Bună, dragi cititori, astăzi vreau să vă povestesc un pic despre ziua de duminică și campania de conștientizare a cancerului la sân ce s-a desfășurat în orașul Groningen, aducând cu ea și ocazia de a alerga și dona pentru respectiva cauză. Poate nu este cel mai ușor subiect despre care să scriu ceva, dar este esențial să fac asta – iar acest articol nu este doar pentru femei, chiar și voi, bărbații, puteți învăța una-două de aici, ba chiar să le fiți alături iubitelor, mamelor, surorilor, soțiilor, prietenelor voastre.
Sânii, deși atât de obiectificați și sexualizați, sunt parte a intimității noastre femeiești, o parte vulnerabilă, aș spune, de care unele femei se feresc, se rușinează, sau dimpotrivă, nu au inhibiții în a îi ”dezvălui” și a atrage atenția. Fiecare se poartă pe sine cum dorește, clar, dar în ce nu ar trebui să avem inhibiții e în a ne controla propriul corp, mai ales sânii. Autoexaminarea sânilor este un prim pas important, chiar salvator, în unele cazuri, de depistare a cancerului mamar la timp, având șanse mai mari de vindecare.
Aș dori să ne lăsăm frica, comoditatea, confortabilul, sau pudibonderia măcar față de propriul corp la o parte, și să ne verificăm mai des – cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Un cancer de care, cred, ne-ar fi cel mai frică, deoarece lovește, așa cum spuneam mai sus, parcă fix în punctele noastre vulnerabile … Aici puteți citi mai multe despre autopalpare, și mai jos aveți o imagine sugestivă.
Astfel, când mi s-a ivit ocazia nu doar să donez pentru Pink Ribbon (organizația din Olanda care contribuie la strângerea de fonduri pentru cercetarea și îmbunătățirea tratamentelor pentru cancerul de sân, ce afectează 1 din 7 femei aici), dar și să alerg pentru această cauză, am acceptat numaidecât. Am ales să alerg 10 km pentru a doua oară, dorind în același timp să văd și câtă rezistență mai am de data trecută când am alergat pentru prima oară 10 km, la Timișoara City Marathon. Aici, evenimentul s-a numit Ladies Run, și doar femeile au putut participa. (nu știu exact de ce, dar am o bănuială? 😊 )
Cursa a avut loc în orașul Groningen, un oraș studențesc, situat la vreo 2 ore și un pic de Amsterdam (există bilete Flixbus ieftine). Am petrecut o zi minunată, pentru că am avut timp și să mă plimb prin jur, prin centru, pe străduțe cochete, și să iau dejuno-prânzul într-un loc superb: Feel Good! Mi-a plăcut cât de cochet era, cum suna muzica indie în surdină, și ce mâncare bună, cu opțiuni sănătoase aveau. 😊 M-am și relaxat citind, așa că a fost bine primit.
Cu bateriile astfel încărcate, nu a durat mult până m-am întâlnit la start cu colega mea de la lucru, Anna. Ne-am luat amândouă tricourile, am făcut încălzirea, și la ora 15:10 a început cursa de 10 km.
Am avut noroc de o vreme bună, nu a plouat, a fost chiar călduț, și am terminat alergarea cu bine, simțindu-mă extraordinar. Ruta pe care au ales-o organizatorii ne-a purtat prin cele mai frumoase locuri și parcuri din centrul orașului (a trebuit să o parcurgem de 2 ori, totuși, fiind un oraș mai mic). Pe margine erau oameni care ne încurajau și ne susțineau. Femei de toate formele, culorile, dar mai ales vârstele au alergat la acest eveniment, și chiar am simțit o atmosferă frumoasă de comunitate care aleargă pentru un scop. Personal, nu am mai fost distrusă după tura aceasta și am avut un tonus foarte bun, cu toate că nu m-am mai antrenat extensiv (cât să mețin ”stamina”), dar am reușit, pare-se. Încă nu arăt ”ridicol de fotogenică” după un astfel de efort, dar e ok. 😊)
În Groningen, s-au strâns mai mult de 20,000 euro, iar în Rotterdam și Eindhoven (celelalte orașe unde a avut loc Ladies Run), aproape de 60,000 euro. M-am bucurat să pot contribui și eu în acest fel, cât de mic, acolo. Mi se pare că fiecare din noi (în felurite moduri) putem ajuta diverselor cauze care ne merg la suflet, iar pentru mine, aceasta e una din ele. Important e să nu fim indiferenți – indiferența e ca un nor negru, mare, și gri, de la care nu te aștepți la nimic bun.
Așadar, fetelor, boobies, boobies, fără frică, mergeți la control periodic și palpați-vă și singure! Și după cum menționam mai sus, și pentru bărbați, este la fel de important să fiți conștienți de aceste pericole, și să le sprijiniți cum puteți pe femeile din viața voastră. În rest, Groningen e de vizitat într-o zi dacă locuiți în Olanda și aveți chef de un drum. 😊Poze din oraș am mai pus și pe Instagram. O zi frumoasă, ne citim curând cu alt fel de povești, alte ”cauze” care îmi merg nu numai la suflet, dar uneori, și la nervi!
0 comentarii