Mujeres și hombres, queridos … adică, pentru că e week-end ( să ne prefacem că e încă duminică puțin, bine ? 😛 ), știți ce vă așteaptă. Călătoria aia virtuală de odată la două săptămâni. 😛 Pentru astăzi am pregătit un material despre o țară din America Centrală, pentru că pe-acolo n-am fost, dacă nu mă înșel. Este vorba despre … Republica Dominicană ! O pina colada, cineva ? 😛
Poate că unii dintre voi ( hey ! nu e o jignire ) nu știți unde EXACT se află Republica Dominicană sau poate alții v-o imaginați deja în America Centrală. Ați avea dreptate, în cazul acesta … deoarece, dacă vă veți petrece vreodată vacanța prin Caraibe … de ce să nu dați o ”tură” și prin Republica Dominicană, acest stat insular din Antilele Mari ?Capitala Republicii Dominicane este Santo Domingo de Guzmán, dar putem să-i spunem, pe scurt, Santo Domingo. Se presupune că este cel mai vechi European oraș din America. Știu, sună puțin ciudat, DAR să ne amintim că prin anii 1500, europenii noștri erau la mare vânătoare de teritorii, așa că acel Columb pe care-l știm cu toții a debarcat și aici, în 1492, denumind întreaga insulă pe care se află și statul Haiti, Hispaniola, în cinstea Spaniei. În câteva sute de ani, populația indigenă ce locuia pe această insulă a dispărut treptat, făcând loc, cum altfel ? noilor progenituri spaniolo-taino. ( Tainos – așa se numea populația deja existentă acolo )
Totuși, nu Cartofor a întemeiat orașul Santo Domingo, ci … fratele său mai tânăr, Bartolomeu. Cu toate acestea, exploratorul a fost înmormântat în noua așezare cucerită. Dar pentru că știm și noi că atunci când își bagă dracu coada nu e de bine … francezii nu s-au liniștit până nu le-a cedat Spania teritoriul. Astfel s-a născut … Saint-Domingue, spre sfârșitul anilor 1700. Dar sâc, foarte pe la începutul secolului 19, spaniolii ( ajutați de cine ? ghiciți … de englezi ) au recuperat „ce era al lor”. Mă rog, luat prin forță, nu-i așa ?
Încerc să nu o mai lungesc mult, dar să vedeți câte amprente are această țară … și prin câte a trecut ! Așa … no, ce să vedeți, cam după două decenii de la revenirea spaniolilor … i-au invadat haitienii conduși de Jean-Pierre Boyer ! Așa ceva … a fost o perioadă cruntă pentru dominicani, dar nu a durat mult și veștile bune au sosit. Un tip, pe numele său Juan Pablo Duarte, a format, împreună cu doi amici, organizația secretă La Trinitaria, care avea ca scop proclamarea independenței și izgonirea haitienilor. Cum necum, în 1844, noiembrie, au pus bazele primei Constituții, după modelul american. Au mai fost ceva conflicte, dar trec direct la momentul în care Roosevelt s-a gândit să păstreze intacte, interesele Americii în zona canalului Panama, astfel că a ”cerut” voie să administreze ”puțin” partea aceasta de insulă. Din nou, ani de război civil, alte conflicte, chestii trestii. Ce e important de reținut din anii 1900 este regimul dictatorial al lui Rafael Trujillo, care i-a adus Republicii Dominicane foarte multe lucruri bune ( inclusiv plătirea tuturor datoriilor ), însă și evenimente extreme, precum crime, torturi, masacrarea haitienilor din stat, schimbarea denumirii de Santo Domingo în Ciudad Trujillo ( Orașul Trujillo ) precum și de alte denumiri, toate acestea culminând cu asasinarea lui în anii 60. Astăzi, totuși, au ajuns și ei la democrație, cu chiu cu vai. Acum nu știu să vă spun dacă e democrație doar pe hârtie sau chiar este ”pe bune” … 🙂
Multă, multă istorie, însă în imagini o să vedeți clădiri vechi și foste fortărețe care datează de câteva secole, așadar este un stat cu o poveste … destul de zbuciumată. Ce să vă mai spun important ? Republica Dominicană este o țară cu felurite aspecte ale reliefului, de la munți ( Pico Duarte ) la palmieri și plaje albe, râuri și cascade. Fiind o țară tropicală, evident că temperaturile se mențin la o cotă rezonabil de caldă, să zicem. :)) Ianuarie și Februarie sunt lunile cele mai reci, iar August cea mai caldă. Limba oficială este, evident, spaniola, dar mulți vorbesc și engleza. Dominicanilor le place să danseze merengue și să joace baseball. 😀 Cam aiurea chiar să trăiești în țara asta, că au probleme mari cu corupția, dar de vizitat, e în regulă. Am scris destul … acum să curgă pozele. Nu le-am mai separat pe denumiri, pentru că mi-a fost destul de greu să găsesc fotografii frumoase, locul e superb, dar prost pozat. Așa că acolo unde e oraș, e Santo Domingo … și unde e apă e ori coasta dominicană, cu hotel sau alte cele, ori alte insule mai mici ce aparțin statului. O să vă torturez și eu un pic acum, îl joc pe Trujillo în variantă feminină și virtuală pe deasupra. 😛
Surse: windfreak.net, panoramio.com.
Ha, ce-am mai nimerit-o! 🙂 😀 Cand am citit raspunsul tau de pe precedentul articol, chiar ma gandeam la ceva exotic, dar nu-mi imaginam ca vei explora exact una din tarile mele preferate. Iar coincidenta merge pana intr-acolo incat cea mai frumoasa plaja din lume(in opinia mea, evident), Punta Cana, se afla tot in aceasta tara.
Cred ca materialul asta l-ai facut cu gandul la mine. 😛 As mai ramane in paradis, dar ma asteapta…jungla bucuresteana. 🙁
Da, Nice, m-am gândit la tine, am văzut că ești puțin supărată așa în ultimele zile. 🙂 Eram sigur că o să-ți placă ! Poți reveni oricând, să știi … 😛 să evadezi din junglă, chiar și așa, în maniera aceasta.
Gata, se face ca am uitat sa specific pe unde vreau sa mai merg. E tare de tot pe acolo, pacat ca e locuit de unii :)) As vrea sa am si eu o casa in zone tropicale. nu ma impac cu frugul.
Păcat că e locuit de unii :))) Tare 😀
Da, nici eu nu mă împac, să știi !
Am fost acolo. Sincer, nu as recomanda Rep. Dominicana ca loc unde sa-ti petreci vacanta. Mie mi s-a parut oribil acolo, mai ceva ca la noi. E o tara de lumea a 3-a, oamenii traiesc in cosmelii d-alea puse aiurea pe dealuri. Doar la plaja ce mai e, ca in rest…
In Caraibe, doar Barbados, Porto Rico si Bahamas chiar sunt superbe. Si mai era una, da’ nu mai stiu exact care. La celelalte, doar asa, o plaja, doua, ca in rest e…
Chiar așa, Gabi ? Dar atunci ce văd eu în poze ? 😛
Una, cred că Turks and Caicos, dacă nu mă înșel, știu că ai fost și acolo, mi-ai zis. 😀
Vezi, de-aia îmi place să aflăm chestii despre diverse locuri, mai ales de la oamenii care au fost acolo. Nici măcar Santo Domingo nu e ok ?
Ce divin e acolooooo!!! :X Nu mai vreau friiig 🙁 cum poate fi atat de mohorat afara?! 🙁
Vai, dar apa aia este ceva nemaipomenit 🙂
Sincer, daca as merge acolo nu m-ar interesa de altceva decat sa am plaja, apa si o camera de hotel draguta. Sa nu am telefon, nici Internet, nici TV :))
sunt in oarecare masura de acord cu Gabi, unele peisaje sunt dragute dar apoi oamenii pe merg pe ideea „cum sa iau de la asta mai multi bani?” si asta mie nu imi place pentru o vacanta….
Bună, anao și bine-ai venit 😀 Da, nici mie nu-mi place turismul de genul acesta, dar dacă m-aș duce, sincer, m-aș duce doar pentru loc. În cazul în care, desigur, aș fi nemulțumită de servicii … n-aș recomanda nici eu. 🙂 Uite că Gabi a fost, sper să ne zică mai multe !
Ma, in Caraibe toate au plajele misto. D-alea cu nisip fin, apa curata, totu’ frumos. Da’ daca iesi din statiune (hotel, plaja si ce-o mai fi), te ingrozesti, e ca in documentarele alea despre saracie. Ei impart insula cu Haiti. Nu e nicio diferenta la standardele de viata intre tarile astea 2. Tari de lumea a 3-a pentru care turismul e baza. Ti-am zis, crede-ma, am fost in aproape toate astea din Caraibe (n-am fost in Curacao si Aruba, dar acolo au fost ai mei si nu e cine stie ce). Alea 3 pe care le-am mentionat sunt chiar superbe. In rest, doar asa, zone.
Stai ca mi-am adus aminte, U.S.V.I, acolo mai e aranjat frumos.
Apropo, cauta Half Moon Cay. Acolo am vazut cea mai misto plaja din cate am vazut in viata mea.
Anca, eu am citit articolul asta ca si cum mi-ar fi fost dedicat….eu ca istoric l-am citit cu nespusa placere…multam fain 🙂
Mi-a placut si cum l-ai scris, amuzant 🙂
Mă bucur că ți-a plăcut tot 😛 M-am gândit la tine când am scris partea cu istoria … ceva gen ”oare aș avea aprobarea lui vacitim pentru asta ?” :))
Raspunsul este un daaaaaaaa cat se poate de clar 🙂 Ba chiar te invit sa mai scrii in genul asta…pentru mine e o placere, iti dai seama! ai aprobarea mea, fara doar si poate…
Păi oricum scriu, odată la 2 săptămâni 😛
eu promit sa raman un cititor si un comentator fidel 🙂
Iupiiii, măcar unul o să fie întotdeauna 😛
Da, da, si mie imi place cum ai prezentat datele istorice! Adevarul e ca nu stiam mai nimic despre Republica Dominicana si mi-a facut placere sa aflu cate ceva, de la tine – in stilu-ti caracteristic 😛
Imi plac plajele mult 🙂
Mulțumesc, mulțumesc 🙂 Încerc să le prezint cât mai atractiv, ca să nu pară un text istoric plictisitor, cred că așa e cel mai bine.
Foarte faina calatoria ta virtuala, chiar mi-a placut .
Ideea este originala. nu am mai intalnit-o pe alt blog, iar informatiile sunt mai mult decat binevenite .