Dacă și numai dacă îmi place de Tomata cu Scufiță și susțin campania Colectează selectiv, scriu un articol la mine pe blog, în care recomand asta. No, pentru că ambele sunt adevărate în același timp, iacă-mă !
Discutam la plai cu cineva, nu mai știu cu cine, să mă ierte, că în Timișoara nu prea e campioană la reciclat. Asta argumentam eu, încercând să explic că oamenii nu știu unde să meargă să recicleze sau acest concept încă nu e la el acasă etc. Persoana sau persoanele respective mi-au spus că, dimpotrivă, deja există tomberoanele speciale pentru hârtie, pet-uri și ce-o mai fi. Aha, nu știam unde era ignoranța. Tot eu am sărit că degeaba există, că unii n-au habar ce înseamnă, dacă nu le faci instructaj, Dumnezeu cu mila și că tot aruncă așa cum le vine lor. Altcineva zicea apoi că doar 25% din ce este reciclat revine ”pe piață”, și că într-adevăr Timișoara stă foarte prost la acest capitol și că Arad-ul, pare-se, e tare la așa ceva. Problema e identificată, așadar, ne rămâne să găsim o soluție cu care să îndepărtăm nu petele, ci chestia care cauzează petele. Io n-am idei. În plus, tot ce pot să fac este să scriu pe blog, să ofer un exemplu dacă le mai zic câte una oamenilor care nu fac ceea ce trebuie și cam atât. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, ( uite unde era ideea ) o să mă duc să lipesc pe tomberon un afiș mare pe care o să scriu COLECTAȚI SELECTIV !!! Și dacă o să-l dezlipească cineva, fac altul. Și tot așa. Pun și poze ca să demonstrez că există 2 tomberoane în fața blocului meu special destinate colectării selective, iar altele două sunt normale.
Într-o altă ordine de idei, eu nu știu să merg pe bicicletă, v-am mai spus, au încercat unii și alții să mă învețe, fără succes, însă. Nu pentru că n-aș dori, ci pentru că n-a mers, pur și simplu. Dar să o ajut pe Andreea să câștige o bicicletă verde cu coș, pe deasupra, mi se pare frumos. Dacă nu eu, atunci cei care vor și / sau au nevoie ! Și dacă sunteți nedumeriți și nu știți sau nu înțelegeți de ce să colectați selectiv, puteți citi tot pe site-ul colectează selectiv motivele pentru care e BINE și INDICAT să faceți asta. Uite și o reclamă drăguță pe tema asta:
Vai ce frumos ai scris 🙂 :* Multumesc de sustinere. >:D<
Cum ziceam si la mine pe blog, la blocul de langa mine exista o a treia pubela destinata hartiei, sticlei si plasticului parca, dar exista degeaba. Nu stiu daca in alte parti ale orasului se respecta treaba asta, da' la mine clar nu. Drept pentru care mi-am facut o cutie in casa in care arunc hartia buna si cand s-o strange multa, ma duc personal la Adam Muller Gutenbrun si o duc la reciclat. Ca decat sa ma bazez pe altii… mai bine pun mana singura.
Cu plăcere ! >:D< Eh, tu probabil ai mașină să te deplasezi până acolo, eu în schimb am o mică încredere, totuși, în gunoierii aceștia și selectez gunoiul cum trebuie, inclusiv hârtia. Mereu o împachetez și lipesc ceva pe ea cu mesajul ”De reciclat”.
Bun. Am sa-ti explic tie, ca in alte locuri nu prea are rost. Desi am mai spus, tinerii nu vor sa inteleaga.
In primul si in primul rand, reciclarea este o afacere. E un circuit care trebuie inchis. Se colecteaza „triat”, cum zice tonomata, cineva distribuie aceste deseuri catre companiile care au tehnologia sa le transforme in materie prima. Evident, nu orice producator poate face asta. Nu are rost sa vorbim de colectare selectiva daca aceste deseuri ajung (triate) la groapa de gunoi. Ideea e sa folosim mai putine resurse si sa refolosim un procent din ceea ce aruncam.
Ecologia inseamna in general orcotirea mediului. Reciclarea nu inseamna neaparat protectia mediului – situatia normala cand deseurile sunt duse la gropi de gunoi si nu aruncate pe jos. Niciunul din tinerii entuziasti ce sustin pe blogul lor diverse campanii nu stiu ce inseamna procesul de reciclare. Spune cineva gradul de poluare din timpul reciclarii peturilor? Pai nu. Atatea articole care mai de are mai slab, evidentiaza un autor dezinformat si fara valente tehnice. Se uita ca aici e vorba de proiecte (da, astea sunt proiecte) de mediu sau de logistica. Trebuie satisfacute mai multe conditii ca aceste intiative sa functioneze.
Mai mult decat atat, de ce in alte tari pentru oameni colectarea selectiva e naturala? Din cauza banilor. Pentru ca platesti mai mult pe o sticla de apa minerala (acea garantie); acea suma de bani se recupereaza atunci cand ai dus deseurile unde trebuie. Nu e vorba de spiritul civic. Daca un om nu are interes sa recicleze, nu va recicla. Nici daca ii spui (eronat) cum ne omoara incalzirea globala daca nu reciclam.
Daca toti avem acces la la internet si astfel putem propovadui prin lume ideile noastre nu inseamna ca putem spune prostii cat incape. Am vazut un site care sfatuia oamenii sa-si cumpere filtre pentru apa de la robinet (prin folosirea lor apa devenea mai buna). Si daca oamenii cumpara filtrele si apa e la fel? De e e la fel? Pentru ca nu toata tara e Herculane si in unele zona apa e statuta si calitativ proasta. Si banii dati pe filtre?
Pana la urma nu ma intereseaza daca tonomata castiga bicicleta. La cat spam a facut, merita sa o castige. Important e sa intelegem lucrurile astea si sa nu mai vorbim prostii.
Da, îți mulțumesc pentru precizări, însă dacă tot cunoști mai multe decât mine, aș dori să mă lămurești un pic mai mult. O să încerc și să-ți răspund punctual la unele afirmații.
Mi-ar plăcea să-mi spui dacă acel grad de poluare al pet-urilor este foarte ridicat sau dimpotrivă, e, dacă pot zice asta, neglijabil. Pentru că decât să plutească plasticurile în ocean, mă gândesc că mai bine poluezi puțin reciclându-le, decât să le lași acolo.
Normal că nu are rost să vorbim de colectare selectivă pentru … groapa de gunoi, dar eu credeam că hârtiile, pet-urile etc. ajung la reciclare prin această colectare selectivă, nu la gunoi. Altfel … pentru ce ar fi puse acolo tomberoanele respective ?
Cât despre modul de selectare în alte țări, cunosc situația, cel puțin în Germania așa e, personal am dus înapoi la magazin sticle de plastic și primeam o parte din bani înapoi. 😀
Nu mă gândesc la spiritul civic, e foarte greu să-l invoci printre oameni, ci la o oarecare responsabilitate personală față de mediul înconjurător. Poate că reciclarea e o afacere și evident că doar firmele specializate pot face asta, însă nu mi se pare că e un lucru rău. Iar dacă tu consideri că am dezinformat lumea prin articolul meu, te rog să-mi spui cu ce anume.
Îți mulțumesc, din nou, pentru precizări și sper să răspunzi !
Raspund, raspund. Nu stiu care e gradul de poluare. Dar e ceva ce trebuie sa iei in calcul atunci cand zbieri ca salevzi planeta. Atunci cand cineva spune ceva gresit de in repetate randuri devine enervant si lumea ignora (efectul blogărilor din vest).
Cum am zis, vorbim de reciclare vs. groapa de gunoi. Prin urmare prespunem ca toate peturile (chiar si alea din rauri care imi intra violent in cadre) stau cuminti la groapa de gunoi.
Toata lumea porneste de la tomberoanele colorate. Daca ei vad tomberoanele in fata blocului sunt fericiti ca ecologia bate la ei la usa. Daca atunci cand se ridica nu exista un loc unde sa fie vandute de catre firma care colecteaza, deseurile din tomberoanele acelea frumoase tot la groapa vor ajunge. In Germania nu primeai o parte din bani inapoi ci doar diferenta fata de pretul produsului. Oricum privim, reciclarea e un lucru benefic si trebuie incurajat. Daca esti evergreen si ai scris un articol ca sa castige tonomata o bicicleta, nu inseamna ca ai sustinut ceva. O fi bine sa se vorbeasca peste tot, lumea sa auda si sa incerce sa aplice. Astfel blogării vestici, oropsiti de bucuresteni, vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc si cei care lucreaza in domeniu trebuie sa-si faca cruce si sa spere ca nu-i citeste nimeni.
Si eu sunt responsabil fata de mediul inonjurator. Arunc la gunoi ce am de aruncat. Nu arunc peturi pe unde merg si nici mucuri de tigara pe geamul masinii. Daca am sau nu treaba cu asta selectiva, e altceva.
Tu nu ai dezinformat, dar sunt altii care au dezinformat si pentru tine.
Apropo, spuneai ca vrei sa lipesti afise. Nu prea e ecologic sa faci o asemenea risipa. Si atunci cum baga lumea treaba la cap daca nu sunt afise? Pai noi romanii am inteles dupa puterea noastra treaba cu ecologia. Si a devenit un trend. Mai nou exista lapte ecologic. Ce poate fi ecologic in el atata timp cat tanti care il fabrica e una din problemele de mediu la nivel global? (Da, tinerilor, vaca. Adica multi oameni, tot mai multe vaci. Metanul din dejectiile lor amplifica efectul de sera).
Sa vezi ce interesant: era in urma cu ceva timp un reportaj cu tiganii de la gropile de gunoi care faceau selectie de tot felul de materiale pentru a strange bani. Am putea argumenta ca daca nu aruncam selectiv le dam lor de mancare:P. Dar e un motiv total aiurit. Ar insemna ca suntem prea comozi pentru a face selectia gunoiului.