Visul: cărți și biblioteci

Credeți că pot să scap de destinul vieții mele, acela de a scrie ? Pe naiba … vin cu o leapșă destul de interesantă, primită de la Elfa ( de dragul căruia mă SACRIFIC ca un mieluț 😛 pentru a o onora ) și pe care am comentat-o puțin și la Nice&Dragoș, deci o să iau și răspunsurile de-acolo și o să le dezvolt un pic, ca să întregesc setul. Mna, să vedem …

1. Dacă vi s-ar propune să vă scrieţi biografia, cărui scriitor i-aţi încredinţa sarcina aceasta?
Mie, desigur.
2. Care sunt motivele pentru care i-aţi încredinţa lui sarcina aceasta?
Pentru că dacă nu mi-aș scrie eu autobiografia, n-ar mai fi autobiografie, ci o pseudobiografie. Și dacă la 70 de ani o să mă hotărăsc să-mi scriu autobiografia, poate mă mai gândesc dacă nu, fac o miscellaneouseală să rog și pe altcineva să scrie din perspectiva lui / ei despre mine … mai am timp până atunci. 😛
3. Este sfârşitul lumii. Ce carte aţi pune în capsula cosmică pentru a păstra o « urmă» a umanității?
Cum i-am răspuns și lui Dragoș, mi se pare stupidă ipoteza cu capsula cosmică, adică de ce n-am pune și altceva într-o capsulă cosmică ? Eu aș pune un album foto cu evenimentele cele mai importante, bune și rele, ale omenirii, ca urmă a ”umanității” sau lipsei ei. Și pe mine înăuntrul capsulei, ținând albumul. 🙂 Dar dacă m-ați pune să aleg o carte REPREZENTATIVĂ pentru umanitate, e altceva. Și tot mi-ar fi greu să răspund la întrebarea asta pentru că nu am citit atât de multe cărți la viața mea încât să pot spune că există vreuna emblematică ( a nu se înțelege ”n-am citit atât de multe cărți” nu ca un semn la ”nu-mi place să citesc” – cei care mă cunosc știu deja că nu e adevărat – ci că pur și simplu cititul n-a fost niciodată ”îndeajuns” pentru mine, mereu vreau să citesc mai mult, să diversific, numai că nu întotdeauna am și ocazia, așa că rămân la oile mele sau ale bibliotecii de cele mai multe ori, eh, nu mă mai lungesc, ați înțeles ideea ).
4. Cum arată pentru dvs. pauza ideală pentru a citi o carte?
Aici copiez răspunsul pe care l-am dat inițial, am fost prea simpatică dincolo. :)))
Hmm … n-ar trebui să fie “pauză”, ci o adevarată jumătate de zi sau chiar una întreagă, dacă tot e ideală. Undeva într-o grădină, să adie oleacă vântul, dacă se poate să fie grădină ZEN japoneză, cu fllori de cireș peste tot … ah, de fapt nu știu dacă aș putea citi într-un asemenea mediu !! Aș sta ore-n șir în contemplare. Bine, bine, altă viziune: un câmp, vara răcoroasă, și eu la picnic, să am acolo vreo bere ăăăă suc de vișine lângă mine, să mă hidratez.


5. Dacă aţi avea puterea de a « şterge » un personaj de roman care ar fi acesta?
N-aș șterge nimic din nicio carte pe care am citit-o până acum.
6. Care sunt motivele pentru care aţi scoate acest personaj?
Sau ”care sunt motivele pentru care nu aș scoate acest personaj”: pentru că odată scos un personaj, se schimbă TOT și operele deja existente au farmec exact așa cum sunt scrise, fără adaosuri sau eliminări.
7. Câţi kilometri aţi merge pentru a găsi o carte ?
Hmm … n-aș merge, m-aș da doar peste cap să fac orice să o găsesc, sau, dacă aș avea suficienți bani, aș da oricât pe ea. În zilele noastre cărțile pe care nu le întâlnim în librăriile de la noi se pot comanda online, deci asta cu mersul meh. De exemplu caut ca o disperată Gazda lui Dostoievski și n-o găsesc. Și vreau neapărat să o citesc, că am citit la Grapefruits un citat care mi-a stârnit curiozitatea de am crezut că mor. Dacă puteți ajuta un suflet amărât … 😀 și cu ochi de cățel implorator, v-aș rămâne recunoscătoare.
8. Dacă ar fi posibil să vă întoarceţi în trecut ce scriitor aţi vrea să întâlniţi?
Pe Eminescu, să-l impresionez într-atât încât să scrie poezii despre mine. :)))))))))
9. Care ar fi primele cuvinte care i le-aţi adresa (în afara de « Bună ziua »)?
I-aș recita o poezie a lui pe care, la vremea respectivă, el să n-o fi scris. :))
10. Descrieţi biblioteca visurilor voastre.
Să fie cu muuuuuuulte cărți, până în tavan, tot ce-mi poftește inima să fie acolo și să le aleg urcându-mă pe scară. Să fie aranjate pe genuri și alfabetic. Să aibă vitralii colorate prin care să străbată lumina și comode pentru șezut în tihnă. Și ceai. Și dacă tot e a visurilor mele, mi-ar plăcea să fie situată ca un turn, într-un loc înalt, ca, dacă am chef să mă uit pe geam, să văd munți dintr-o parte, cascade, râuri și curcubee, și din altă parte să văd plaje și ocean și palmieri și insule verzi. Na !

De data asta știu exact cui pasez leapșa: lui Colorbliss și Milogilor. Thanks, Elfa !

 

30 de comentarii

  1. Biblioteca visurile mele…. Hmmm, nu e prea grea intrebarea. Daca are automat de cafea, e intr-o tara calda si are si o gradina foarte aproape, si tot feluld e carti de istoria stiinetei, tehnologie si altele, atunci e locul meu. Hai, poate niste aromane pritnre atatea carti de stiinta nu ar fi rau. Si macar ceva de Eminescu si alti de-ai romanilor 😀

  2. Hey 😀 Imi place descrierea intalnirii cu Eminescu :)) Sunt sigur ca ti-ar da la schimb dupa ce ai recita bastonul lui care acum se pastreaza la muzeul din pitesti :d 😛
    Chiar, ce poezie i-ai recita? Poti sa ne spui, nu ne citeste nimic, in afara de toti cei din blogosfera:)))
    Imi place si mie cum arata biblioteca ta….
    Trebuie sa ne miluim si sa cautam cartea lui Dostoievski. Nici eu nu am citit-o pana acum 🙂
    Ce fel de bere…asta, suc de visine, scuzati, preferi? :d

    1. Deci vacitim, dacă o vei găsi, vei fi eroul meu !!!
      Hmmm … nu știu ce poezie i-aș recita, poate un Luceafăr adaptat ? =))) Glumesc !
      Ăăăă Heineken 😛 Și după el … ”potopul” 😀

  3. Acum ca stii cum era faza…Son, I am disappoint. (bine, impropriu spus „son in cazul de fata, dar de dragul de a face remarca)
    Cum sa zici ca PE NIMENI la punctul 5? EDWARD (tualait), IN P*** MEA!!!!!
    Eu mai degraba m-as intalni cu Blaga ca sa pot sa-i scot toti dintii din gura si sa-i spun ce artist de cacat a fost.

  4. Pingback: Marin Toma's Blog
  5. Merci si eu 🙂 Dar la intrebarea nr 1 era „biografie”, nu „autobiografie”. Deci il puteai alege pe Eminescu, sa-ti faca biografia intr-o poezie 🙂 🙂

    1. Păi tocmai că era biografie, ori numai eu îmi pot face biografia, deci autobiografie. 😀 Era ceva să-mi facă Eminescu biografia într-o poezie …. :)) Un Luceafăr schimbat.

        1. Da, scuză-mă, cred că m-am exprimat incoerent 😀 Deci biografie e istoria, expunerea în scris vieții cuiva, da ? Ei bine … nu ar putea nimeni să-mi scrie biografia, pentru că nu ar fi autentică. Nimeni în afară de mine, și atunci n-ar mai fi biografie, cu autobiografie 😀 Sper că te-am lămurit acum și mulțumesc, chiar am !

  6. Ingenioase si simpatice raspunsurile 8 si 9 :)) Iti dai seama ca daca erai tu muza lui Eminescu, nu mai aveam nici un inger blond cu ochi albastri, mari in poeziile lui… 😛 Aveam o miscellaneousica, daca aparea numele tau prin poezii, geniul lui Eminescu era si mai de neinteles :))

  7. Îmi place că s-a răspândit leapşa asta. 🙂 Eu i-am zis ştafeta cunoaşterii, parcă sună mai binel pentru nivelul elevat al chestionarului de faţă. Şi am preferat să trimit capsula spaţială ca să ne facă cunoscuţi civilizaţiilor extraterestre fără a fi sfârşitul lumii noastre. 🙂
    Cărţile lui Dostoievski se găsesc la anticari, mai greu, dar se mai găsesc.

    1. Da, am văzut-o și eu pe mai multe bloguri 😀 Hmmm interesantă asta cu capsula spațială pentru extratereștri 😛 Cum crezi că ar reacționa dacă ar găsi o asemenea capsulă ? 😀
      Pffff am căutat această Gazdă și nu am găsit-o, să știi 🙁
      Bine-ai venit, Zina 🙂

  8. Inspirat este raspunsul tau cu albumul de poze care sa surprinda lipsa umanitatii…

    Mi-au placut raspunsurile tale sunt foarte detailate , ale mele sunt mai seci 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.