2021 – Planuri?

In the midst of winter, I found, within me, an invincible summer.”, scria Albert Camus, iar citatul acesta și-a făcut culcuș permanent în minte când mă gândeam la articolul acesta, despre planuri pentru 2021. PLANURI ÎN PANDEMIE? Da, măi, da. Hai să vedem planurile și din alte perspective, nu neapărat călătorii, concerte, sau altele. Și apoi revenim la Camus.

Înainte, însă, de a face asta, așa cum îmi stă în obicei, țin să menționez niște ”disclaimers”. 

  1. Pentru cine nu are chef să-și facă planuri în viață și acceptă lucrurile așa cum îi vin în întâmpinare, e foarte ok. Unii oameni își pun dorințe, formează intenții, se gândesc la ce vor să obțină, alții nu – nu toți trebuie să fim la fel, e în regulă. Acest articol este pentru cei care se gândesc într-un mod un pic mai concret la viitor.
  2. Pentru cei care credeau că 2021 va fi un an mai bun ca 2020… mă rog. Nu uitați că violența, corupția, discriminarea, ura, schimbările climatice nu au dispărut la ora 00:00 în 31.12.2020. Adică nu vă închipuiți că nu vom avea parte de tot felul de incidente, conflicte sau nenorociri – asta ca să nu fiți dezamăgiți dacă nu iese ceva sau să fluturați mâinile în aer că vă dați bătuți. Nu faceți asta. 🙂
  3. Bineînțeles că deținem foarte mic control asupra vieții noastre. Personal, cred că acea părticică poate fi direcționată înspre ce/cum ne dorim să fim. Poate nu o să iasă totul 100%, transformările uneori se petrec în ani buni. Orice progres contează, din punctul meu de vedere. 🙂

Pentru mine nu funcționează taman bine asta cu ”go with the flow”, du-te cu valul. Mă duc cu valul din când în când, dar de cele mai multe ori, îmi place să fiu pe val și eu să-l conduc. Asta fac de câțiva ani de când îmi setez niște activități pe anul următor (am povestit despre asta aici, aici și aici). Procesul mereu a arătat altfel, rezultatele nu au fost nici pe departe toate cele pe care le voiam, dar sunt cu o treaptă mai sus, chibzuiesc, decât acum 5 ani, când am început toată ”planificarea vieții” (literalmente). Mă simt încurajată și motivată, chiar dacă, repet, am și căzut de pe val sau am simțit că mă înec pe alocuri (lucruri firești), pentru că mă uit în urmă și văd progres.

Dacă în 2020 mi-a fost greu să mă urnesc din punct de vedere al planurilor (scrisesem articolul abia în martie) și deși a fost un an… să-i zicem de tranziție, care nu mi-a fost clar, acum sunt mult mai hotărâtă. 🙂 Știu exact ce vreau, dar nu vă spun.

”Păi cum, Anca, și atunci care mai e rostul acestui articol? Ne lași cu buza umflată!”

Lăsați acidul hialuronic din buze și nu vă supărați: am nevoie să muncesc mult, să strâng cureaua, să ies mult din zona de confort pentru ce îmi doresc în acest an. Nu împărtășesc lumii în gura mare ca să pot trage de mine în liniște. Când va veni momentul sau când vor veni momentele, dau de știre, sau cer sfaturi. Vă pot spune că sunt 3 lucruri majore pe care mi le doresc în acest an, toate conduse de către cuvântul ”DETERMINATION” (acel motto anual pe care îl aleg).

Scopul articolului nu este, deci, despre prezentarea planului MEU pentru 2021, vreau doar să vă încurajez să vă urmați intențiile, dacă v-ați gândit să stabiliți ceva pentru voi în viitorul apropiat. Puteți să vă faceți planuri pe care poate nu vi le-ați face dacă nu ar fi pandemie – cele mai multe pot avea legătură cu propria persoană (citit, adoptat un nou obicei, o nouă competență, un curs, să vedeți cele mai bune 100 filme clasice ale tuturor timpurilor, să mergeți mai mult pe jos etc.). În funcție de atitudinea față de risc, aia știți voi singuri deja, veți face și planuri de călătorii. Dar în caz că nu… e ok să ne facem și alt fel de planuri în pandemie. Eu am început puternic cu yoga, ”deep listening”/ ascultare profundă de muzică (inspirată dintr-un articol de data trecută) sau uitatul pe geam (inspirată din Alain de Botton). 

Cred că nu ar trebui să râdem de oamenii pentru care ”New Year, New Me” reprezintă o motivație de care să se apuce. Nu știu, nu vreau să-mi bat joc de oameni care vor să schimbe ceva în viața lor sau vor să fie mai buni. Deși mi se pare o sintagmă neadevărată din mai multe puncte de vedere, eu vreau să sprijin (moral) oamenii să își urmeze țelurile. Mai ales în timp de pandemie și iarnă… să găsească în străfundul lor acea vară invincibilă care să le fie combustibil pentru a-și îndeplini ce doresc și să aibă curaj să viseze la planuri mici sau mai mari. 🙂 Spor să avem!

2 comentarii

    1. Bineinteles, Andra:) Sigur nu e doar ideea mea. Ma bucur ca ti-a placut si mult succes:D Sunt curioasa care va fi cuvantul tau, hehe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *