Lectia 2

Ştiu că aţi aşteptat lecţia 2 la html, şi îmi pare rău că am întârziat, dar am fost puţin busy ultimele zile. ( şi dacă nu aţi aşteptat, eu am facut`o ) Data trecută am văzut cum arată ca structură, în general, un document html. Azi o să încercăm puţină editare. Tag`urile care sunt independente şi generale ( în sensul că nu le introduci manual înainte să închizi > ) se prezintă cam aşa:
<B> ->BOLD – îngroşarea textului . trebuie să menţionez aici că nu trebuie uitat să închideţi tag`ul bold sau oricare altul, după un text sau o porţiune de text (</b>)
<I> -> ITALIC – înclinarea textului
<U> -> UNDERLINE – sublinierea textului
<big> -> text scris mai mare
<small> -> text scris mai mic
<del> -> taie textul cu o linie
<em> -> text scos în evidenţă
<br> -> BREAK – trece la o linie nouă
<p> -> PARAGRAPH – paragrafe
<tt> -> spaţierea egală a literelor
Legat de editarea culorii şi mărimii textului în sine folosim următoarea structură, pe care o putem lăsa şi aşa, sau o putem integra înainte de închiderea > :
<font size=”x” color=”c” face=”s” weight=”g”>
x poate lua valori de la 1 la 7 ( de la cel mai mic la cel mai mare – cred că merg şi numere mai mari )
c = red, green, teal, blue etc sau poate avea valoarea unui număr zecimal atribuit culorii ( o să postez culori disponibile în html în alt articol )
s = orice tip de text pe care îl găsiţi în Word, gen Times New Roman, Chiller etc

Deplasarea unui text pe ecran …
<marquee direction=”f” width=”z” height=”z”>
f = left, right, up, down
z ia valori numerice

Cum să introduci o imagine de pe net pe fundal: înainte să închizi tag`ul body, faceţi aşa:
<body background=”URL”>

Cum să inserezi o imagine ( tot de pe net ): <img src=”URL” height=50% align=middle/left/center/right hspace=100 vspace=30 alt=”poza”>
Hspace şi vspace reprezintă spaţiul dintre text şi imagine. 🙂
hspace = horizontal space
vspace = vertical space

O minunată grădină japoneză 🙂

Dacă introduceţi atributele pe unele site`uri, cum ar fi blog`urile, de exemplu, s`ar putea să întâmpinaţi mici probleme şi să nu apară unele chestii. Asta nu e din cauza voastră, ci probabil din cauza setărilor sau a altei versiuni html. Puteţi să faceţi modificări, aruncaţi un ochi la sursa documentului când scrieţi un articol şi vedeţi cum apare comanda.

Cam atât pe ziua de azi , sper că reuşiţi să vă descurcaţi. 🙂 Eu cred că e uşor să reţii denumirile tag`urilor, pentru că în primul rând sunt în engleză şi sunt prescurtări ale unor cuvinte, respective le`aţi mai folosit ( poate ) şi în alte aplicaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *