Și eu m-am săturat de România

Mi-a sărit în ochi un articol azi cu acest titlu, că m-am săturat de România, ceva de genul. Păi hai să vă zic și eu de ce m-am săturat. Varianta mea.
M-am săturat de munții ăștia frumoși, cu lacurile și crestele lor mândre. Ce puii mei caută așa munți la noi, ce mai parcuri naționale? Nu li-i bine acasă, altundeva n-au găsit? Bine că stau degeaba, cu pârtiile lor de ski și cu pășunile lor alpine, bani nu vor?
Și Dunărea chiar n-are nimic mai bun de făcut decât să treacă pe la noi și să facă o Deltă? Aiurea, frate. Să nu pomenesc de Marea Neagră… proști sunt ăia care merg cu miile în Vamă sau pe unde or merge. 
Ca să nu mai zic că îmi crește tensiunea când mai văd olimpici români câștigând medalii de aur pe la olimpiade internaționale sau că mai inventează ceva isteț. Unde mai pui că gimnastele românce tot câștigă, a naibii, tot duc numele României mai departe… dar m-am săturat, nu mai urcați atâtea podiumuri, că faceți cârcel la genunchi!
Mă înțelegeți voi pe mine când zic că m-am săturat să fiu cetățean european? ce contează că România e parte UE, nu-mi trebuie mie beneficiile lor, dă-i dracu. 
M-am săturat și de atâtea festivale și evenimente culturale, nu mai vreau să conservăm tradițiile românești, aș dezgropa Săpânța și aș dărâma castelele, doar la ce folos? Ia e o prostie, de ce să porți ie…de ce ai face o afacere cu ii și meșteșugării românești? Nu mai pot cu ei!
Cel mai tare mă scoate din pepeni viteza internetului, nu concep ca România să fie în top cu viteza asta … iar alt top. Sper să nu mai văd minți luminate și oameni inteligenți prea curând, că o să căpiez. Așa oameni șmecheri și descurcăreți numai aici găsești, cu limba ascuțită și mintea și mai ascuțită, ascuți-le-aș nasul… ptiu!
Dar cel mai și cel mai cel m-am săturat de oamenii care se plâng. România nu este o formă statică, imobilă. Ce vină are țara asta că pe alocuri mai sunt și idioți? O țară nu există fără oamenii săi, fără flacără, fără spirit. Ei bine oamenii sunt cei care compun spiritul României. Cine zice că România e de ”căcat”, el singur o face așa. Pricepeți odată că așa cum definești un lucru, așa îl determini să fie? 
Sper că se înțelege că acest articol e un pamflet și că nimic din ce am scris mai sus nu este adevărat. Știu că țara asta are hibele ei, ca orice alt loc, de altfel, nu îi neg părțile astea, ele există, ca de asemenea loc de îmbunătățit ohooo. Deosebirea, însă, este ”perspectiva”, care parte a paharului o privești.
Prefer să tac din gură și să pun mâna să fac, nu să stau cu ea în șold în timp ce îmi curg lacrimi de crocodil. 
ie-romaneasca_214ca07316c2d7
 

0 comentarii

 1. Cand te vei lovi de sistem (de orice fel: sanitar, juridic), n-o sa-ti mai pese nici de medaliile olimpicilor, nici de munti, nici de vai, nici de Dunare, nici de Marea Neagra. Iti doresc sa nu ti se intample, dar sunt pregatita sa fac pariu cu tine ca iti va veni sa-ti bagi picioarele in Romania si in acea „mana” de idioti care o strica…

  1. M-am lovit, deseori, poate nu așa de ”tare” ca alții, și pe moment am înjurat și eu ”sistemul” și am și în continuare propriile nemulțumiri. Dar cred că să se repete sintagma ”m-am săturat de România” nu o face cu nimic mai bună.
   E fain să ne comparăm cu marile țări ale lumii și să vedem un standard la care putem ajunge, dar dacă românii ar fi privați de tot ce pot avea în România în comparație cu alte țări (la nivel de orice: drepturi ale femeilor, acces la apă etc.) … ar aprecia mai mult ce au aici, sunt convinsă.
   Nu sunt genul de om care dacă acolo s-a născut, gata, devine automat patriot și orice-ar fi, sus România. Așa privesc eu viața, indiferent ce ar fi, îmi place să fac lumea din jurul meu un loc mai bun, nu unul mai amar … chiar dacă am doar 22 de ani.
   Asta nu înseamnă că nu mai e o tonă de îmbunătățit, clar nu. Sunt multe lucruri bune care se întâmplă în România și deseori trec neobservate în lumina altora care fură scena, și cum orice schimbare un proces, durează mult timp, ft mult timp. Dar și melcii lasă urmă când trec strada.

   1. pana acum 5 ani, as fi murit cu Romania de gat, pe bune si serios, mi-as fi dat viata pentru ea. dupa care am inteles ca tara asta, asa de frumoasa cum e ea, nu merita un sacrificiu de-asta. imi pare rau, dar oamenii o strica rau, rau de tot. si ma refer in special la cei care ar trebui sa o ajute, la autoritati, la cei care ne guverneaza. la cei care isi bat joc si de ea si de noi. am fost la Herculane si mi-a venit sa plang cand am vazut cum arata statiunea aia cu ATATA potential, din care s-ar putea face bani garla. am fost la 2 Mai si la Felix si din nou m-a apucat scarba. sa nu mai vorbesc de unele locuri superbe din Maramures, de casele memoriale care sunt, efectiv, abandonate. ce folos ca Romania e atat de frumoasa ca nimeni nu vine s-o vada si oamenii ei n-o ajuta?

    1. Eh, eu nu mi-aș da chiar viața, darămite să mor cu ea de gât, de fapt nu mă consider nimic mai mult decât cetățeanul lumii în care trăiesc și încerc să respect și să apreciez locul în care m-am născut.
     Știu ce zici și am fost și eu în Herculane, în Maramureș n-am ajuns din păcate. Sunt foarte multe locuri cu potențial și e adevărat că autoritățile nu fac nimic, chiar nu neg asta, de multe ori, am zis mai devreme, îmi scapă câte o înjurătură când văd ceva ce mi se pare nedrept.
     Cu toate acestea, sunt oameni care fac câte ceva, indiferent că e mic, oameni care nu așteaptă după autorități și care, acolo unde sunt, fac ce pot – dacă chiar vor. Vine lumea să o vadă, să știi, și momentan din fericire au de văzut multe.
     Sunt sigură că și tu cunoști oameni minunați (chiar blogger-i) care prin ceea ce fac ridică într-un fel sau altul România sau pur și simplu au o atitudine constructivă. De ei vorbesc că aș vrea să fie exemple, nu cei care doar urlă într-una la TV sau pe stradă sau unde apucă de faptul că România e de căcat, când ei, de fapt, sunt așa. Nu cred că există doar lucruri de criticat la noi în țară. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *