Da, da, ați citit bine, plec în Amazonia. ( și-acum nșpe mii de cititori dau buzna să vadă cum fac eu asta ) Virtual, desigur. 😛 Blog-ul ImperatorTravel, prin al său proprietar Cezar, în parteneriat cu Discovery Channel organizează un concurs pe tema asta … iar eu trebuie să dau răspunsuri la niște întrebări. Acum … pot să fac asta ”the easy way”, sau the miscellaneous way. Cred că n-are rost să vă întrebați ce am ales. Pentru că oricum e duminică și am programată destinația de week-end, m-am gândit să scriu un articol mai complex despre Amazonia și viața aferentă locului, nu doar să particip la concurs. Oricum într-o zi, poate peste câțiva ani, o să ajung și eu acolo, așa că numai bine. 🙂
Știți și voi foarte bine că Amazonul e fluviul cu cel mai mare debit din lume, încât forța cu care apele sale se revarsă în Ocean le face pe acestea să atingă 300 de m în larg. Iar în lungime, numai Nilul îl întrece. Totodată, Amazonul formează și o deltă bogată, de fapt, luat în ansamblul său, un întreg ecosistem de vegetație luxuriantă și viețuitoare deosebite, unice chiar. Aproximativ 60% din suprafața Amazoniei se află în Brazilia, restul fiind împărțit între Peru, Bolivia, Columbia și Ecuador ( ultimele două au cel mai puțin ). Ca să vă formați imaginea în cap, Amazonul curge de la vest spre est, cu izvoarele în Anzii peruviani, deci nu vine și nici nu se termină doar în Brazilia. Astfel, dacă aș face o ”vizită” Amazoniei, aș începe de la izvoarele sale, adică din Nevado Mismi, Peru. Până atunci, însă, ar trebui să-mi fac bagajul.
Ce mi-aș lua cu mine în această călătorie ? Evident, un rucsac imens și foarte încăpător, pentru că nu sunt doar fată, dar fiind o călătorie lungă ( nimeni nu vizitează Amazonia în 2 zile ) și în locuri puțin cunoscute, am nevoie de tot felul de lucruri. Bocanci – 2 perechi ( una pentru uz regulat, alta de rezervă ). O pătură, un sac de dormit, cort sau hamac – nu se știe unde apuc să dorm și cât de frig va fi. Haine – atât groase cât și mai subțiri pentru clima caldă și umedă, dar cu precipitații bogate. N-aș vrea să par o fițoasă care își ia detergent să-și spele hainele, dar un săpun de casă special pentru spălat rufe sau ceva tot mi-aș lua, pentru că, repet, nu se știe pe unde ajung și n-am chef să-mi pută hainele în rucsac, sincer. Pentru că am grijă de mine – săpun ( includ și prosoape, măcar unul mare și unul mic ) și șampon pentru păr. De ce ? Pentru că părul meu se îngrașă repede și se murdărește la fel de repede, pentru că e lung și știu că o să transpir, așa că dacă se poate, vreau să-l mențin curat. Bine, poate că m-aș tunde mai scurt dacă chiar aș porni, dar nu chiar zero – sau poate că da, atunci n-aș avea nevoie de atâtea șampoane. :)))) Medicamentele și trusa de prim ajutor sunt un ”must have”, nu pot să nu le pun în bagaj. Hârtie igienică. ( nu râdeți 😛 ) Periuță și pastă de dinți.
Gadget-uri: telefon mobil cu GPS ( nu știu la ce m-ar ajuta și dacă aș avea semnal, dar în apropiere de civilizație poate că mi-ar fi de folos ), cameră foto neapărat, un leptoc cu wireless și cu o baterie rezistentă. Bine, nu că aș petrece sute de mii de ore pe Facebook în junglă ( asta ar fi chiar prea de tot, să îmi pun status-uri ”Sunt în pădurile întunecate din Amazonia. E noapte, mi-e frică. Se aude ceva .. aaaaaaaaa!!…” ), dar l-aș folosi când aș avea nevoie de ceva. Cuțite, linguri și furculițe, poate chiar și o farfurie sau măcar un bol de plastic pentru mâncare ( din nou, nu se știe ce mâncare, dar mă descurc eu :)) ). Legat de asta, aș face loc și pentru o undiță, ca să prind pește și să-l gătesc. Da, știu să pescuiesc. 😛 Apa e importantă și aici, deci vreo 2-3 sticle de plastic mi-ar ajunge. M-am gândit la arme, dar mai mult de un topor nu cred că mi-aș lua. Pentru ce topor ? Păi cum îmi croiesc eu drum prin pădure ? Și apropo de pădure, dacă înnoptez undeva, poate mi-ar trebui să fac focul, deci adaug la listă și chibrituri + brichete ( e mai bine să am și o rezervă ). O hartă, un manual de ghid ( cu limba mă descurc binișor ) și hmmm …. bani schimbați în reali ( Brazilia ) și nuevo sol ( Peru ).
Oricum, înainte să plec mi-aș face toate vaccinurile care trebuie, să nu plec chiar neprotejată. Am inclus foarte multe … sper că n-am uitat nimic. 😀 Ah, ba da, o vestă de salvare. Nu doar că nu știu să înot, dar și dacă aș ști … mai bine să fiu precaută dacă o să merg cu barca. Să nu uit nici de kit-ul de expediție Discovery, premiul pus în joc. 😛 Și o busolă. :)) Parcă văd că o să adaug lucruri aici pe măsură ce îmi mai vin ideile. Of of!
Acuma, dacă tot încep din Peru, e musai să trag o fugă la Macchu Picchu. Oricum aș vizita Peru și separat, dar mi-ar oferi un avânt bun. Apoi ziceam de Nevado Mismi, care e, de fapt, un munte. Poate că n-aș reuși să escaladez cei 5500 de m ca să văd eu de unde oare vine Amazonul, dar m-aș învârti puțin pe-acolo. Fiind în zonă, trebuie neapărat să trec și prin La Paz ( Bolivia ), capitala aflată la cea mai mare altitudine din lume, ca să cobor apoi înspre Brazilia. Oricum Bolivia are vreo 14 procente din suprafața Amazoniei, deci cam pe-aici ar începe cu adevărat expediția mea. Nu vă închipuiți că o să penetrez jungla ca o tânără și optimistă non-exploratoare, aș merge și eu atât prin sălbăticie, dar și prin orașele ce le include Amazonia sau pe unde au mai fost și alții. Țin să precizez că nu voi face singură expediția asta, îmi voi căuta ajutoare acolo sau o să mă alătur unor grupuri. Acum că m-am uitat din nou pe hartă urmărind linia expediției mele ( ca să vedeți că totul e 100% natural și nimic nu-i planificat 😛 ) mi-am dat seama că mai bine încep din Bolivia și continui cu Peru ca apoi să ajung în Brazilia, la curbura vestică … e mai logic drumul așa. Recapitulare: Bolivia-La Paz, ( poate am noroc și pentru lacul Titicaca 😛 ), Peru-Machu Picchu și Nevado Mismi, spre Brazilia.
și pentru Nevado Mismi vedeți poze aici: http://picasaweb.google.com/agaymac/NevadoMismi
Ajunsă în Brazilia, o să urmez un pic cursul Amazonului și al afluenților săi, ajungând treptat în orașele Rio Branco, Porto Velho, Manaus și o să sfârșesc la muntele Roraima, pe care vreau musai să-l văd cu ocazia asta ( poposesc deci și prin Venezuela oleacă ). Așa mă îndrept și înspre nord, înspre Guiana Franceză și mă pot întoarce spre gura de vărsare a Amazonului ca ultim punct de văzut – Ilha de Marajo menționez aici. Nu știu cât de corect și de realizabil e drumul acesta, daarrrr ca idee de plecare … ar fi ceva. 😛
Dacă cineva vă contrazice vreodată că ”viața nu e o junglă”, trimiteți-i cu încredere în inima Amazoniei. Spun asta pentru că deși este o bijuterie naturală, sunt mulți cei care vor să o fure și să o distrugă. Așa-s oamenii, răi și lacomi. Mă refer în special la acei țapinari care taie aceste păduri minunate, în special în căutarea petrolului. Nu doar că nimeni nu le face nimic, dar sunt și greu de prins ( într-un asemenea loc, cred și eu ), și sunt încurcați și cu Mafia. E perfect, nu-i așa ? Așa e a treia întrebare din concurs, cum aș reacționa eu dacă tabăra ar fi înconjurată de asemenea oameni periculoși. În primul rând sper să nu fiu singură, ci să fiu cu mai mulți oameni. În al doilea rând … deși încerc să fiu curajoasă de multe ori și îmi imaginez cum fac eu pe Superwoman, totuși, într-o asemenea situație nu aș vrea să risc făcând pe eroina. Nu rezolvăm nimic dacă ne batem cu ei sau ne omorâm între noi, mai ales dacă ei au arme. Habar n-am, numeric, cum se organizează, însă doar dacă ne-ar fi mult inferiori am încerca să-i prindem și să-i predăm autorităților. E îngrijorător și știu că m-aș speria, dar în orice caz, i-aș lăsa în pace și m-aș retrage împreună cu ceilalți în altă parte, cel mai probabil. Orice gest necugetat, chiar și brav, ar fi o imprudență. Nu are rost să mor aiurea, că moartea mea nu va schimba lucrurile, din păcate.
Amazonia e frumoasă, așadar, însă și periculoasă. Iar asta nu numai din cauza celor mai sus menționați, ci și pentru că aici locuiește o biodiversitate uluitoare, printre care se află și numeroși răpitori. Trebuie să fie fascinant să vezi o vegetație atât de diferită pe metru pătrat, să observi păsări, insecte, chiar și pești, în apă, dar atenție și la ”atacatorii” faunei. Dau aici exemplul jaguarului, anacondei sau al peștilor piranha din ape. Totuși, există unele animale ce mi-ar face o deosebită plăcere și curiozitate să le văd, iar acestea ar fi ( nu pot un top 3, că sunt mai multe ):
Furnicarul – pentru că arată caraghios și pare simpatic, delfinul roz – pentru că … e roz ( și e pe cale de dispariție, tot din cauza oamenilor ), papagalii ara – am văzut de curând animația Rio și mi-au atras atenția, nu doar cei albaștri, dar și cei foarte colorați și bufnițele și maimuțele pigmee, deoarece sunt foaaaaarte drăguțe. 😀 Bine, oricum ochii mei ar fi încântați de tot ce ar vedea – peisaj+viață. În același timp, însă, m-aș și întrista, pentru că ar fi foarte posibil ca ce văd eu, alții în urma mea să nu mai prindă.
Spun asta pentru că Amazonia e amenințată, deși guvernele păcii încearcă să remedieze situația. Se defrișează în prostie și se dezechilibrează tot circuitul natural. Nimeni nu pricepe că ar trebui să conservăm ce avem și să nu ne batem joc de natură. Știți, era un citat al lui Ghandi care mi-a rămas în cap și care e foarte potrivit: Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed. Distrugem frumuseți ca să ne acoperim în beton și oțel, și apoi să plângem că ne-am îngropat singuri între ziduri. Apropo, dacă vreodată o să fac excursia asta, promit că țin un videoblog. 😛
Știu că o asemenea expediție ar reprezenta o provocare pentru mine, din mai multe puncte de vedere. În primul rând că aș renunța la un confort cu care sunt obișnuită și ar trebui să mă învăț cu insectele ( eu care aproape că le disprețuiesc, deși n-au nici o vină ), însă ar fi o experiență mai mult decât interesantă. Articolul este deja lung și puteam să scriu ohoho, dar cred că e suficient pentru o informare generală. Deci … cine vine cu mine ? 😀 😛
Euuuuuuuuuuu….vin. Cand plecam?
Superba prezentare, sigur voi visa placut. Nu scriu mai mult ca pare ca stric articolul si frumusetea lui. Doar o nota: cu maceta te descurci prin jungla, este arma perfecta pentru astfel de situatii.
Sa ai o noapte minunata, Anca!
Hehe, super, am deja companie. 😀
Macete, macete, așa e, mulțumesc pentru că m-ai corectat, vacitim. Mă bucur că ți-a plăcut articolul :* Noapte frumoasă și ție 🙂
Daaaa, cum credeai ca pot rezista unei astfel de tentatii? :d
Ei, nu era corectura, doar completare. Lasa, vin eu cu maceta D
Deja mi te și imaginez un Rambo mic :)))
Nu stiam ca-ti place sa pescuiesti 🙂
Da, nu e o pasiune, dar îmi place, e chiar liniștitor 😀 Și necesită concentrare, lucru ce mă atrage.
Wow, nici ca nu e o calatorie mica. Hey, se pune sa ies din casa si sa merg la amgazinul de pe colt la cumapraturi? Si aia e excursie :)) No, cine vrea sa stie de Amazonia sa vina aici si sa citeasca. Are toate informatiile de care are nevoie. Cel mai fain ar fi sa ai o barca si neaparat un pistol 😀
O barcă …hm, da, gonflabilă, dar nu știu cât loc mi-ar ocupa în bagaj. M-am gândit la pistol, dar nu știu ce să zic, Manuel … eu-s anti-violență. 😛 Bine, dacă mi-ar fi pusă viața în pericol .. cine știe ?
Amazonia este un loc mult prea periculos si misterios pentru gustul meu, desigur, ma tenteaza capitala Boliviei, La Paz, as dori mai mult ca orice sa vad Machu Picchu, chiar si stanca solitara Roraima pare un obiectiv interesant, dar sa ma aventurez in inima junglei amazoniene, asta niciodata. Nu sunt (sau nu mai sunt) atat de curajoasa ca tine. 😛
Si cat vorbesc eu de insulele tropicale(ca tot am vazut si cateva imagini cu oceanul si plaja), ca as vrea sa merg, sa vad, si tot cred ca mi-ar fi teama. Europa e cea mai potrivita pentru mine. 😀
Nice, poate te-ai sătura odată de Europa și ai dori ceva mai ”wild”, mai ”autentic”, rustic etc. who knows ? Hihi. 😀 Deși tot în Europa te văd eu pe tine … nu e vorba numai de curaj, dar ești și prea finuță pentru asemenea aventuri. Eu-s mai țărancă așa de felul meu. :)))))))))) Glumesc.
Wow, Misce, ce incursiune detaliata si interesanta prin Amazonia 😀 Se spune ca pentru a-ti indeplini visele, e foarte important sa le vizualizezi cat mai amanuntit, sa ai o reprezentare/imagine vizuala detaliata si clara a ceea ce vrei. Visele vagi au mai slabe sanse in a deveni realitate, decat cele atat de frumos si clar conturate precum articolul tau.
Articolul tau e unul dintre cele mai bune exemple despre ,,cum sa iti transformi visele in realitate”. Primul pas e sa stii clar ce vrei. Bravo, Miscellioara, pentru entuziasmul si pofta ta de viata!!
Siiiii, evident ca m-as imbarca si eu, alaturi de tine, intr-o astfel de aventura!!
Serios, colorblissuco, nu știam asta despre vise ? 😀 Foarte interesant! Păi da, imaginile sunt vii în capul meu. 😛
Și îți mulțumesc pentru încurajări și pentru că ai vrea să vii cu mine, mi-ar face deosebită plăcere. :*