Un vampir în Beirut

Dragi cititori, știți că nu scriu despre filme sau cărți decât dacă m-au impresionat. Ei bine, poate vă mirați, dar azi vreau să vă povestesc un pic despre filmul Vlad Țepeș, regizat de Doru Năstase, în 1979, cu Ștefan Sileanu în rol principal.
De ce m-am uitat taman la acest film, poate vă întrebați? De când sunt în Liban, trebuie să vă spun, sunt întrebată destul de des despre România, ca să nu mai zic despre glumele cu faptul că sunt un vampir. Glume la care răspund deseori cu ”am dezvoltat imunitate la usturoi” (pentru că mâncarea aici se asezonează cu usturoi) și altele. Bineînțeles, nu despre mine e vorba aici, ci despre faptul că de fiecare dată când trebuie să spun povestea lui Vlad Țepeș și care-i faza cu el, totuși, și vampirii și prostii, mă simt bine că pot să le spun oamenilor partea măcar un pic mai adevărată a istoriei.
Nu de curând a apărut trailer-ul filmului Dracula Untold, care da, arată ca un motion picture american, folosește numele românești și… cam atât. Nu vreau să vă spun cât de nervoasă am fost când m-am uitat la detaliile filmului: filmat în Irlanda, cu actori străini, nici o altă legătură cu Vlad Țepeș!!!! Doar imaginea și prostia umană cu vampirii păcii, făcută ca să vândă, normal. Și în loc să sparg ceva, cum poate aș fi făcut pe vremuri, m-am întrebat dacă nu cumva există un film românesc despre Vlad Țepeș, să vadă și ochii minții mele umile ceva realizare mai acătelea. Și ce să vedeți?! Că am găsit acest film!
Vlad Tepes
Este GRO-ZAV! M-a ținut 2 ore superatentă și am rămas impresionată la sfârșit, Ștefan Sileanu joacă extraordinar. Mi s-a părut amuzant că apare și Ștefan cel Mare în film :))) Oricum, sunt sigură că a fost scump la vremea lui, cu atâtea costume, soldați, cai și alte cele. Mi s-a părut foarte foarte autentic și bineînțeles, nici o legătură cu vampiri și prostii de-astea. Sincer n-am fost fan Vlad Țepeș și toată povestea … până n-am văzut acest film. Sunt sigură că și în filmul românesc sunt unele lucruri înflorite și făcute să dea bine, dar wow, sentimentul ce l-am avut în cele 2 ore este de nedescris.
Niciodată nu am stat să mă gândesc la luptele românilor și alte cele, însă din această ecranizare am înțeles ceva: noi, românii, n-am dorit niciodată să cucerim pământuri, să ne extindem ca lepra și să devenim stăpânii lumii. Noi mereu am dorit să avem trai bun în țara noastră, să ne lase toți în pace și să fim fericiți și prosperi și să ne unim cu frații noștri. În schimb, am fost persecutați ca naiba și ostașii români pentru asta au luptat, mereu, pentru păstrarea țării noastre, a pământului atât de prețios nouă. Poate mă înșel, nu sunt istoric, dar uite cum devin eu mai patrioată … aflată la mii de km depărtare de țară. 🙂
În orice caz, vă recomand filmul, chit că a fost făcut în perioada comunistă. O să priviți cu alți ochi, cred, dacă nu țara noastră, strămoșii ei. Am selectat toate citatele din film care mi s-au părut relevante și foarte importante. Să le citiți … sunt vorbe de înțelepciune. Deși nu sunt de-acord neapărat cu strategia lui Vlad Țepeș, nu pot să nu îl privesc cu oarecare admirație. O să înțelegeți dacă citiți mai jos și vă uitați la film. 🙂 Și-apoi veniți și spuneți-mi cum vi s-a părut!
”Când am trecut munții, n-am venit împotriva unei țări, ci împotriva unei umbre.”
”Să fie iertate greșelile lor, oricare ar fi ele. De azi înainte însă tâlhăriile de tot felul, silniciile, minciuna, vânzarea de țară se vor pedepsi cu capul! (…) Fiecare om să fie propriul său judecător, să hotărască singur dacă rămâne sau pleacă dintre oameni, și cum va hotărî el, așa să fie! Ce poate fi mai drept decât asta?”
”Nu vreau să văd țara prin ochii lor, ci să o cunosc așa cum este. N-am decât două mâini, doi ochi, și mi-ar trebui o mie.”
”Ți-am pus în mână o sabie. Mânuiește-o. Dar bagă bine de seamă, are două tăișuri. Dacă ești om de ispravă, n-ai a te teme. Dacă nu, capul tău va cădea cel dintâi!”
”Țara trebuie să crească într-un an cât în zece, ca să intre în rândul lumii.”
”Într-o țară ca asta, sufli ca într-o lumânare.”
”-Țara-i săracă. (boier)
-Voi sunteți bogați! (Vlad) Dați oștirii cele de trebuință, de bunăvoie. Altfel am să o trimit pe moșiile voastre, să-și ia singură.”
”-Există o lege a pământului, Măria Ta.
-Pământul e același pentru toți! Ne hrănește, ne rabdă și ne acoperă. E singura lege pe care o cunoaște Pământul.”
”(pedepsele) deșteaptă cruzimea-n oameni, nu cinstea.”
”-Sunt vremuri când și drojdia unui neam trebuie să se ridice deasupra, și dacă n-o azvârle nimeni, vlăguiește puterile neamului și îi tulbură chipul.
-Pentru drojdia asta (a țării) n-ajunge o lingură, Măria Ta.
-Eu am s-o las să se ridice. Am să o ajut chiar. Dar nu unde vrea ea, ci unde se cuvine.”
”Când vor să cucerească, să asuprească, să ia ce nu-i al lor, între creștini și păgâni nu-i nici o deosebire. ”
”Meterezele rezistenței noastre trebuie să fie lăuntrice. În fiecare din noi.”
”N-am vrut să pier pe nimeni. Dumnezeu mi-e martor. Ei au ales.”
”(preotul)-Să nu ucizi! Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți, călăuzește-i sufletul spre calea cea dreaptă.
(Vlad)-Eu trebuie să duc țara pe calea cea dreaptă! De suflete să aibă grijă Sfinția Ta!”
”Degeaba rogi pe hoț să nu fure, pe ucigaș să nu ucidă. Rugămințile nu slujesc la nimic. Nu dragostea de Dumnezeu îi aduce pe oameni la biserică, ci teama de chinurile iadului.”
”Mahomed e aproape. În fața lui, țara trebuie să fie ca o sabie dintr-un oțel fără moarte. Săbiile se călesc în foc, nu în vorbe.”
”Dă-i fiecăruia țeapa cuvenită rangului său. Vreau să se vadă de departe că dreptatea mea e aceeași pentru toți!”
”N-am vrut. Nu vreau. Dar trebuie!”
”Am făcut din fiecare propriul său judecător. Le-am pus cântarul dreptății în mâini. Nu-i vina mea că pentru unii el n-are decât un singur taler. ”
”Mâinii care ți se întinde, nu-i răspunzi cu pumnul.”
”Legea războiului e una: sau noi, sau ei.”
”Sunt domnul unei țări care este și vrea să rămână liberă.”
”Libertatea nu poate fi cumpărată. Spuneți că prețul e mic. Nu vă mai amăgiți. Va crește mereu pe nesimțite până într-o zi … când prețul libertății va fi libertatea însăși.”
”Ce-i oare Allah decât un Zeus rămas singur?”
”Cine vrea să fie stăpânul lumii, nu poate lăsa nimic nestăpânit.” (despre Mahomed)
”N-am zidit nici mănăstiri, nici cetăți, chipul meu nu va rămâne zugrăvit în ctitorii. Dar am clădit în sufletul țării. E lucrarea cea mai de preț din câte îi sunt date unui Domn. Las țara cu adevărat curată. Tot ce era rău într-însa, am luat asupra mea și voi duce cu mine.”
 

0 comentarii

  1. Holaaa! Me gusta 😀 😀
    Primeşti un călător pribeag pe blog? 😀
    No, e un deliciu cultural ce citesc acum. E ca şi cum aş mânca varză cu mămăliga 😀
    Nu sunt înflorituri un film, doar învăţăminte. Ştefan are ce căuta: el se refugiază la Bucureşti după ce tatăl lui e ucis, ajunge pe tronul Moldovei cu ajutorul lui Vlad; intră în conflict cu el pentru cetăţile de la mare şi doar pentru că Ştefan insistă, ungurii îl repun pe tron pe Ţepeş în 1476.

      1. Daaa, eu sunt fiul ratacitor 😀 Incep, incet, incet, sa revin rin blogosfera 🙂
        Da, sunt multe legaturi intre Stefan, Vlad si Iancu de Hunedoara 🙂 Cu drag, da-mi de stire si clarific tot 😀

          1. Bine te-am regăsit (te-am urmărit din când în când şi mai ales pe fb :D)! Da, cu prima ocazie, acum sunt obosit ca să gândesc, mai scriu câte ceva despre Vlad Ţepeş 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *