Dragilor, am revenit pe post, așteptarea a luat sfârșit, Antena3 e aici! 😊)) Glumiță, glumiță! Dar pe bune, iertați-mi absența, sunt gata să vă dau toate detaliile, în exclusivitate chiar! Cu toate că am mai scris despre ceva din Amsterdam și Olanda cu alte ocazii, inclusiv despre alte orașe precum Haga, sau evenimentul PRIDE, e prima oară când joc rol de agent dublu: și turist, și locuitor.
Momentan mă aflu aici pentru 3 luni, datorită unei oportunități la job, și pe de o parte încerc să scriu cum e, dar și ce vizitez sau fac interesant. Desigur, sunt unele sfaturi practice și utile, sau recomandări pe care le pot așterne la o primă impresie pentru oricine e interesat să viziteze, unele le puteți citi mai jos, DAR am hotărât să le păstrez pentru un alt articol, altfel chiar o să îmi iasă o ciorbă aici. În plus, mai las timpul să treacă un pic, pentru a le aduna. 😊
Așadar, Amsterdam, orașul meu de rezidență pentru următoarele 3 luni, și unul din orașele mele preferate europene (de până acum). Este, într-adevăr, un fel de rai al bicicletelor, dar poate fi și un mic iad, mai ales pentru cei care merg pe jos, sau chiar alți bicicliști, din cauza aglomerației care se poate crea uneori. Esențial e să fiți atenți în stânga și în dreapta, și, desigur, să nu mergeți pe piste.
Eu am o bicicletă pentru care plătesc 15 euro pe lună, de la Swapfiets, un serviciu de biciclete care este valabil și în alte orașe – practic, bicicleta e a mea atât timp cât plătesc, și am primit și lanț la ea, cu cheie și un blocator de roată, iar dacă mi se strică, o pot duce la reparat și primi alta, sau dacă mi se fură, în funcție de cât de bine am legat-o și dacă mai am cheia de la bicicletă, plătesc doar 40 euro. Mi se pare suficient de convenabil, și decât să cumpăr o bicicletă second-hand cu 30-40 euro și să mai plătesc și pentru lanț… mai bine așa. Plus, în 3 luni plec, așa că pur și simplu o voi returna. De altfel, bicicleta e rezistentă, și deși are o singură viteză, duce.
Biciclesc, astfel, 25 km dus-întors până la serviciu, atât din motive de #fitness și sănătate, cât și de economie – aici, transportul public e un pic scumpuț. Mai bine cu bicicleta. E de 3 ori mai mult decât biciclesc acasă, dar hey, până acum merge excelent!
Despre mâncare, de bine – în zona Bijlmer Arena, unde e stadionul Ajax, apropo, și Ziggo Dome, unde se țin cele mai mari concerte, sunt multe opțiuni pentru toată lumea – dar mai ales internaționale, și încerc să profit de ele cât pot, pentru a explora gusturi diverse. Asta mă duce mai departe la ideea că vreau să am o varietate de experiențe culinare pe toată durata întregii mele șederi aici, un lucru pe care de altfel îl recomand, având în vedere că Amsterdam e foarte bogat în restaurante, bistro, pubs, cafenele etc. din multe culturi (stil tailandez, marocan, etiopian, surinamez, vietnamez, argentinian, mexican, jamaican etc.) Și, când vor fi îndeplinite toate, voi și scrie un articol despre asta – păi nu? 😊)
Să aveți în vedere că un loc nu trebuie să fie fancy sau scump – chiar și restaurantele mai micuțe, sau ”no name” pot avea mâncare foarte bună, deci nu vă luați doar după aparențe.
La nivel de ”evenimente”, deși sunt la lucru de dimineața până aproape seara, tot am vreme uneori să ies în oraș – nu doar în weekend. De altfel, nu trebuie întotdeauna să mergi ”undeva” – simpla plimbare prin oraș, sau prin parcuri, mai ales când e soare, e frumoasă. Cele mai faine, tinerești, și populare locuri se află de la strada Prinsengracht încolo, de-aici practic începe „cercul” centrului (Amsterdam Canal Ring). Tot aici sunt 9 străzi micuțe intersectate în străzile mari, care sunt adorabile, și pline de business-uri locale (inclusiv haine). O hartă și explicații mai multe despre fiecare puteți citi aici.
Într-o seară am mers la un pub quiz (Cafe Kuijper) pe strada Linnaeusstraat, în Amsterdam – Est, destul de faină – cu un parc mare (Oostpark), iar de-a lungul străzii și în zonă sunt desigur și alte cafenele / pub-uri (din care de exemplu unul numit Bukowski – pentru connaisseurs). Tot aproape de aici e un muzeu la care vreau să merg, și anume Tropenmuseum – o expoziție exotică de obiecte și muzică din alte culturi. Mai este și ”Dapper markt”, un fel de piață în aer liber cu diverse, de la fructe, legume, până la haine și street food. Practic, orice areal și în afară de centru poate fi interesant, în cazul acesta – partea de Est. Dar să trecem la partea de Nord, unde am avut ocazia să merg în weekend, de două ori chiar.
Cam o dată pe lună se organizează unul din cele mai mari târguri de ”mărunțișuri și antichități” (flea market), care se numește IJ-Hallen. Dacă le dați follow pe Facebook, puteți fi la curent cu evenimentele, respective datele. Ca să ajungeți aici, luați feribotul din spatele gării Amsterdam Centraal, e cel pe care scrie NDSM, și oricum la destinații apare ”IJ-Hallen”. Intrarea e 5 euro, și trebuie tot cu bani cash. Locul e imens, și cred că în 3 ore nu l-am parcurs (orarul e de la 9:30 la 16:30 cred)! Sunt o grămadă de lucruri, de la haine, bijuterii, poșete, pantofi, obiecte de casă, lămpi, servicii de bucătărie, cești, ceșcuțe, aparate foto … cam orice vreți, e aici. Mi-am luat niște lucruri drăguțe (mai ales o poșetă din piele cu 5 euro și un ghiozdan mai mic din bumbac) de care am nevoie aici, și pe care le folosesc cu spor.
Seara, am fost cu un prieten la un festival de film (am văzut Isle of Dogs de Wes Anderson, vă povestesc zilele următoare) – Imagine Film Festival – care s-a ținut în institutul de film (dar și muzeu) ”The Eye”, tot pe malul de nord al Amsterdamului, unde ajungi tot cu feribotul. Nu se ia același feribot, e cel cu direcție Buiksloterweg, face 3 minute dintr-o parte în alta. Malul merită parcurs măcar pentru experiență, iar cea mai înaltă clădire de aici, A’DAM, vă oferă posibilitatea unei priviri de ansamblu asupra orașului de la etajul 20, dar și un restaurant și un bar pentru doritori. Nu am fost încă, dar vreau! Pare chiar cool, check it out!
Dacă vorbim de maluri, mai vreau undeva să merg, unde mi s-a recomandat – și anume la ”Pllek”, un alt local cu vedere la râu, cu muzică live uneori, mâncare, băutură, toate cele. În zilele cu vreme frumoasă, e un ”must” pe care doresc musai să-l încerc!
Apoi, am mai fost și la teatru, dar mai mult ca ”locuitor”, și nu ca turist. Piesa a fost inspirată din nuvela ”May we be forgiven” de A. M. Homes, actorii au fost foarte faini, au tradus în engleză pe niște ecrane, dar a durat cam mult (2 h jumătate). Pare-se că răbdarea mea pentru lucruri tărăgănate se cam duce. 😊) Iar povestea m-a lăsat ”meh”, probabil că și cartea e la fel, deci dacă vreodată m-aș fi gândit să o citesc, m-am răzgândit. În ciuda acestor lucruri, mă bucur că am fost.
Închei cu o stradă pe care o recomand de văzut, fiind tot acolo în punctul central de la Stationplein (un fel de piața Gării Centrale, la Amsterdam Centraal), care mi s-a părut hip, și nu așa populată și nebună ca altele – Haarlemmerstraat & Haarlemmerdijk (de la gară începând, una e în continuarea celeilalte), și care la un moment dat duce și la un ”Plein”, o altă piață faină și drăguță. Sunt multe străzi deosebite, clar, dar pe asta am biciclit ultima oară în weekend, și mi-a rămas în cap.
Știți, de fapt, oriunde vă uitați cu atenție, e ceva de văzut – o clădire, artă stradală, un turn, o ușă, orice – vorba aia ”privește cerul” – detalii sunt peste tot, trebuie doar să ”stop and stare” cum zice melodia, din agitația mondenă ce ne perturbă seninătatea.
Cam atât momentan, abia aștept sărbătoarea de King’s Day,King’s Day, unde e zi liberă națională aici, va fi nebunie, trebuie să îmi caut ceva portocaliu, apropo – culoarea Olandei – și am deja bilet pentru ”Fiesta Macumba”, una din marile petreceri de King’s Night, o petrecere latino. Ne citim în curând, că vreau să vă pove un pic și despre cum e cu bicla aici, dar într-un mod… altfel. 😊) O săptămână minunată să aveți!
P.S. Și ca să nu vă invadez cu poze aici, postez zilnic pe ianca.rebel, deci mă puteți urmări oricând pe instagram. 🙂
Uai, ce te invidiez. Dupa Viena, Amsterdam e orasul in care visez sa ajung sa locuiesc candva :)))
Si eu ma simt foarte recunoscatoare ca am aceasta ocazie 🙂 Nu totul e perfect, desigur, dar e foarte bine.