos cuiva?! Ce sa le faci…pe unii nu-i duce capu’ mai mult. Despre unele persoane am aflat ca au probleme acasa, cu familia si de asta zghiara la servici. Nu e doar lipsa de educatie, e si prostie, ca de la o anumita varsta educatia ar trebui sa si-o mai ofere si singuri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *