Miscellaneous și Conferința II

Să vă zic, să nu vă zic cum a fost la partea a doua a Conferinței organizate de AIESEC … na păi dacă tot am scris deja și titlul, am deschis draftul … aș face bine să vă spun, nu ?

BRD-ul a ținut un atelier despre ”Project Management”, cu totul altcumva decât plictisitor. Mi-a plăcut că au fost foarte interactive fetele ( au venit 3 femei tinere ) și nu au încercat să facă reclamă BRD-ului, s-au ferit să spună BRD, ziceau bancă în general. Ne-au prezentat mai mult un concurs și un concept numit Citizen Act, pentru studenți de preferabil în ani terminali sau la master … care să creeze proiecte de responsabilitate socială corporativă și Group Société Générale să le implementeze prin bănci. România a câștigat în 2008, cu un grup de 3 studenți de la ASE, să știți. 🙂 Concursul se desfășoară la Paris și sunt destule țări care participă … v-am anunțat pentru că mă gândesc că or fi ceva studenți care-mi citesc blogul ( dau cu banul ) și o fi cineva interesat.

Deci responsabilitate socială cu 3 dimensiuni: socială, evident, economică și de mediu. Au fost câteva discuții interesante pe aceste teme, n-o să le redau aici, ca să nu dați cu bâta că favorizez BRD-ul, ( n-am card la ei ) însă mi-a plăcut viziunea lor. Normal că sunt interesați și de profit, DAR, motivația este: dacă poți să ai o alternativă din care să scoți și profit, și oameni fericiți ( inclusiv angajați ) de ce să nu o faci ? Ei cred într-o schimbare ce vine din interior. 🙂
Și acum, tot pentru voi, în orice domeniu ați scrie un proiect … iată cam la ce întrebări ar trebui să răspundă și ce elemente să conțină. 🙂 Cine știe, poate va fi de folos cuiva.
1) DE CE ? – finalitatea
2) CE ? – obiective intermediare
3) CUM ? – mijloc de realizare
4) CINE ? – oameni cu sarcini împărțite, ca să nu se creeze un haos, toți să facă același lucru
5) CU CE ? – resurse ( materiale, umane etc. )
6) CÂND ? – un timp definit
7) CU CE REZULTATE ?

În prezentarea unui proiect trebuie avute în vedere și următoarele puncte:
CONTEXTUL ACTUAL – foarte important.
Descrierea soluției propuse ( situația țintă, avantaje, dezavantaje, exemple )
Obiectivul, desigur.
Câștigurile ( calitate și cantitative ).
Resursele și bugetul.

Cu riscul de a mă repeta un pic … am făcut un fel de brainstorming pe un flip-chart în legătură cu pașii unui proiect, și ideile ar cam fi:

  • VIZIUNEA sau IDEEA de la care pornește – de preferabil ceva unic
  • Studiu – extern și intern
  • Echipa de proiect
  • Resurse
  • Obiective ( trebuie să îndeplinească criteriile SMART – Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-frame ) și să fie împărțite în obiective intermediare, să nu fie totul de-odată
  • Clienți sau target ( țintă )
  • Planificare în timp
  • Implementare, evaluare
  • Promovare
  • Motivare

Corina, una din fete, ne-a spus că, și cu dezvoltarea acestei idei închei, ”Un manager bun TE AJUTĂ, nu te monitorizează.” Și sunt de-acord. Din aceste zile și după toate chestiile astea cu management-ul și așa … pot să vă spun și vouă, în caz că nu știați, că nu e ușor să fii manager. Sau cel puțin manager de multi-națională, că fiind un manager de butic n-o să ajungi niciodată să-ți schimbi statutul. Tot ca și un sfat sau ca ceva ce am dedus din ce ne-au spus toți … orice-ar zice lumea, să fiți conștienți că dacă o firmă nu se orientează spre oamenii CU CARE lucrează și PENTRU care lucrează, cu sinceritate și interes … nu rezistă pe piață. O firmă care nu respectă, n-are cum să câștige încrederea clienților. Lipsa de profesionalism din nou nu duce pe culmile banilor și a succesului … Așa că de multe ori, lucrurile chiar sunt pe bune. 🙂

0 comentarii

  1. In primul rand apreciez ca ai spus atelier si nu workshop. E un cuvant consacrat si folosit. Recunosc, nu am reusit sa citesc cu atentie tot articolul. Cand e vorba de finante si management imi fug ochii. Eu ma ocup de alte calcule si de asta se ocupa cei cu scoala aferenta. E bine asa. Ma gandesc ca e un articol bun de vreme ce ai povestit si sintetizat o groaza de lucruri. Sper insa sa nu aluneci printre englezisme folosite (si traduse) prost ca ne suparam. Urat.
    O intrebare totusi: De ce nu explica nimeni ce inseamna project manager/project management raportat la un domeniu? Desi functia are acelasi nume, in functie de domeniu difera complet ca atributii si responsabilitati.

    1. Ai dreptate cu alunecarea, am observat tendința asta și la cei care au prezentat … tot să o dea pe ”requirementuri” și ”developeri” și tot așa. 😀 Defect de serviciu, probabil.
      Încerc să-ți răspund la întrebare … există o chestie generală de antreprenoriat care cuprinde niște idei esențiale, cumva .. baza management-ului. Asta au încercat ei să ne explice mai mult, nu neapărat raportat la domeniul industrie, sau domeniul finanțe, pentru că evident diferă puțin responsabilitățile.

  2. In UE exista un fel de atestare care iti permite sa ai functia de project manager intr-un anume domeniu. Sigur ca baza e de fapt managementul si obligatiile vin odata cu partea administrativa, dar in Romania nu exista momentan aceste functii. In filialele companiilor mari organigrama este bine stabilita undeva in compania mama si deci trebuie sa existe aceste specificatii. Din pacate e o ocazie pentru toti tantalaii care au prea mult timp liber sa fie project manager (chiar daca ei abia au terminat un liceu) sau altii sa tina „traininguri”. Cred ca totusi problema e traducerea: manager de proiect. Ei bine proiectul nostru nu e acelasi lucru cu ceea ce strainii numesc project. La ei projectul inseamna o lucrare sau un ansamblu de lucrari.
    Asta se poate demonstra cel mai bine printr-un exemplu din domeniul IT-ului: o firma de software produce un program pentru un client. In acea firma exista un project manager, responsabil de acea lucrare. E vorba de o comanda si de livrarea unui produs finit. Nu exista nici un proiect aici. Daca in timpul realizarii acelui produs exista planuri, schite si idei ele pot fi numite proiect(e) insa se pierd dupa ce produsul fost livrat beneficiarului.
    Unii spun ca eu fac din tantar armasar (hateri, zic) dar exista deja probleme la nivelul actelor si documentatiilor din cauza unor cuvinte aruncate fara o baza administrativa. Asta inseamna plangeri, prezente in instante si bani pierduti.

    1. Nu faci din tantar armasar, e drept ce spui. Doar ca depinde de fiecare institutie.
      Ei ne-au tinut noua acest atelier pentru proiectele pe care le putem face ca tineri si aplica cu ele … si cum sa omitem greseli care ne-ar putea descalifica ( pentru Citizen Act si altele ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.