Owls of Ga’Hoole 3D

Și acum … daruuuuul ! În sfârșit m-am dus la filmul dorit mult de mine, din acea listă de filme interesante ce se pregătesc să împânzească toamna cinematografică, pe care le-am pregătit acum nu foarte mult timp … și ghiciți la care am fost ! La Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole ( Legende din regatul bufnițelor ) 3D, desigur. Bazat pe o serie de cărți scrise de Kathryn Lasky, filmul e regizat de Zack Snyder, cunoscut și pentru 300 sau Watchmen … și adus de Warner Bros Pictures, Village Roadshow Pictures și Animal Logic.

Despre ce e vorba … păi să vedem: o familie de bufnițe cu 3 ”copii”: Soren, Kludd și Eglantine. Tatăl lor obișnuiește să le povestească legende despre bufnițele Ga’Hoole, păzitoarele regatului și luptătoare în numele binelui. Soren visează cu ochii deschiși la peripețiile din imaginația lui, dar Kludd mereu îl apostrofează din această cauză, spunându-i că nu există și că nimic nu e real. Căzând într-o zi din copac, cei doi sunt răpiți de o ceată de bufnițe care recrutau membri tineri pentru ”Cei Puri”, cei care voia să stăpânească regatul bufnițelor, impunându-și principiul ”cei puternici supraviețuiesc, la naiba cu cei mai slabi”. Pe drum, Soren se împrietenește cu Gylfie, o bufniță pitic. Aduși la Academia St. Aegolius, mulți sunt împărțiți în soldați și strângători. Dintr-o ambiție amestecată cu curaj, Soren e trimis la acei culegători … iar Kludd, îndemnat să facă același lucru, se leapădă de fratele său, alegând să devină soldat, în fața Nyrei, soția lui Cioc-de-oțel, un fel de bufniț șef, capul răutăților. Mai departe, culegătorii sunt trimiși să ”doarmă” cu ochii deschiși către lună, încercând să le fie spălat creierul. Soren și Gylfie sunt singurii care se împotrivesc, șimțind că ceva nu e în regulă. Grimble, o bufniță ce are grijă de strângători, îi observă și când cei doi prieteni cred că li se va întâmpla ceva nemaipomenit de rău … descoperă că Grimble dorește să-i ajute să învețe să zboare, astfel încât să scape din acel loc și să-i caute pe cavalerii bufnițelor din GaHoole. Nyra și câteva alte bufnițe îi surprind în plină acțiune și Grimble este omorât, în cele din urmă, dar Gylfie și Soren reușesc să scape. Vor reuși oare curajul și determinarea lui Soren să îl facă să răzbească până în acel loc necunoscut, în care nimeni nu crede că există cu adevărat ? 🙂 Trebuie să vedeți filmul pentru a afla răspunsul la această întrebare.

Și la sfârșit, ca de obicei, părerea mea personală. Deci …
1. dacă până acum nu mi-au plăcut bufnițele … m-am răzgândit !
2. am avut mari speranțe de la această animație, am așteptat-o cu sufletul la gură și … nu am fost dezamăgită 🙂
Dar trebuie să precizez musai că acest film nu este pentru copii, îmi pare rău. Substratul e mult prea filozofic, lupta dintre bine și rău prea proeminentă pentru un copil de … 6 ani, să zicem, chiar nu ar înțelege nimic, nici măcar dacă s-ar uita doar la imagini. Asta o zic gândindu-mă la ei, nu la mine, căci pe mine nu m-a deranjat absolut deloc, m-a încântat, chiar, mi se pare că asta face diferența între Owls of Ga’Hoole și alte animații. Vizual apare incredibil de spectaculos și nu folosesc cuvinte mari, detaliile sunt surprinse cu o precizie fantastică și locurile, peisajele apar foarte bine conturate, cu o evidentă viziune. De voci nu mai spun … m-au trecut friguri pe șira spinării când i-am auzit pe Hugo Weaving ( Elrond, tatăl lui Arwen din Lord of the Rings ) adresându-i-se lui Soren, sau pe Sam Neill și pe mulți alții, un casting de voce excelent ales. La fel și coloana sonoră e frumoasă, mai ales în momentele cheie. Numele lor de asemenea sunt deosebite, deloc comune și-mi par că sună ca venind dintr-o altă lume … o lume magică. 🙂

Există și umor, dar animația implică mai multă dramă și acțiune decât dulcegăria obișnuită în filmele pentru copii. Totuși, drăgălășenia nu întârzie să apară … bufnițele mici sunt grozav de scumpe, cu ochi mari, pufoase și grăsuțe. Poate-s eu mai sensibilă, dar mi-au fost smulse lacrimi pe parcursul acestui film … a trecut direct pe locul 1 în top 5 animații favorite. Este clar animația anului, după părerea mea, și merită văzut de adulți cu vârf și îndesat. Firesc, probabil mi-a plăcut și pentru că se pliază foarte bine pe lucruri în care cred, cum ar fi visele și onoarea … iar motto-ul gardienilor din Ga’Hoole, eroii lui Soren, mi-a rămas bine întipărit în cap:
”Pe cei neputincioși să-i alinăm, pe cei slabi să-i îmbărbătăm, și fără ezitare, să biruim răul.” ( în original „protect the weak, mend the broken, and vanquish the evil” )

Dacă vă întrebați cum de nu îi găsesc puncte negative ori slabe … îmi pare rău, dar pentru MINE nu au fost. Repet, gândindu-mă la target-ul normal ( copii ), filmul depășește capacitatea lor de înțelegere și manifestă un pic cam multă violență pentru ei, dar cam atât. Am citit critici sceptice mai ales în privința scenariului. Trebuie să amintesc că este o adaptare după o CARTE ? Și e chiar foarte bine realizat, în carte acțiunea e mai complexă, se întâmplă mai multe, dar pentru noi a fost simplificat totul. Alții au comentat că numele lor sunt prea complicate și că apar prea multe personaje inutile, cărora le și pierzi firul pe drum – părerea mea: total neadevărat. Apoi unii se miră de ciudățenia ”animalelor care vorbesc”. Hellloooooo, este FANTASY, adică animalele se pot da și peste cap și transforma în oameni, pot face ce vor, pot exista mașini vorbitoare sau scaune zburătoare, tocmai pentru că este o lume IREALĂ nimic nu apare ciudat … în fine. Eu oricum rămân la opinia mea, și anume că acest film merită văzut mai ales de adolescenți / adulți și chiar pe cei mai negativiști, hateri etc. efectele 3D o să-i lase mască, dacă povestea nu îi impresionează.

Scenă amuzantă.

Scenă dramatică.

Trailer, dacă încă nu l-ați văzut ( a se observa în HD ):


14 comentarii

 1. Imi plac trailerele si cred ca o sa ma uit si la film. Mersi de heads-up. Ai punctat bine ca este pentru copii/adolescenti si pentru cei care iau filmul asa cum este:fantasy. Am mai citit un review care ra critic pe nedrept, parerea mea, dar nu zic unde. Toata lumea sa mearga la bufnite.

 2. Este intr-adevar animatia anului.. uimitoare vizual si cu o poveste si personaje captivante. Dar nu cred ca ii putem exclude pe copii pentru ca Snyder a vrut sa nu faca un film prea naiv si a bagat niste „action” in el. Si cum spuneam la mine „e pentru parinti cu copii in ei sau langa ei” 😉

 3. L-am vazut si eu in sfarsit.. dar nu 3D ci Bluray pe monitor.

  Mi-a placut, a fost frumos.. dar de grafica am fost chiar IMPRESIONAT (chit ca nu am vazut 3D), pentru ca arata FOARTE BINE si-n BluRay

  Nu m-ar deranja sa apara si part 2 la acest film. Si totusi prima parte, parca am devorat-o prea repede :)) Mi se pare ca s-a terminat repejor filmul sau o fi din cauza ca m-a „prins”.

  1. Wow, Lusio, nu mă așteptam să revii cu o părere 🙂 Mulțumesc foarte frumos !
   Mă bucur că ți-a plăcut … sincer, poate dacă ar apărea și partea a 2-a … s-ar strica ”farmecul” creat de primul, nu știu … așteptările noastre ar fi foarte mari, îți închipui 🙂
   Da, grafica .. ți-am spus 😛 În 3D eram total fascinată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *