La mulți ani, mama !

Astăzi este ziua mamei mele și vreau să-i scriu acest articol aniversar, pentru că știu că îmi citește blogul ( cu plăcere, aș zice ). 🙂

Dar să vă povestesc întâi despre ea. 🙂 Mama mea este o ființă extraordinară, un model pentru mine, care nu alungă ploaia cu descântece ca mama lui Nică, dar care reușește să mă facă să nu mă satur de prezența ei zilnică în casă. Și asta nu doar pentru că mama e foarte haioasă, dar și pentru că gătește delicios și e la curent cu toate noutățile, v-am mai spus eu.
Știe cine e Katy Perry sau Bono, fără însă a-i și asculta. La sfârșitul articolului am o dedicație pentru ea ce sigur știu că-i place ! 😛 Deși nu e așa o melomană ca mine, împărțim cu plăcere câteva genuri comune, și deseori îi mai spun eu cine cântă la radio, dacă nu știe, ea minunându-se la rândul ei de câte știu eu. :)) Dar nu vorbim despre mine, da ?

Mă autocitez, că am mai scris despre ea pe blog și reiau ideea ”Mama nu a uitat niciodată că e femeie, şi întotdeauna e cochetă şi bine aranjată, faţă de alte femei care arată ori ca verzele, ori ca cepele. Îmi place cum miroase mama, ca ea … nimeni.”

Când sunt foarte obosită și vin acasă, nu mă culc în camera mea, ci în sufragerie, și aștept ca mama să mă învelească și eventual să mă sărute pe frunte, că știe că îmi place să mă simt ca un copil mic. E o senzație foarte dulce și îmi face mare plăcere să știu că ea e acolo, pe cealaltă parte a canapelei, în timp ce eu dorm. Știu că nu o să mai am parte de tratamentele acestea peste un timp, iar asta mă întristează nespus, dar să ne bucurăm de momentele acestea, nu ? 🙂

Cu toate că nu ne-am înțeles bine de la început, eu fiind mai atașată de tata, când acesta a plecat dintre noi a rămas un gol între mine și mama … pe care, zic eu, l-am umplut cu succes în ultimii 5 ani. Probabil ajunsesem și la o perioadă rebelă, în care nu știam în ce direcție să o iau … am făcut multe prostii atunci și m-am purtat foarte urât, regret, desigur, dar nu pot decât să-mi cer iertare față de buna mea mamă, pentru că ”n-am știut ce fac”.

Mama e femeia puternică ce a reușit cu brio să ne crească SINGURĂ, în perioadele cele mai dificile, pe mine și pe sora mea, lucru încă în desfășurare. Preocupată prea mult de noi, mai puțin de ea, mama a făcut eforturi considerabile să ne asigure nu tot ce ne dorim, dar măcar o parte, în limita posibilităților. Astfel încât dacă m-ați vedea pe stradă, v-ați întreba unde îmi e BMW-ul, nu în ce dughenă trăiesc. ( nu, nu trăiesc într-o dughenă, a nu se înțelege greșit )

Mă bucură de asemenea faptul că mama s-a și adaptat nevoilor și timpurilor mele, dar imprimându-mi totodată o educație responsabilă, care m-a făcut să fiu cu capul pe umeri. Amândouă am făcut compromisuri în ceea ce privește petrecerea timpului meu liber, ora la care mă întorc acasă, petrecerile la care mă duc etc. Deși am aproape 19 ani, să nu credeți că sunt independentă. 🙂 Și mulți nu înțeleg asta, dar nu îmi pasă, căci prioritatea mea e să mă distrez, să nu lipsesc mult de acasă și să nu o supăr pe mama, amândouă trebuind să fie îndeplinite simultan.

Admir corectitudinea ei, și, la polul opus, abilitatea de a disimula șmecherește mici minciunele. 😀 E incredibilă, credeți-mă !

Ne mai ciocnim noi câteodată, dar trece repede, momentele frumoase sunt cele care contează, acelea ce îți aduc reminiscențe plăcute. 🙂

Ce am dezvoltat noi cel mai bine este comunicarea. Mama e cea mai bună prietenă a mea, orice i-aș spune, înțelege sau măcar încearcă, deși nu are același punct de vedere. În limita cunoștințelor/experienței, mă și sfătuiește. De asemenea, nici n-am secrete față de ea, știe tot ce apare în viața mea, rareori se întâmplă să scap detalii care consider eu că nu contează sau nu merită a fi spuse. Dacă înainte nu aveam curaj sau îmi era rușine … acum știu că dacă vin acasă și îmi exprim oful, există cineva care cu siguranță are ceva de spus în privința asta.

Întotdeauna m-a lăsat să aleg ce cale am dorit, fără să-mi impună nimic și mereu am apreciat asta.

Sunt sigură că are momente de nefericire și tristețe, mici probleme de sănătate, dar nu prea o arată, v-am mai spus, femeia aceasta a îndurat atâtea de la viață că nu pot să am pentru ea decât venerație continuă.

Mama m-a inițiat în tainele cărților și o superador pentru asta, căci încă de mică mă fascinau poveștile pe care mi le citea. Apoi cu timpul mi-a tot recomandat … și mi-au plăcut !

Și mi-ar plăcea să mă creadă că atunci când îi spun ”Te iubesc, mamu” și o pup, nu cer nimic de la ea, ci vreau doar să știe asta !

Cred că am învățat și mai am multe de învățat de la mama, sper să am timpul necesar să fac asta. Mai sper că o să-și cunoască nepoții și o să-i vadă mari, eventual la casele lor. Pentru bătrânețea ei am planuri mari, vreau să o răsfăț și să o răsplătesc pentru tot ce a făcut sau a încercat să facă pentru mine cât am fost în grija ei.

Și în încheiere, dragă mama, căci mă adresez ție acum, îți mulțumesc pentru că încerci să fii mai bună, pentru că mă culci, pentru că ai grijă de mine când sunt bolnavă, pentru că mă suporți, ( știu că sunt și eu dificilă uneori 🙂 ) pentru că omori gândacii când te rog, pentru că timp de 12 ani mi-ai făcut constant sanvișuri la școală, pentru că mă suni ca să mă trezești, pentru că mereu m-ai încurajat să fac ceea ce îmi place, pentru că accepți că dacă eu zic ceva, așa o să fie / așa o să se facă :P, pentru că ești o mamă bună. Și deoarece mă pricep mai bine la cuvinte decât la vorbe, tot aici profit de ocazie să-ți cer iertare pentru orice supărare ce ți-oi fi provocat-o, ai încredere că nu a fost cu intenție, dar când iubim mult anumite persoane, le mai și rănim uneori, nu ?

Mi-ar plăcea să te preocupi mai mult de tine, de sănătatea ta, să nu o neglijezi … să nu te mai stresezi atât, că nu merită, totul o să fie bine până la urmă. 🙂 Îți doresc să fii sănătoasă, pe cât posibil fericită și să fii mulțumită și mândră de fiicele tale. La mulți ani !

A, să nu uit. La partea cu stresul … e foarte posibil ca atunci când citești acest articol, eu și Dani să îți înmânăm un cupon cadou pentru 50 de minute de ”Harmony Massage”, un masaj de relaxare și destresare la un salon la mall, pentru week-end. 🙂 Sperăm să-ți placă !
Și acum, dedicația:

20 de comentarii

 1. LA MULTI ANI MAMEI TALE!

  Foarte frumos ca va intelegeti atat de bine.. De exemplu, prietena mea, nu se intelege (foarte) bine cu mama ei. 🙁 | Desi, evident, o iubeste!

  Mamele’s extraordinare uneori.. fac (aproape) orice pentru „puisorii” ei;))

  Din pacate mai exista si mame scorpii, care’s de toata jena. Pacat! Deci daca aveti o mama buna.. APRECIATI-O!.. si daca nu prea le aveti cu Te iubesc! Macar aratati in felul vostru, acea apreciere 🙂

  O sa inchei cu un citat:
  „D-asta de acum vreau sa cred ca stiu sa apreciez, cand am ceva si pe mama pe care.o invidiez,, ca nu e exista om cu suflet mai curat precum ea si nici prea mult s.o fi dus o viatza mai grea”

  1. Da, Lusio, mulțumesc 🙂 Și eu mă bucur, îmi face existența mult mai ușoară !
   Cât despre aprecierea mamelor … chiar voiam să scriu un articol derivat din acest subiect, probabil mai târziu, nu știu, vreau să petrec ziua cu mama, cât pot 😀

 2. Ce frumos e articolul…La Multi Ani Mamei tale ! si sa sti ca e de apreciat tot a facut pentru voi, iar ca un mesaj pentru ea ”Sa va bucurati de masaj si sa scapati de toate grijile cotidiene”.

 3. Emotionante cuvinte, inspirat cadoul pentru mama ta. O relatie speciala, poate chiar ideala intre voi doua, felicitari si La Multi Ani! 🙂

 4. „Și mi-ar plăcea să mă creadă că atunci când îi spun ”Te iubesc, mamu” și o pup, nu cer nimic de la ea, ci vreau doar să știe asta !” – Asta tot obisnuiesc fetele s-o faca cu tatii :-j

  D-asta mi-am propus sa ma tin tare cand vine cu d-astea:)) si sa-i dau bani (doar atunci) cand merita (pe deplin). Nu pe linguseala..

  1. A da.. am uitat sa mentionez.. fac asta cu tatii.. dar nu ca nu cer.. ci o fac:)) (Desi totusi sa nu generalizam.. mai se intampla si exceptii din cand in cand).

   Sper ca s-a inteles 😀

 5. Cunoscandu-te pe tine, eram sigura ca mama ta e mandra cu o asa fata. Ma bucur insa vazand ca si tu, nu numai ca o iubesti si o respecti, dar o admiri. Asa mama…asa fata …nu putea fi altfel.
  La multi ani fericiti, cu sanatate, plini de reusite, fara griji si cu multa bucurie ! Sa traiti, fetelor (toate 3) si Dumnezeu sa va aiba in paza !

 6. Vei fi mereu copila ei, oricat s-ar stradui anii sa va schimbe.O parte din personalitatea copiilor, se datoreaza parintilor, si asta în majoritatea cazurilor.Îmi pare rau ca am ajuns asa tarziu, dar nu am cum sa nu-i spun si eu la multi ani mamei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *