Brăducu’

Azi mi-am luat brad. Îmi place bradul, nu-mi închipui Crăciun fără miros de brad, fără brad, deci brad !

Haoleooo, scump, frații mei, scump ! Erau brazi de-ăia semeți, stufoși, chei, rari, bărboși, cu miros, fără miros, înalți, mici, bondoci, supți … o grămadă. M-am dus în piață, desigur, în caz că vă întrebați. Prețuri ridicate … doar, doar mai găseai un brad ieftin, la câteva sute de RON. Adică pentru mine scump înseamnă peste 100 RON. Peste 50, de fapt, dar ăsta e secret.

Mna și peste tot erau numa brazi cu 170 RON, 130 RON, 150 RON, 300 RON … vai, vai. Și nimeni nu negocia. Adică piață, piață, dar vânzarea-i pe negocieri ! Mă duc la un nene acolo, stau, mă uit la bradul din fața mea … mă, parcă ăsta seamănă cu bradul meu de-anul trecut, ia, că doar nu s-o fi scumpit chiar așa. Îl întreb cât costă … 160 RON. Când am auzit, mai că nu mi-au țiuit urechile. Zic:

-Domne, anu’ trecut am dat 40 RON pe unul ca ăsta. 40 !!!
-Da, domnișoară, dar anul trecut o fost anul trecut și anul ăsta e anul ăsta ! (WOW ! )
– Da, domne, dar să îi puneți de 4 ori prețu’ ??? O să rămâneți cu ei, de o să-i aruncați, săracii brazi. Și-am plecat.

M-am tot fâțâit cu bunicul meu prin piață, no, o văzut el un brad cu 80 RON. Cam golaș, așa, nu pe gustul meu, mai ales că prețul, domne, prețul ! Eu țin la bani.
Bunicu: Hai, mă, Anca, mai pun și eu de la mine ..
Eu: Bunicu, pricepe odată !! Io nu dau mai mult de 50 RON pe un brad ! Și nu te las nici pe tine să dai ! Ăsta oricum nici nu-mi place. O să plângă Dani ( soră-mea ) când îl vede, că ea vrea unul des. Și io vreau la fel.
Bunicu dă din umeri și mergem mai încolo.

Văd io un brăduc așa mai mic și grăsuț, cu ramuri dese, era parcă cel mai viu dintre toți. Îi lipseau ochii de cățeluș cu care să se uite la mine. Mă duc lângă el … îi ating ramurile cu mănușa … și îi împrumut ochii de cățeluș rugător și-l întreb pe vânzător:
– Cu cât dați bradul ?
– 70 RON, domnișoară. Da’ îi negociabil, că suntem la piață. ( om înțelept, zic eu în sinea mea )
Mă sucesc pe loc de pe o parte pe alta, cu capul în pământ, nu știu ce … cu o voce pițigăiată:
– Și cât îi negociabil ?
– Cât vre’ inima dumneavoastră să lăsați.
Eu, mieros: 50 îi bun ?
– 55, domnișoară.
Bunicu: 50 banu în mână și gata, că doar suntem la piață !
Vânzătorul: Bun îi 50 !

Așa că, după cum vedeți, mi-am luat brad și nu mai pot de bucurie. E mai mult un brădel, un brădișor … un aaaaaa !Îmi pare rău, în schimb, pentru țăranii care n-o să-și vândă brazii ăia scumpi, care o să-i arunce, frumuseți de brad … oameni făr’ de cap, cu ochii numa’ la bani și la ciupit de ici pe colo. A, să remarc, erau și polițiști prin piață, da, da. Nu știu ce făceau, dar erau.

Voi cum stați ? V-ați luat, o să vă luați, cât ați dat pe brazi ? Dacă nu vreți, de ce nu vreți ? Am văzut că unii dintre voi ( Gabriela, dam167 ) aveți brad în ghiveci. Foarte drăguț. 🙂

0 comentarii

  1. Eu m-am reprofilat pe brad ecologic, „plastic” i se spune, parca.
    Din spirit ecologico-financiar, nu se scutura si arata binisor. Pentru aroma am luat crengi de brad din piata si trecand pe acolo mi-a parut rau sa vad brazii taiati pe care ii vom gasi acolo , abandonati, dupa ce trece sarbatoarea.Sau daca ii lasa in Iosefin vor veni cariva oameni sa ii ia pentru foc…

    1. Hmm … eu n-aș putea să înlocuiesc bradul natural cu cel artificial … pur și simplu nu poci și nu vreau 😛 Cât despre partea ecologică … eu știu că sunt și brazi crescuți special pentru sărbătorile de Crăciun, dar, esigur .. majoritatea încă merg în pădure și îi taie ca sălbaticii. Mi se rupe inima, chiar și pentru niște brazi.
      Bine-ai venit aici, cartim 🙂

        1. Nu, Lusio, nu-i vorba de asta. 😀 Doar ca .. atunci cand faci o chestie organizata de taiere a brazilor din copaci, macar sa tai un anumit numar si sa-l vinzi la pret rezonabil, sa stii ca il cumpara oamenii, nu ca stai cu el la ditamai pretu’ doar pentru ca esti tu prea orgolios sa scazi pretul … si apoi sa-l arunci. E pierdere. Si ar mai fi si brazii special crescuti pentru perioadele de Craciu,

      1. pai nu e.normal ca bradul normal miroasa, cetina etc.dar totusi mai mult de 2 saptamani nu poti sa il ti in casa.ai facut un raport bun calitate, pret.

  2. Vor ramane cu ei nevanduti ca in fiecare an, asta daca sunt nehaliti si pun preturi exuberante, asa le trebuie…
    Eu am de plastic, tocmai pentru ca sunt incredibil de scumpi, in piata de fan de langa mine au preturi doar de la 200 in sus ;))

  3. Da, adevarul e ca nici eu nu prea inteleg atitudinea asta. Tai bradul si dupa aia tii cu dintii de pret ca ori sa-l arunci atunci când nu mai ai cui il vinde, o sa-l vinzi repede-repede, mult sub pretul initial, pe 24 seara.
    Eu am devenit mai ecologist. Sincer sa fiu, acum nici nu mai inteleg fenomenul cumpararii unui brad. Poate doar câteva crengute, pentru atmosfera. Am un brad in ghiveci, de vreo câtiva ani incoace, pe care de obicei il impodobeste Ioana in seara de 24. Il lasam pe balcon, pentru ca pe precedentul l-am adus in casa si s-a uscat. Asa, pe balcon, pare ca asta rezista.
    Nu prea sunt de acord cu brazii artificiali (nici cu florile artificiale). Asa cum ziceam si prin alta parte, un prieten are unul d-asta, artificial, pe care il depoziteaza in garaj si il scoate de Craciun. Miroase toata casa a cozonaci, sarmale si benzina, de ti-e si teama sa aprinzi o lumânare. Bravo Gabrielei si lui dam167, ma identific cu ei.

  4. Pana la urma, avand in vedere media ofertelor, l-ai luat la un pret foarte bun :D.
    Si eu cred ca nu se compara un brad artificial cu unul natural. Atat ca eu nu ma simt nicidecum neimplinit daca nu am brad. Pot sa admir bradul orasului :D. Deci pot foarte usor „salva” unul. Bine, nu acelasi lucru se poate spune despre mama mea :).

  5. Ce fain, ma bucur ca ai gasit unul la un pret ok. E drept, nu se compara unul artificial cu unul natural, nici daca il stropesti cu parfum de brad. Pare rau pentru ecosistem alea alea, dar ala artificial pur si simplu nu merge 😀

  6. Mie mi-e mila de toti bradutii taiati si apoi, dupa sarbatori, aruncati la gunoi. Pe de alta parte, nici plasticul nu e chiar ecologic :p Ai mei detin un brad artificial, pe care mama il orneaza foarte frumos an de an, insa…. parca tot pinul bunicilor il prefer. Un pin micut si indesat, cu mirosul specific. Acolo e Craciunul! 🙂
    Din punct de vedere ecologic, cred ca varianta cu bradutul in ghiveci e cea mai buna…
    Eu ma voi multumi la cateva crengi de brad anul acesta 🙂 Le voi impodobi frumos si le voi plasa in locuri strategice 😀

  7. Intreb si eu, ce e acela un brad ecologic? Mai exact ce anume il face ecologic? Si pentru ca nu veti putea argumenta raspunsul, o intrebare ajutatoare: ce e acela un material ecologic?

    1. Ai dreptate, nu prea putem numi un brad sau un material ca fiind ecologic sau nu. Ecologia se refera la interactiunea dintre plante/animale si mediul lor, din cate stiu. Probabil majoritatea ne gandim mai degraba la anumite consecinte ale unei actiuni. Cand am zis ,,plasticul nu e chiar ecologic” ma gandeam la efectele sale asupra mediului, materialul respectiv avand efecte nedorite asupra mediului. Probabil cei care fac referire la ideea de brad ecologic se gandesc la evitarea despaduririlor, care de asemenea afecteaza echilibrul natural.
      Intr-adevar exprimarea e gresita…

      1. De fapt ecologia nu se mai refera la nimic, e un cuvant (trendy) pe buzele tuturor, undeva la granita dintre marketing si propaganda.
        Desi exista materiale care nu afecteaza mediul, producerea lor compenseaza si face mai mult rau decat un material considerat mai putin ecologic.
        In mod normal, intr-o tara civilizata, acesti brazi provin din culturi (la fel si in cazul constructiilor din lemn), nu „din deal”. Nu exprimarea e gresita ci intreg conceptul. De ce ma obligati voi copiii sa fiu acid acuma de sarbatori?

        1. In acest caz, sa speram ca ne mai civilizam si noi si nu mai luam brazii ,,din deal” 🙂 Inteleg oarecum de ce esti acid, cam totul tinde spre marketing/propaganda, nu doar ecologia. Insa, ca sa folosesc un cliseu, uita-te la partea plina a paharului (doar acum de sarbatori): ecologia ca trend e mai putin devastatoare decat nesimtirea/jegul/indiferenta unora vizavi de mediul in care traiesc.

  8. Sarbatorile de iarna
    sa-ti aduca ce vei vrea
    Si sa ai caldura-n suflet
    de la primul fulg de nea
    Sa te pierzi printre cadouri
    lasate de Mos Craciun,
    Iar din sacul plin cu daruri
    sa alegi un an mai bun!

  9. n-am fi în România dacă n-ar fi diferenţele astea de preţ.sincer îs sătul de speculanţii aştia şi mai ales îmi pare rău de brazii care sunt tăiaţi aiurea doar ca să facă un drum până în piaţă şi apoi să fie aruncaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.