Tra-la-l-INA

Astăzi am fost tare wuuu-huu, sper să n`ajung “pericol public” ( cum mi`a zis George ) azi. Sunt aiurită și e posibil să dau peste tine dacă merg cu spatele şi vorbesc în acelaşi timp cu cineva. Las` că vă zic altă dată despre astfel de incidente, că nu asta e ideea acestui micuţ articol. Treaba stă în felul următor: am observat că de multe ori oamenii încurcă anumite substantive ce se termină în “-ină” şi care denumesc substanţe aflate în compoziţia diferitelor organisme, sau nu prea ştiu exact despre ce e vorba. Apăi sper să fie util:

Chitina – substanţa ce formează scheletele exterioare ale insectelor sau ale crustaceelor

Cheratina – ceea ce avem noi în unghii, păr, epidermă, adică o proteină care nu se dizolvă în apă sau alte soluţii ( altfel am fi toţi chei sau lipsiţi de piele – brrr! )

Melanina – pigment care ne colorează pielea, părul, ochii

Mielina – substanţă albă care înveleşte axonii neuronilor din căpănelul nostru ( ăsta e diminutivul folosit de bunicu la „căpșor” – foarte drăguț )

Hemoglobina – tot o proteină, care se găseşte în globulele roşii ale sângelui şi cară în spinare oxigen prin corpul nostru

Actina şi miozina – se pare că totu` e legat de proteine, pentru că şi actina, miozina sunt proteine, acestea intrând în alcătuirea muşchilor

Lecitina – o substanţă care ajută, cică, memoria şi mai protejează şi ficatul de depunerea grăsimilor

Insulina – este un hormon ( secretat de pancreas, dacă vreţi să ştiti ), dar şi … ghiciţi ce ? o proteină. Insulina are treabă cu glucoza, şi anume reduce nivelul de zahăr din sânge. A fost descoperită de un cercetător român, şi anume Nicolae Paulescu, dar ne`au cam furat canadienii şi nu s`a recunoscut munca omului nostru şi eh, asta e o altă poveste.

Acum că le`am scris pe toate mai sus, sigur la bac la bio o să ştiu despre ele şi nu le voi mai confunda. Dacă aveţi şi alte sugestii, nu ezitaţi. Simţiţi`vă liiiiiiiiiiiiiiiiiiiberi să completaţi, corectaţi, ce mai ştiţi voi.

Apropo, am găsit întâmplător un joc interesant ( de fapt e un concurs ) pe Descoperă.ro și îl împart cu voi. Nu am 5 ani decât uneori, și nici nu sunt convinsă că vă interesează foarte mult o enciclopedie, dar cred că e funny să îți verifici cunoștințele la zoologie, încercând să ghicești animalul: concurs.

Sunt aşa de bine-dispusă azi că las şi o melodie tra la la, superjucăuşă, după părerea Ancăi. Adică a mea.

7 comentarii

  1. Desi nu`mi place biologia[ah..stai.. de fapt o detest!],partea cu substantele imi place. Chiar daca ar tine si de chimie,da` ne interesam alta data. Pe mine m`a atras cheratina[strange,stiu.].
    Apropo..foarte frumoasa melodia. 🙂

  2. Se scrie de fapt „Keratina” 😛

    Iar actina si miozina sunt proteinele care nu doar ca intra in compozitia muschilor, dar ele sunt responsabile de contractia musculara (scurtarea muschiului) prin glisarea coordonata si bine gandita a filamentelor de actina si miozina intre ele.

    Si sa nu uiti ca exista si Mioglobina, o proteina asemanatoare cu hemoglobina, doar ca are o singura unitate de legare (deci leaga o singura molecula de Oxigen), si pe care tot in muschi o gasesti, cu rol, evident, de a stoca Oxigen (necesar in contractia musculara).

    😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.