Trei seriale faine – 2: Sense8

Un al doilea serial fain și îndrăzneț care m-a captivat anul trecut și pentru care aștept cu nerăbdare sezonul 2 este Sense8, un fel de dramă cu elemente de ficțiune și un nivel de diversitate ridicat, nu doar din punct de vedere al multiculturalității actorilor, dar și a locațiilor de filmare! 🙂 Un serial despre identitate și curajul de a fi cine simți că ești, și despre dragoste în forme de prietenie pură sau curiozitate timidă.

sense8

Astfel, ni se prezintă 8 personaje diferite, din diferite colțuri ale lumii – India, Mexic, Islanda, Germania, Coreea de Sud, Kenya și America, ce descoperă, pe parcurs, în mod ciudat, că pot fi conectați emoțional și mental. Cumva fiecare poate intra în realitatea celuilalt și ”împrumuta” cunoștințele sau abilitățile, și pot vorbi unul cu celălalt, încurajându-se sau ascultându-se reciproc. La început e amuzant, căci nici unul din ei nu pricepe ce se întâmplă – dar atitudinea lor legată de asta e relaxată, ca și când s-ar simți confortabil, deși un pic bizar. Pe parcurs, ajung să își dea seama că ei sunt de fapt niște ”sensates” și fug de un alt ”sensat” rău, care vrea să îi subjuge. Cam așa se termină sezonul 1, și sincer sunt foarte curioasă de cum va fi cel de-al doilea sezon!! 😀

sense8-2

Din punctul meu de vedere, povestea în sine sau de ce sunt acești oameni conectați înseamnă puțin pe lângă cum sunt construite personajele și prezentate în poveste, având legături din ce în ce mai strânse. (elementele de ficțiune nu sunt, de fapt, atât de frecvente) Asta mi se pare un lucru foarte reușit – cum, în scurt timp – deci 12 episoade – personajele ajung să aibă istoric și rol solid, pe când alte seriale le construiesc în timp, și pe rând. În Sense8, ”character building” se petrece relativ scurt, dar fără să pară repezit, și faptul că actorii par foarte ”umani”, fără să fie ”supereroi” face publicul să se identifice mai ușor cu ei. Spre exemplu, personajul transsexual din cei 8 e jucat chiar de o actriță/actor transsexual, care este și lesbiană în serial. Nu vă fie teamă de asemenea etichete, există un echilibru între ”problemele” fiecăruia din Sense8.

tumblr_npiq0cG6a61qk6nlro2_500.png

Ca să accentuez asta, aș spune că o parte semnificativă a acestor personaje e bagajul cu care ele vin și pe care serialul nu se sfiește să le urmărească, după cum ziceam mai sus – gândiți-vă că sunt atinse subiecte poate ”controversate” de către unii astăzi, cu istoricul fiecăror culturi în parte – în India, fata care nu vrea să le facă pe plac părinților care vor să o mărite bine, nepăsându-le că ea nu își iubește viitoare consoartă, bărbatul din Mexic care își ascunde homosexualitatea și relația cu iubitul său de teama publicității negative, și așa mai departe. Unele scene sunt grafice (cele sexuale, în principiu), dar aș zice că nu sunt de prost-gust. 🙂

Sense8-episode-7

Ca orice serial bun, însă, cere răbdare – la început, poate primele 3 episoade, lucrurile nu par să facă prea mult sens, dar curând, lucrurile încep să se completeze ca într-un puzzle timpuriu (căci sezonul 2 va avea mai mult SENS probabil și va dezvolta povestea mai mult, sau cel puțin așa sper, căci trebuie și ceva substanță acțiunii, nu doar personajelor). Timpul e esențial aici, deoarece chiar avem TIMP să observăm oamenii, să nu sărim peste etape, repede, acțiune, o glumă proastă, pac pac și gata. Având în vedere că frații/surorile Wachowski s-au îngrijit de producerea serialului, nu mă miră misterul pe care l-au creat. Poate vă aduceți aminte că ei/ele au produs și Cloud Atlas sau The Matrix, și chiar V for Vendetta, printre altele. Așadar, când un nume bun e în spatele unui serial (cum e David Lynch pentru anunțatul Twin Peaks), parcă merită și mai mult. Nu spun că mereu lucrările regizorilor excepționali sunt toate calitative, dar sigur ajută, nu?

Am privit Sense8 cu mintea deschisă, fără prejudecată, și am încercat să empatizez cu personajele – comic, fiindcă serialul cumva atinge subtil și partea asta de empatie umană și toleranță. M-a impresionat foarte mult, de aceea am și ales să vă scriu despre el pe blog – pentru că merită. Poate vi se pare o opțiune mai bună dacă de narcomani nu vă place. 😛 Sau poate v-ați uitat deja și v-a plăcut (sau nu)? Aștept să îmi spuneți!

0 comentarii

  1. Ador coincidențele astea drăguțe! 🙂 Anca, vineri și sâmbătă am văzut primele 4 episoade din serial, deci imaginează-ți zâmbetul meu când am văzut în Inbox titlul articolului de față 😀 Asta și în contextul ideii de conexiuni între oameni.
    Oricum, excepție prietenul meu care l-a descoperit săptămâna trecută prin vastul IMDB, la tine e prima dată când aud de serial… Mi se pare foarte interesant și diferit, cumva, motiv pentru care mă miră că nu l-am văzut menționat prin titluri de articole sau dezbătut pe facebook până acum 🙂

    Sunt tare curioasă cum evoluează totul, de la personaje, la idei, la poveste 🙂

    1. Chiar că ce coincidență – și chiar motivul pentru am scris despre serial! 😀 Sunt tare curioasă când îl termini cum ți s-a părut! Da… ce chestie drăguță într-adevăr!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *