Despre putere – un mesaj

Sunt destul de inspirată în această perioadă de diverse lucruri pe care le văd sau le citesc pe internet și cum am observat multe postări de ziua femeilor, am identificat un model ce se pune la înaintare: femeia PUTERNICĂ, STRONG asociată cu a fi a BADASS BITCH. Și asta se transpune deseori (perceput greșit, poate) în a fi ”rea”. Am stat și m-am gândit, iar mesajul e scurt: you don’t have to be a bitch. Sincer. 🙂

Nu cred că puterea ca odă a superiorității doar de dragul ei ar trebui să fie calitatea denominatoare a femeilor sau să fie reprezentată ca un model musai de urmat. Nu toate femeile (nu toți oamenii, ca să o luăm așa) trebuie să fie mâini de fier și ochi de fiară, limbi ascuțite și să șteargă cu toții pe jos.

Cred că putem celebra și alte atribute alte femeilor fără a pune presiune asupra unui ideal la care poate nu multe femei vor ajunge pentru că pur și simplu nu așa sunt ele. Cum ar fi să punem pe acel piedestal, alături de putere, și bunătatea? Amabilitatea, generozitatea, idealismul sau lupta pentru un scop mai presus. Spiritul de protecție sau de comunitate. 

Nu îmi place imaginea asta a femeii care rupe lumea în două, promovată mai mult decât femeia care îngrijește, care oferă din inima ei bunătate. Mie mi se par calități la fel de importante. Dacă cineva are o așa zisă putere, o atitudine fermă, mai degrabă ar trebui să fie folosită pentru a ajuta. Nu pentru a fi ”a bitch about it”. 🙂 

Întotdeauna am fost de părere că mai ales noi, femeile, trebuie să ne ajutăm între noi, îndeosebi când și dacă nu toate resursele sunt egal valabile (bani, informație, sprijin, prietenie, conexiuni). Puterea să fie folosită nu pentru o aroganță inutilă, ci pentru a avea un impact. Știu că de multe ori zic ”lăsați femeile să fie ce vor ele”, și poate mai inserez și un pic de ”fucking” pe acolo, dar mie răutatea asta mai ales gratuită (deseori publică) nu îmi place. 

Îmi roiesc mai multe gânduri legate de acest subiect pe care nu reușesc să le conturez acum. Și există și o diferență între a fi fermă și ”bitchy”, dar poate cu altă ocazie. 🙂 Până atunci, mi se pare la fel de important să dăm mai departe și bunătate sau iubire, într-o formă sau alta, să putem sărbători aceste diferențe între femei, fără a construi un singur ideal de model feminin valid la care fetele tinere să aspire. Pentru că… you don’t have to be a bitch. 🙂 

Dacă greșesc, am rugămintea să-mi spuneți unde, să-mi pot lărgi perspectiva. 🙂 Și sunt conștientă că deseori în viața asta am fost percepută drept ”a bitch” (așa e fața mea). Asta nu înseamnă că îmi doresc să fiu așa sau să promovez asta. De aceea și acest articol.

2 comentarii

  1. Să ne ajutăm între noi, să ne înțelegem reciproc și să empatizăm una cu alta. Îmi place mult cu ai dat curs acestor gânduri și rezonez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *