Unii hau, alții hau hau

Și dacă tot vorbeam de campanii, vreau să-mi exprim punctul de vedere în ceea ce privește campania cotidianului Gândul, stai să dau și link că mă-njură ăștia după, campanie care a devenit virală pe și Facebook, că de-acolo am văzut. Greșeala mea a fost că am început să citesc comentariile și articolele străine și desigur comentariile lor, pentru că deh, oamenii trebuie musai să simtă că și-au uricat teritoriul în secțiunea de comentarii. (urinat+marcat). Știți că de obicei nu comentez știrile, dar aici e mai mult decât atât.

Situația stă în felul următor: Guvernul britanic, cică, ar avea în plan să deruleze o campanie publicitară negativă pentru români și bulgari ca să nu mai emigreze la ei. La care Gândul a reacționat cu o campanie destul de interesantă, ”Why don’t you come over?” … și de-aici potopul.

Iar în online, românii (că n-am văzut nimic de bulgari) se iau de păr cu britanicii și care-or mai fi, ”băă țiganilor”, ”băă alcoolicilor”, ”băă leneșilor”, ”băă ăștia cu nasul pe sus, bloody roșcovani” și de-astea. Mai sunt unii care se amuză fin la tot ce se-ntâmplă și la mesajele în sine și cam așa.

Eu nu sunt expertă în PR, advertising și alte lighioane, așa că ce scriu aici e doar percepția mea la această campanie. Nu zic că aș condamna faptul că s-a reacționat la asemenea ”tentative” (căci, din nou, n-am văzut vreun plan concret, ci doar ”zvonuri”) și mă bucur că la suprafață campania nu e atât de agresivă precum știu că am putea să o facem.

Însă toată această vânzoleală are la bază, într-o lume care se vrea diversă și tolerantă, foarte multe stereotipuri, generalizări și discriminări. Și acesta e un aspect puternic ce îmi sare mie în față, că se evidențiază foarte mult DIFERENȚELE, și faptul că suntem ”prigoniți”, nedoriți, că suntem țigani și toate cele, în subconștientul celor care scriu aoclo la comentariile alea și care privesc fenomenul.

diversity

Emigranți există peste tot, e ca și când Germania ar trebui să oprească să fie cotropită de otomani (în traducere să-și dea afară turicii imigranți) sau noi să le zicem ”pa” chinezilor (nu ne permitem, dar de dragul comparației) doar pentru că ce? Pentru că nu văd un mobil al crimei, cred că atâta timp cât nu se abuzează, cât imigranții nu fac rău nimănui și muncesc, respectă legile țării în care se află și toate cele, toată lumea ar trebui să-și vadă de treaba ei.

Într-un fel e amuzant, într-un fel nu. Simt că asist la un spectacol de grădiniță, când jucăriile nu sunt împărțite în mod egal și doi copii se ceartă ca chiorii pe ele. Jucăriile oricum nu sunt împărțite niciodată în mod egal, iar noi nu mai suntem copii.

Susținem că suntem mai buni azi decât am fost ieri și că suntem intelectuali și evoluați și mai știu eu ce. Și nu mă refer la români aici, ci în general, la lume. Și când răsar cazuri de genul, ies la iveală cei mai negri monștri … De ce nu putem conviețui, în ciuda diferențelor, și să vedem părțile bune ale fiecăruia, nu înțeleg.

Și nu văd nici sensul pentru care o țară și-ar face sieși publicitate negativă. Și nu mă refer la ”nu veniți aici, arătăm ca niște babuini urâți și o să vă speriați de noi” (ce pleonasm:)) ), ci la ideea în sine de a ”te ponegri pe tine” ca să nu dai în alții, când, subtil, te ponegrești de două ori, o dată pentru că îți reliefezi partea negativă și o dată pentru că îți manifești direct intoleranța. Campania intenționată nu cred că ar avea nici un efect, sincer, decât poate cel de boomerang.

Conflictul va fi aplanat și toate vor trece, sunt sigură de asta, până va apărea ceva nou, bineînțeles. Doar că mie îmi rămâne gustul ăla amar că în loc să-ți rezolvi problemele în ogradă cu egalitate, dar nu între căței, le arunci în cârcă altora. Și fratele mai mic ripostează, ca să arate că ”nu e el atât de prost”. Nu știu ce să zic. Anglia ar face bine să-și regleze termenii de imigrare și restricție nu doar pentru români și bulgari, dacă vrea să oprească fenomenul, ci pentru toată lumea, dacă e! Și noi … ei bine, să încercăm să facem propria noastră țară una mai bună, în care să vină ei la noi nu pentru femeile care arată precum Kate sau soră-sa, ci pentru altceva mai semnificativ.

Gata, ăsta mi-a fost păsul 🙂 Să înțelegeți că fac parte dintr-o organizație prezentă în 113 țări, care are, din cele 6 valori după care se ghidează, ”Living diversity” ca valoare, o organizație care promovează foarte mult, printre altele, diversitatea și acceptarea, și mă doare că noi tinerii n-avem deloc asemenea probleme, dar vin oamenii mari cu ele și uite ce se iscă.

Noroc că posterele sunt calitativ făcute, simple și cu mesaje deștepte și măcar de asta nu se poate lua nimeni🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *