Once is not enough

Ah, ce dor de ducă am. 🙂 Ceee dor de ducă am … uite, spre exemplu, în Nepal sau Podișul Lumii. Habar n-am dacă prin articolul ăsta reușesc să vă stârnesc vreo curiozitate despre țara asta sau, în fine, despre loc în general, dar eu taaare îmi doresc să ajung cândva acolo ! Până atunci, visez la ea în articolul de weekend. ( cu prelungire luni, mă rooggg ) Mă simt foarte magnetic atrasă de cultura asiatică, nu știu de ce. Nu să mă stabilesc neapărat acolo, dar să o văd și să o simt !!

Deci, despre Nepal. Înconjurat de China și India, Nepal-ul este considerat și podișul lumii pentru că pe teritoriul său sunt curprinse numeroase lanțuri muntoase de mare înălțime. Chiar și vestitul munte Everest sau Chomolungma se află la granița Nepal-China. Iar dacă auziți vreodată de Kathmandu, să știți că e capitala.

 

În Nepal se presupune că s-ar fi născut Buddha, sau pe numele său de dinaintea ”iluminării”, Siddharta Gautama. Nu prea știu ce să vă zic din punct de vedere istoric. Wikipedia pomenește ceva de ”Kirata people”, primii care s-au stabilit aici, cică. Apoi Nepal-ul este menționat în câteva scrieri vechi, ori ca țară ”mărginașă”, ori ca o țară frumoasă și puternică. Mai târziu, și-au făcut simțită prezența indienii, prin Imperiul Maurya și apoi Gupta, cărora Nepalul le-a fost vasal. Trec rapid peste mulți ani că nu vreau să vă plictisesc și nici nu dețin date exacte, când existau 3 regate care mai târziu au format Nepal-ul: Kathmandu, Bhaktapur și Patan. În secolul 18 au fost unificate. După aceea au mai fost războaie și lupte cu tibetanii și indienii, fel de fel de conflicte chiar și interioare ( implicată monarhia ) … ca în sfârșit Nepal să devină republică federală și chipurile, democrată.

Nepal este singura țară din lume care nu are steagul încadrat într-un dreptunghi. Majoritatea populației e hindusă, dar există și o minoritate budistă. Mașinile se conduc pe partea stângă. Încă ceva și trec la poze: dat fiind că este o țară cu relief variat, multe sporturi extreme își găsesc locul aici, printre care și rafting-ul sau paragliding-ul. Vreau și eeeeuuuu !!! Dup-aia mai sunt parcuri naționale și ”trekking-uri”, adică un fel de drumeții posibile de făcut printre munți. Bineînțeles că scopul meu nu ar fi să urc 8000 de metri, mă mulțumesc cu vreo 2000 și niște peisaje superbe. 🙂 Vreau să cunosc țara asta, să o vizitez, să o gust, să vorbesc cu oamenii de-acolo, să aflu ce gândesc, să le ascult muzica, să urc, să cobor, să mă urc pe elefanți și să mă împrietenesc cu rinoceri !! Așa săracă cum este, Nepal-ul îmi pare o țară bogată, să știți. Chiar dacă e aglomerație pe străzi, chiar dacă se află la altitudini mari, chiar dacă … Gata, poze ! ( multe au descrierea în nume, dacă veți da click pe ele )

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De asemenea, nepalezii s-au gândit să încurajeze turismul, așa că au stabilit: Nepal Tourism Year 2011. Au un site destul de bine pus la punct și câteva materiale video în dreapta, merită văzut: http://welcomenepal.com/promotional/. Sloganul lor e ”Once is not enough” și tind să le dau crezare. Parcă e mai interesant decât ”Land of choice”, nu ?

Sursele pozelor:
everestuncensored.org,
mountainsofttravelphotos.com,
travel2destination.com,
Hugo in Nepal,
visitnepalinformation.info.

12 comentarii

  1. Foarte frumoasa prezentarea ta, Misce. 🙂 Daca m-as fi simtit atrasa macar pe sfert din cat esti tu de cultura si geografia Asiei, probabil ca nu as fi ezitat sa afirm ca vreau acolo…more than once. 😀 Dupa cum bine stii, cea care exercita un magnetism aparte asupra mea este civilizatia europeana.Vest europeana.
    Oricum, iti doresc sa ajungi sa te bucuri de farmecul Nepalului macar o data in viata. 🙂 Pare o lume magica(cel putin din pozele inspirat alese).

  2. Ce frumosi sunt muntii !!
    Nu stiu ce anume reprezinta Patan, o fi vreun fel de piata sau… loc cu tenta religioasa ? Pare a fi o atmosfera frumoasa… Imi place mult arhitectura cladirilor! 🙂

    1. E un oraș foarte mare în Nepal, Colorblissuco 😀 Al doilea sau al treilea ca mărime, dacă nu mă înșel. Și mie îmi plac pagodele și felul cum arată clădirile, dar mă incită mult combinația asta dintre natură și mâna omului, știi … munții ăia, satele la mari altitudini … podurile de traversat … Trebuie să fie ceva mistic la mijloc 😀

  3. Ptiu, as calatori in atatea locuri ca nu mai stiu ce sa zic. Numai ca deocamdata is ocupat rau de tot 😀 Iti dai seama ca as vrea sa vad si eu de unde vine Budha. Vroba aia, ei au o civilizatie oarecum ciudata fata de a noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.