Un Crăciun mai sustenabil: nu dăm cu parul, ne inspirăm – partea I

Scriu acest articol cu scopul de a inspira și a lărgi paleta de opțiuni de pe masa virtuală la care stăm toți, într-un fel sau altul, în prag de sărbători. Sper să găsiți (în partea I, II și III) lucruri care să vă dea de gândit să faceți, poate, lucrurile altfel. Asta pentru că sărbătorile au devenit mai degrabă o sursă de anxietate și o corvoadă, decât o plăcere. Au devenit risipă de bani, de mâncare, de plastic, de kitsch. Poate ar fi fain să fim mai profunzi sau mai cugetători (ce cuvânt pretențios!) când facem niște alegeri care ne aduc bucurie pe termen foarte scurt. Bineînțeles, știți regula: fiecare face ce vrea. Daaaar permiteți minții voastre să exploreze și altceva, prin articolul subsemnatei. 😀

Bun! Pentru această postare m-am gândit mult atât la alegerile personale din ultimii ani, dar m-a inspirat și podcastul Alexandrei, Jurnalul meu verde (aici, pe Spotify, sau aici). Rezonez cu ea din câteva (multe) puncte de vedere legate de sustenabilitate și ecologie și e un podcast care merită urmărit, vi-l recomand. De altfel, și fetele de la Sustainable Babes mi-au insuflat câteva idei la care nu m-am gândit până acum. Am adunat astfel tot felul de resurse pentru a vă ajuta, de aveți nevoie, pentru lucruri ”ALTFEL” sau mai sustenabile, cu impact redus asupra mediului, și cu impact pozitiv asupra antreprenorilor locali. 😀

Temându-mă ca articolul să nu devină prea stufos, l-am împărțit în trei, pe câteva tematici specifice. Orice alte idei sunt desigur binevenite și se pot completa la listă. 🙂

  1. Bradul de Crăciun și decorațiunile specifice

Secțiunea asta aș dori să o încep prin niște întrebări… și anume: 

  • Ce înseamnă pentru voi bradul de Crăciun?
  • Cum ar arăta o alternativă de brad?
  • Câte ornamente noi cumpărați an de an? Dar câte refolosiți?
  • Dacă nu refolosiți… ce faceți cu ele?

Primisem provocarea de la un urmăritor pe instagram care îmi spunea să adresez ”Cum convingi românii să nu mai cumpere brazi naturali?”. Aș vrea să conving, dar mă tem că nu pot face asta. 😀 Tradiția e adânc înrădăcinată în oasele înlemnite ale națiunii noastre, încât ne dorim mereu să aducem acest lemn pentru o lună în casa noastră, apoi să-l aruncăm. Așadar… greu cu convinsul.

Invit, în schimb la reflecție. Cu ce e mai prejos un brad alternativ decât unul natural, care urmează să fie aruncat la gunoi? 🙂 Rămânem la această întrebare, fiecare își dă un răspuns sieși. Pot să vă spun ce a însemnat această realizare pentru mine, în schimb: o mică luptă cu mama și sora, care s-au cam împotrivit ideilor mele rebele și năstrușnice. ”Păi cum să NU avem brad natural?!” ”Nu se poate așa ceva, nu mai e Crăciun fără brad natural, oricum se taie…” etc. etc. M-am luptat, dar am reușit să înving, așadar de vreo 3 ani nu mai avem brazi naturali, doar … alternativi. 🙂 (ba o bicicletă, ba din cărți, ba din crengi din parc returnate mai apoi)

Din punctul meu de vedere, bradul e un simbol al Crăciunului. Un brad nu egal Crăciun, iar un simbol pot fi recreat în fel și chip (cu mai puține sacrificii, cu mai multă imaginație), decât prin încurajarea unor practici nesustenabile, doar de dragul de a fi. Eu m-am simțit mult mai împlinită dacă am făcut ceva creativ sau de la zero, decât tradițional. S-a și râs de mine, dar am trecut peste asta. 😀 Știu că propun ceva provocator aici, ”strigător la cer”, cum ar zice Andy Anderson, dar… stați măcar un pic și analizați întrebările de mai sus. E o necesitate sau un moft?

Cât despre decorațiunile de Crăciun, tot de ceva timp refolosesc toată plasticăraia de globuri și beteală adunate de ani de zile în casa noastră și desigur reutilizez și luminițele (deși, guilty pleasure, nu poți avea niciodată prea multe luminițe!). Iar dacă chiar vreau musai musai ceva nou, cumpăr o bucată, nu un set. Știu că ieftinăturile din Jumbo sunt foarte atractive, la 2-3 lei, dar există și alte variante… care se pot scoate de la naftalină în fiecare an, sunt naturale sau care au longevitate mai mare. Și sunt făcute în România, nu în China. 

Sunt lucruri care pot fi realizate și manual de voi (dacă aveți copii, poate fi o activitate faină împreună, uitați aici o idee primită de la cineva), dar dacă nu sunteți amatori (așa ca mine, sau aveți 2 mâini stângi), am cules mai jos câteva opțiuni românești.

Croșeta Mamei – vă rog să vă uitați ce decorațiuni frumoase din materiale textile. Sau aici pe Instagram. 🙂 Mama croșetează, fiica face poze.

Atelier Bobar – o altă gamă de ”decorațiuni macrame”, realizate foarte elegant.

Andra Sally Art – nu mai știu cum am găsit-o pe Andra pe Facebook, dar lucrurile făcute de ea mi se par tare drăguțe și pot fi personalizate. Un glob de ceramică cu animalul tău de companie? Hell yes! Sau mai sunt și variante faine din sârmă de cupru.

Ioana Petre – am văzut la Ioana Petre pe Instagram niște globuri pictate manual tare gingașe. 🙂

Yuccagram – la fel, tot decorațiuni din materiale textile, reciclate…fiecare unice în felul lor. 

Gruni Ceramica – simpatica Livia Coloji și-a pus amprenta personală și asupra unor decorațiuni faine… ați ghicit, tot din ceramică! Superbe!

Nici anul acesta nu am cumpărat nimic nou în termeni de decorațiuni, am refolosit de la mama ce aveam de anii trecuți, într-un mod simplu, și desigur… am pus luminițe pentru acea senzație de ”cozy” sau ”hygge”. 🙂 Întotdeauna există opțiunea să nu cumpărați nimic (sănătos pentru buget!), dar dacă totuși căutați ceva și vreți să susțineți afaceri locale, mai mici sau mai mari, sper ca opțiunile de sus să vă ajute. Celelalte teme abordate în următoarele părți vor fi ”Cadouri” și ”Mâncare”, tot cu recomandări și sugestii locale/românești (mai multe, de data asta… dacă vorbim de cadouri). Pe curând! Și să aveți un Moș Nicolae fain:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.