Diseară, toate luminile aprinse

Poate unii mă veți urî pentru acest articol, însă nu am de gând să îmi cer scuze pentru opinia mea.

De câțiva ani știu de Earth Hour. Și niciodată nu m-am alăturat acestei mișcări pe care o consider inutilă și chiar snoabă. Deodată, lumii îi pasă de locul în care trăim. O singură dată pe an, pentru că în rest, e ok.

Îmi pare rău, dar nu cred că asemenea acțiuni ”worldwide spread” aduc un impact. Nicidecum. Dacă azi e Earth Hour, mâine nu se va schimba nimic. Companiile petroliere tot vor exploata petrol, jungla amazoniană tot se va rări, peștii din Alaska se vor împuțina, Africa tot foamete va suferi și așa mai departe. Faptul că se sting niște lumini în toată lumea ( ce fain sună, nu ? ) nu înseamnă nimic.

Eu sunt un om de acțiune, de foarte multe ori, ca și în acest caz. Vreau rezultate concrete, vreau să știu că fac ceva ”meaningful”. Un om nu se schimbă doar pentru că la sfârșitul lui Martie, o dată pe an, este Earth Hour și vai, ce vinovat e omul pentru câte rele face, hai să ne plângem un pic de milă și apoi să ”facem” ceva. Adică nimic. A doua zi tot atâta energie electrică veți folosi, și toată lumea va scrie despre eveniment.

Nu sunt deloc înduioșată. Problemele ăstei lumi sunt mult mai mari și mai grave ca o asemenea mișcare să mă … miște, sau să miște ceva în general. Dar dacă noi credem că astfel se poate trage un semnal de alarmă, ne înșelăm amarnic, nu impresionăm pe nimeni.

Știți cum e, thoughts may be good, but actions are better. Revin, da, la acțiuni. Dacă tot e să facem Earth Hour, să-l facem în fiecare lună. Cică se economisește energie … păi câtă s-ar economisi într-un an, de 12 ori ? Ce-ar fi ca un asemenea eveniment să aibă și un real follow-up ? E doar un exemplu.

Uitați-vă la LDIR – se strâng oamenii și fac ceva CONCRET. Merg părinți cu copii și strâng gunoaie. Merg elevi, studenți, oameni care vor să FACĂ ceva. Normal că nu te aștepți ca România să fie mai curată după un singur asemenea eveniment, doar că în mod repetat făcând ceva clar și cu impact pe termen scurt, ajungi și la termen lung, vă asigur. Uitați-vă la campaniile de împădurire, care mai de care. Nu cu lucruri mari schimbăm lumea, ci cu lucruri mici și cu impact acolo unde sunt. Impactul oricum e ca o rețea și își găsește până la urmă drumul la suprafață.

Mă întorc la ideea cu Earth Hour, care e de fapt un concept frumos, dar neaplicat. N-o să stea nimeni să controleze toți oamenii să vadă cine face economie de energie la casa lui, spre exemplu. Aș vrea să văd statistici cum se economisește energia de la an la an, să văd acțiuni clare cum că așa se schimbă ceva. Însă guvernele și companiile și oamenii, de fapt, își pun o mască de doliu pe cap, numără stresați, pe ceas o oră, apoi continuă să facă ce făceau și până atunci.

Dacă cineva dorește să mă contrazică, accept polemica, dar pe argumente palpabile, vă rog. Poate veniți cu ceva ce eu nu știu. Însă pentru că sunt oarecum ancorată la un mediu global prin organizația din care fac parte, am idee de ce se întâmplă în diferite colțuri ale lumii, așa că aveți grijă ce informații îmi transmiteți. 🙂

E un articol pe un ton mai trist, din păcate, dar îmi dau seama că noi nu ne dăm seama cum ar trebui făcute lucrurile și acceptăm superficialități, lucruri de suprafață. Mă rog, realizasem asta mai demult, dar probabil nu am verbalizat-o.

Să aveți o zi faină!

0 comentarii

 1. „Dacă cineva dorește să mă contrazică, accept polemica, dar pe argumente palpabile, vă rog.”
  Cu permisiunea dumitale, eu sunt de aceeasi parere, si orice eventual argument n-ar face altceva decat sa aduca o completare la cele afirmate.
  DAR, pe de alta parte, consider ca nu este corect ca dumneata sa ceri de la cititori „argumente palpabile”, atata vreme cat dumneata nu ai oferit asa ceva. AM INTELES ca exprimarea „palpabile” (pipaibile) era doar „un fel de a spune”* (si accept fara probleme o asemenea „licenta poetica”) dar nici macar „la figurat” dumneata n-ai dat vreo valoare numerica absoluta, vreun raport (eventual procentual), vreo diagrama, un grafic, o nomograma, ceva (orice) care sa poata fi interpretat drept fiind „concret”. Dumneata ai purtat toata disertatia „doar” pe argumnte logice si de bun-simt, si – cu voia dumitale – la fel voi face si eu.
  * Te desfid sa-mi precizezi VREO metoda prin care nu doar eu, cititor si „comentator” al blogului, ci chiar si dumneata, administrator al blogului, ai reusi sa postezi pe blog ceva pipaibil in mod real, cu organele de simt tactil.

  Asa este, e o tampenie sa „economisesti” energie vreo ora si apoi sa revii la risipa dinainte. Si inca economisire – DE LA ILUMINAT! (Macar daca ar fi fost ceruta intreruperea „marilor consumatori” domestici – in PRIMUL rand rezistentele electrice si motoarele…)

  MULT mai eficace decat aceasta „ora” ar fi – spre ex – inlocuirea tuturor becurilor cu incandescenta cu „becuri economice”, cu descarcare electrica in atmosfera de vapori de metal.
  Si MAI oportuna decat asta ar fi modernizarea proiectarii locuintelor in sensul unei mai largi utilizari a luminii solare naturale in locul iluminatului artificial. (La mine acasa, spre ex, daca – la o bucatarie mare – geamul (orientat spre nord) n-ar fi mai mic de 1 mp (cred ca nici 3/4 mp nu are, si o parte din acea suprafata este obturata de rama de lemn), ci ar fi o suprafata vitrata de minim doi-trei mp (nu neaparat geam – care adica poate fi deschis – ci chiar si un luminator fix mare cu un geam mai mic), probabil ca as putea stinge lumina (acum, intre martie si aprilie) inaintea orei 9-10 dimineata si n-as mai fi nevoit s-o aprind inainte de ora 6 seara (sau chiar si la amiaza atunci cand cerul e foarte innorat) ca sa nu fiu nevoit sa orbecai.
  Si daca (TOT roblema de proiectare, de data asta a interiorului) ar fi mai larg raspandita folosirea mixta a iluminatului general combinat cu cel local n-as mai fi nevoit sa tin aprinse in camera patru becuri (economice) de vreo 40 de watti fiecare, ci pt MULTE activitati mi-ar fi suficent (probabil – trebuie incercat) un bec de vreo 20-30 watti.

  O alta masura potential salutara pt economisire ar fi inlocuirea unei intregi serii de aparate si dispozitive actionate electric cu altele actionate prin forta omului. Nu propun revenirea la spalatul manual (dar folosirea unui detergent mai bun care sa permita spalarea cu apa mai rece ar evita (cel putin o parte din) folosirea rezistentei electrice de incalzire), dar in mare parte un mixer poate fi inlocuit cu un „tel” de bucatarie – sau chiar si cu o lingura de lemn (la facutul maionezei) sau cu doua furculite (la batutul spumei de ou sau de frisca) – si carnea mai poate fi macinata si cu masina manuala, nu numai cu robot de bucatarie, painea (sau alt aluat) mai poate fi framantata si in coipaie (sau pe „blatul” de bucatarie), nu numai in masna (electrica) specializata…

  O mai buna izolare termica a locuintei ar evita o buna parte din functionarea instalatiilor pt incalzitul locuintelor si respectiv pt racitul acestora („aer conditionat”, „climatizare” etc).

  O alta metoda eficace de economisire ar putea fi utilizarea „in mic”, la scara domestica, a surselor de energie regenerabila: inlocuirea boilerelor electrice cu (spre ex) panouri solare (sau „pompe de caldura”) ca surse de apa calda (si eventual si de incalzire a locuintei), mijloace „domestice” de producere a curentului electric „verde”, de la panouri fotovoltaice la mini-agregate eoliene (MACAR pt iluminat si incalzit, daca nu si pt aparatura electronica, sensibila si la frecventa curentului) – ba chiar si atasarea (drept frana) a unui mic generator electric (alternator sau dinam) la „bicicleta stationara” pt exercitiu fizic indoor ar putea (spre ex) sa incarce niste baterii / acumulatori.

  1. Tinere. In primul rand intrebarea e ce se poate face in momentul de fata. Acum vrei sa reproiectezi cladirile de locuit existente ca sa fie „eficace”? Lemnul ca lemn, dar nu mai bine ai abera in fata unui public format din 150 de pensionari? Nu de alta, dar consumatorii care apar de dupa colt nu sunt mixerele si uscatoarel de par, ele fiind de fapt neglijabile.

   1. Draga dam167, iti multumesc pt apelativul „tinere”, you made my day (avand in vedere faptul ca eu de fapt ma apropii vertiginos de varsta de a deveni unul din cei 150 de pensionari in fata carora ma trimiti sa aberez)!
    (Nu mai lipseste decat sa descopar ca acest apelativ ar fi justificat din partea dumitale, dumneata fiind de fapt coleg de banca cu Matusalem. 😀 )

    Da, anumite detalii constructive si mai ales de amenajare ar putea fi reproiectate chiar si la o parte dintre locuintele existente (largirea golurilor din zidarie pt marirea suprafetei vitrate, spre ex, dar si folosirea mai deplina a acestora – acoperindu-le mai mult cu panouri mari de sticla si mai putin cu lemnul ramelor – si deasemenea o mai judicioasa impartire si distribuire a corpurilor de iluminat).

    Sunt de acord ca „mixerele si uscatoarel de par” nu consuma (fiecare bucata) cine-stie-ce putere, da’ TOT e mai mare puterea fiecaruia decat cea consumata deobicei pt iluminatul normal al unui apartament mediu. Si-apoi… gandeste-te CAM CATE asemenea aparate exista in lume, si abia dupa aceea pofteste si spune ca puterea totala consumata de ele este neglijabila.
    Da, cea mai mare putere este consumata non-casnic (industrial, in transporturi etc), dar eu considerasem ca referirea la acestea iese din domeniul temei prezentului articol.

    1. Uite, eu sunt un tip rezonabil, cu valente de amabilitate, si prin urmare dispus sa-ti explic.

     Sunt curios cine ar suporta costurile de proiectare si executie. Ma indoiesc sincer ca vreun om sa fie receptiv la ideea „trebuie sa dai o groaza de bani ca sa fii mai eco”, asta desigur daca marirea golurilor nu ar afecta structura de rezistenta a imobilului. In plus o suparafata mare vitrata inseamna o izolatie termica mai slaba si deci pierderi mai mari de caldura iarna (e valabil si pentru aerul conditionat vara). Cat despre corpurile de iluminat, ma intreb si eu asa, ca un cetatean obisnuit, cam ce drept ai avea dumneata sa propui cuiva sa-si monteze candelabrul cum consideri tu ca e eco.

     E drept ca eu prefer sa nu-mi justific unele afirmatii referitoare la energia electrica pentru ca m-as intinde prea mult cu explicatiile. Consider ca lucrand in domeniul energetic imi pot da mai usor cu parerea. Desigur, exista date privind consumul de energie pe intreg www-ul si oricine poate calcula estimativ daca in cazul in care apare o noua statie de pompare intr-un parc sa zicem, mai conteaza economia pe care o face Vaslica nefolosind mixerul.

     Cat despre articol, ai parasit la un moment dat tema articolului si ai postat un comentariu lung, inutil si care denota cunostinte care tind spre 0.

 2. Problema cu ora asta a Pamantului e de fapt una romaneasca. De fapt ora asta e o miscare si, ca orice miscare colectiva, isi propune sa atraga atentia printr-un manifest. Ideea cu luminile e de fapt modul de a face vizibil acest manifest, nu de a economisi. Prin evenimentele organizate nu se incearca protejarea mediului inconjurator, ci doar se transmite un mesaj. Din pacate cei ce au facut site-ul romanesc sunt tampiti. Asta e, e greu. E la mintea cocosului ca asemenea fluctuatii energetice fac de fapt mai mult rau decat bine. Oamenii care zbiara in toate directiile sunt inculti, au specialitati englezesti si sunt oameni care n-au pus mana pe o carte sa vada daca imbecilitatile publicate de ei au vreo legatura cu realitatea.

  Incearca sa te detasezi de prostiile ecologistilor de duminica.

 3. Nici eu nu am respectat aceasta ora.
  Pot sa iau atitudine fata de mediu , plantand copaci , facand curatenie, ajuntamd animalele..

  Ora asta nu conteaza, sau cel putin eu nu ii vad rezultatul,….si pentru aceasta ora nu imi compromit o lucrare sau ceva concret de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *