Amantul doamnei Chatterley

A doua carte despre care voiam neapărat să scriu și pe care am primit-o cadou de la prietenele mele dragi, Emilia și Miru, este …

Titlu: Amantul doamnei Chatterley ( The First Lady Chatterley [EN] )
Autor: D.H. Lawrence, scriitor englez

Despre ce e vorba: Lady Constance Chatterley este soția aparent fericită a lui Sir Clifford, un nobil condamnat să trăiască în scaunul cu rotile pentru restul vieții lui, ”cadou” de război. Totul merge bine la conacul din Wragby, cei doi își împlinesc iubirea platonică prin discuții nesfârșite și filozofice, recitări de poezii sau melodii cântate la pian. Însă când Sir Clifford, într-un moment de luciditate ciudată, îi spune soției sale că își poate lua, de bunăvoie, un amant, pentru satisfacere nevoilor trupești, Connie refuză cu îndârjire, motivând că îi este de ajuns prezența lui spirituală, dacă nu și fizică.

Cu toate acestea, într-o zi, plimbându-se pe domeniul imens al proprietății sale, Constance îl remarcă, cu o apăsare de inimă, pe paznicul vânatului, Oliver Parkin, cum se spală. I se pare că are un corp frumos, nebănuit de frumos. Nu mult după aceea, între cei doi se înfiripă o relație în adevăratul sens al cuvântului carnal.

Sir Clifford nu avea să afle niciodată de legătura celor doi, împletită chiar sub ochii lui implacizi. Lady Constance începe să-și dea seama cât de sufocată de rigiditatea soțului ei se simte, asemenea unei păsări într-o colivie. Și problema nu apare doar aici: ce se întâmplă când bărbatul simte că femeia lui e dintr-un statut considerat superior, de către societate ? Cum poate să rezoneze cu orgoliul masculin și cu pasiunea care-l inundă pentru ea ? Eheii …

Opinie personală: Mă bucur că l-am descoperit pe D.H. Lawrence sau că, mai bine zis, mi-a fost oferit. Întregul roman m-a ținut cu inima pe jar căci emană pasiune, dragoste, emoție, frustrare, suferință, frângeri și ridicări interioare, ale minții sau ale sufletului, nici nu știam cum se va termina, nu puteam să-mi închipui. Cu toate că am fost surprinsă de cele câteva ipostaze oarecum obscene presărate pe ici, pe colo, romanul nu e doar de iubire. Este mai mult decât atât, este o luptă de idei pentru o societate nedreaptă, pentru o egalitate inexistentă între oameni, pentru oameni calzi și oameni reci. Categoric intră la ”recomandări”.

Citate:

”-Nu s-ar putea ca trupul să aibă o viață a lui proprie – poate chiar mai adevărată decât personalitatea ?”

”Femeile trebuie să fie foarte atente să descopere ceea ce doresc cu adevărat. Pentru că aproape întotdeauna se înșală. Când dobândesc ce-au crezut că vor constată că au parte de fructele Mării Moarte.”

”De-am putea noi, oamenii, să fim ceva mai simpli și mai naturali ! Dac-am fi cu adevărat simpli ! Oamenii sunt atât de complicați și încâlciți în legi !”

”Ceea ce m-a adus pe lume o să mă și strângă de pe lume. Un prunc, înainte de a se naște, știe că o să se nască, dar se mulțumește cu atât. Nu știe nici ce înseamnă a te naște, nici în ce constă nașterea, nimic. În ce mă privește, la fel se întâmplă și cu moartea.”

”De ce nu te pregătește nimeni pentru asemenea metamorfoze ? De ce nu ți se spune niciodată că marile fapte ale vieții, marile primejdii constau în acest reviriment al întregii tale ființe, trup, suflet și spirit, în acest flux nou care-ți preface cu totul vechiul eu, așa cum se transfigurează o priveliște acoperită de lavă în urma unui cutremur ( … ).”

” … într-o lume în care lupta exclusiv pentru acel neplăcut surogat numit prestigiu, un fel de ieftină superioritate care, de la război încoace, constituie margarina ce unge pâinea societății, ca un substitut pentru vechea superioritate a rangului și talentului.”

”Cum gândim când gândim pasionat și cu suferință ? Nu gândim în cuvinte, ci în valuri stranii și curenți de emoții suprapuse, pe care cuvintele nu le pot reda decât pe jumătate.”

”Nu poate fi sport câtă vreme păsările astea în care trageți nu pot să tragă la rândul lor în voi. Dacă un fazan ar avea o pușcă sub aripă …”

”La urma urmei, lumea era atât de plină de ipocrizie și de emoții fățarnice, încât lucrul de cel mai bun simț pe care-l puteai face era să-ți bați joc de ele. Ar trebui să fii în stare să-ți bați joc de orice. Dar, în același, nu poți înlătura totul prin râs.”

”Dar, desigur, ca toate lucrurile adevărate care nu te ating la coarda simțitoare, i se părea amuzant.”

 

 

 

 

 

 

0 comentarii

  1. Cu mare durere m-am regasit si eu in acest citat:”Femeile trebuie să fie foarte atente să descopere ceea ce doresc cu adevărat. Pentru că aproape întotdeauna se înșală. Când dobândesc ce-au crezut că vor constată că au parte de fructele Mării Moarte.”
    M-ai facut curioasa cu finalul, sa vad cum fac rost de carte, ai un stil de a povesti foarte captivant. 🙂

  2. ”Nu poate fi sport câtă vreme păsările astea în care trageți nu pot să tragă la rândul lor în voi. Dacă un fazan ar avea o pușcă sub aripă …”. Asta e tare fain. De multa vreme imi doresc sa organizez o vânatoare de vânatori. Poate la un moment dat am sa si reusesc (nu ma refer la vânatorii profesionisti, care intretin mediul si-l echilibreaza, ci la vânatorii ‘sportivi’, care ucid din placere).

    Hmmm…in legatura cu relatia aia carnala in adevaratul sens…oare la ce mijloace contraceptive au recurs? 🙂

    1. E citatul Lady-ei Constance 😀 Vânătoare de vânători … ? Hmmm !

      Păi n-au zis la ce mijloace contraceptive au recurs, dar erau numai ei doi și a ieșit și un copil de pe urma lor …. deci bănuiesc că … n-au recurs :))

    1. Nu pot să spun că m-am regăsit complet, doar că am multe asemănări cu ideile prezentate aici. 😀 Overrated ? Nu știu, e posibil, depinde de gusturi, mie mi-a plăcut pasiunea cu care a scris Lawrence, a vrut să depășească stilul puritan de care zici tu. 😀 Limbaj patetic, hm, după părerea mea, redă foarte bine țărănismul lui Oliver și intelectualitatea lui Clifford și dualitatea lui Connie. 😀
      P.S. Nu merge link-ul.

  3. „De-am putea noi, oamenii, să fim ceva mai simpli și mai naturali ! Dac-am fi cu adevărat simpli ! Oamenii sunt atât de complicați și încâlciți în legi !”..dap! Frumos! am auzit demult de aceasta carte, dar nu am reusit inca sa o citesc! Ma bucur ca am gasit aici micul rezumat si mai ales aceste citate pe care le savurez si nu ma satur sa le recitesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.