O săptămână în Amsterdam

Cu toate că vara multă lume preferă destinațiile calde drept locații pentru concedii, cu încălzirea globală e posibil ca aceste preferințe să-și schimbe ori perioada anului frecventată ori să le înlocuiască cu altele din zone mai ”reci”. Sigur, am fost și noi la mare în Zakynthos, Grecia (recomand final de mai-început de iunie, e vis), dar am fost și în Olanda, unde ne-am putut bucura de temperaturi un pic mai scăzute.

Olanda este țara pe care am vizitat-o cel mai des în viața mea, până acum – rivalizează puternic cu Italia, dar Olanda conduce, momentan. Am scris și în alte dăți (link-uri mai jos) despre diverse lucruri pe care le-am făcut aici în ultimii 6 ani, dar m-am gândit să le mai reorganizez un pic. 🙂 Pentru că am vizitat recent Amsterdam, voi încerca să răspund întrebării:

Ce e de făcut în Amsterdam?

Un sumar: biciclit, vizitat muzee, plimbat pe străzi, plimbat cu barca (și feribotul), degustat brânză, mâncat bine la restaurante internaționale. O să le iau pe rând. Încerc să nu menționez lucruri despre care am scris deja în 2018, când am locuit aici aproape 3 luni.

Biciclitul 

Se știe că Olanda este țara bicicletelor și asta nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni când ajunge la fața locului și descoperă că bicicliștii au parte de un tratament aproape preferențial când vine vorba de moduri de transport. În Olanda, lumea nu biciclește ”de loazir”. Efectiv pentru olandezi este propriul vehicul cu care se deplasează undeva: de aceea sunt rapizi, claxonează dacă le stai în drum și nu au timp de mărunțișuri. Fie ploaie, fie vânt, îi poți vedea clai-grămadă pe pistele separate pentru biciclete. Sursele spun că peste jumătate din locuitorii Amsterdamului biciclesc zilnic.

De aceea e foarte ușor să închiriezi o bicicletă în Amsterdam și clar e unul din lucrurile pe care le recomand (oriunde în Olanda, nu doar aici). Se pot face trasee atât în oraș, dar dacă doriți o escapadă mai rurală, puteți face o tură până la Zaanse Schans – un fel de parc prezervat cu mori de vânt tradiționale olandeze, dar nu numai. Sunt doar vreo 15-16 kilometri până acolo, deci nu e așa mult de mers și aveți ocazia să experimentați din plin infrastructura pistelor de biciclete acolo. Efectiv poți ajunge dintr-un capăt într-altul al țării doar pe piste de biciclete… 

La Zaanse Schans, puteți vedea mori de vânt, un muzeu al ciocolatei, un muzeu al brânzei, puteți admira căsuțele mici și cochete din jur sau puteți vedea muzeul dedicat lui Albert Heijn, care a întemeiat faimosul lanț de retail ”Albert Heijn” din Olanda. Intrarea e liberă la Zaanse Schans.

Muzee

Amsterdam e un oraș bogat în cultură, iar muzeele de artă sunt o adevărată bijuterie – începând cu Rijkmuseum. Sigur, dacă nu aveți răbdare să mergeți într-un muzeu atât de mare, puteți oricând să vizitați alte opțiuni: muzeul Van Gogh, Stedelijk, casa lui Rembrandt sau Moco, ca să numesc doar câteva. Pentru ceva mai interactiv, și Nemo Science e foarte mișto. 

Dacă reușiți să prindeți bilet din timp, puteți să aruncați o privire și la casa Annei Frank, această figură olandeză (fac referire la anii în care familia ei s-a refugiat aici din Germania), emblematică pentru opresiunea evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Arta pe care am ales noi să o vizionăm (la invitația surorii mele) a fost o experiență imersivă a luminilor într-o lume a picturilor digitalizate – Fabrique des Lumières. Artiștii elogiați au fost Gustav Klimt și Fred. Hundertwasser, această expoziție video întâmplându-se într-o veche fabrică de gaz din Amsterdam, acum recondiționată ca spațiu de artă. Asemenea spații (restaurate și refolosite) sunt preferatele mele, așadar m-am bucurat nu doar vizual, dar și intelectual. Alte muzee mai neobișnuite puteți găsi aici – cu siguranță voi pune câteva pe listă pentru vizita viitoare. 

Plimbări

E foarte ușor să te plimbi pe jos în Amsterdam – să admiri mulțimea de canale care traversează orașul precum și podurile în stil vechi, să te uiți la diversitatea oamenilor, la arhitectura clădirilor, și cine știe poate nimerești din greșeală (sau intenționat) și în Districtul Roșu, adică partea aceea din centru unde este oferta serviciilor sexuale. Lucrătoarele sexuale beneficiază de protecție și mai ales seara, sunt foarte mulți bodyguarzi care păzesc aceste ”bordeluri”. Cel mai contrastant lucru e că sunt câteva astfel de vitrine chiar lângă Oude Kerk (sau Biserica Veche), una din cele mai vechi biserici din oraș. Pont: puteți vizita biserica cu un tur ghidat și urca în turn pentru un view al orașului. 

Capitala Olandei e totodată un oraș foarte verde, așadar și parcurile sunt o oază de natură și bunăstare. Nu vă mirați dacă vedeți iepurași sau rațe pe alocuri, e ceva normal. 🙂 Cu bicicleta puteți da o tură și până la Amsterdamse Bos, sau pădurea Amsterdamului (construită aproape artificial acum aproape 100 de ani, toți copacii fiind plantați DE MÂNĂ) unde e și o mică fermă. 

Dacă vreți să beți o cafea în Noord sau să mergeți la vreun restaurant acolo, sau chiar să vedeți un cinema+muzeu mai altfel (Eyefilm Museum), puteți lua feribotul – e gratis. 🙂 Dar să trecem și la partea culinară.

Mâncare

Cultura gastronomică internațională este foarte bine primită și în Amsterdam, un oraș multicultural, cu o ofertă de bucătărie variată, așadar opțiunile sunt multiple. Vă pot recomanda un loc fain de brunch – Dignita Hoftuin, un restaurant cu acces la o grădină, unde cântă păsărelele și mâncarea e foarte bună. E romantic AF, cum s-ar spune, mai ales într-o zi însorită. Dacă vă aflați aproape de Westerpark, puteți încerca un local cu specific american – Pendergast, care are o ofertă foarte bună de preparate din carne. Nouă ne-a plăcut mult!

După cum ziceam, e aproape imposibil să alegi un restaurant care să fie cel mai bun, dar ce am încercat aici (și în alte dăți), mi-a plăcut. La Ter Marsch & Co, de exemplu, am mâncat burgeri fffff buni, sau la Lalibela am degustat preparate ethiopiene, iar la Ben Cohen Tel-Aviv Streetfood am avut parte de delicii israeliene orientale. 

Olandezii sunt și buni ”bucătari” ei înșiși, așadar aveți șanse să găsiți patiserii sau brutării cu produse artizanale – acestea sunt mai degrabă de găsit în cartierele rezidențiale, nu neapărat în centru. Degustare de brânzeturi puteți face la orice magazin de brânză, dar nu promit că nu veți pleca de acolo cu minim un calup.

Dacă vă doriți ceva extra și cu un pic de view, recomand restaurantul Madam, care e în vârful turnului ADAM din partea de Nord. Trebuie să faceți o rezervare și să ajungeți relativ repede (ora 19:00-19:30) pentru a găsi un loc ”la geam”, ca să vedeți Amsterdamul în toată splendoarea sa de la etajul 20. Sigur, nu e cel mai ieftin restaurant din oraș, dar chiar e deosebită locația. 

Concluzie: am scris mult despre Amsterdam (și Olanda), și probabil voi mai scrie. E unul din orașele mele preferate în care revin cu mare plăcere de fiecare dată. Mă simt așa… ca o mică fiică rătăcită ce se întoarce acasă. Un pic. Pentru orice întrebări, vă stau la dispoziție cu drag. 🙂

P.S. Extra: noi am fost și la un circuit de Motorsport în Zaandvort (la plajă, jumate de oră cu trenul) și la un festival techno tot în zonă, pe plajă – sunt multe oportunități de genul și în partea aceasta de ”entertainment”.

2 comentarii

  1. Excelent! Împărtășesc același sentiment când merg, Anca. Mă simt așa de bine primită și așa de ca la mine acasă. E orașul meu preferat.

    Super faine pozele, mai ales cele cu tine și cea cu roata de brânză ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *