Azi, 1 iulie, începe ceea ce se numește ”Iulie fără plastic”, o provocare globală de a folosi mai puțin plastic sau a renunța la el de tot, pe cât posibil. Aș dori să vă ofer și varianta mea de Plastic free july, care e mai puțin heirupistă, poate, și mai mult realistă. Eu am încercat să mă țin de asta și acum 2 ani, pe blogul vechi, dar când am văzut că am eșuat lamentabil, am renunțat. Însă nu am renunțat, în timp, să fac mici schimbări – unele ies, altele nu, dar sunt aici să documentez ce putem face, pe bune, pentru o viață mai sustenabilă fără plastic.
Campania se dorește a fi o conștientizare asupra poluării masive cu care ne confruntăm, din nefericire, derivată enorm din 1) consumul excesiv de plastic și 2) lipsa reciclării adecvate. Cele mai întâlnite deșeuri din oceane și de pe plaje sunt din … plastic. Partea bună e că nici măcar nu sunt atât de greu de înlocuit: plase, sticle de plastic, paie, capace de cafea/băuturi sau capace. Nu stau nici eu excepțional la mai puțin plastic, stați liniștiți, sunt aici să învăț și să împărtășim împreună. Chiar aș vrea să existe mai puțină stigmă și mai multă acțiune. Așa că m-am gândit la 2 pași esențiali de făcut pentru a începe iulie fără plastic și, de ce nu, o viață cu mai puțin plastic?
-
Evaluarea situației
- Încercați să fiți atenți, în timpul săptămânii, cât gunoi adunați, de câte ori pe săptămână îl scoateți afară și cât din el chiar e reciclabil, cât e plastic. Deseori mă îngrozesc de ce las în urmă la gunoi, și asta mă determină des să fac ceva! Și să nu credeți că dacă aruncați la gunoi, puf, dispare, nu, din păcate, nu… De aceea se recomandă eforturi de reducere/reutilizare, și nu consum în plus. Râurile și oceanele sunt pline de plastic, afectează ecosistemul marin și implicit, echilibrul naturii. O altă problemă a vieții marine este și pescuitul excesiv, dar aia e o altă discuție.
- Dacă nu legați plasticul de încălzirea globală, vă înțeleg – pare un drum lung de la combustibili fosili, emisii de carbon și plastic, dar nu e chiar atât de lung. Plasticul provine din petrol, iar petrolul e procesat pentru a deveni polietilenă (pe scurt)….adică plastic. Procesul în sine e intensiv, emite dioxid de carbon și contribuie la încălzirea globală. Poate nu contribuie așa mult cum o fac centralele care ard cărbune, dar e un adjutant. Și atunci pentru ce ne dăm singuri foc la valiză când putem evita extragerea barililor de petrol pentru a-i transforma în plastic? Pentru un pai, un PET, o plasă de unică folosință?
2. Înlocuire, renunțare, alternative
- Bun, acum că știm de ce plasticul e așa dăunător și ne-am analizat ”gunoiul”, putem să vedem unde e posibil să inserăm o mică schimbare. Repet. Nu trebuie să ne batem cu pumnul în piept și să nu mai cumpărăm nimic din plastic deoarece sincer, plasticul e aproape peste tot, e greu de evitat. Dar tot putem face pași mici într-o direcție mai ”curată”. Mai jos câteva idei, dincolo de clasica plasă reutilizabilă.
- Cumpărați accesorii făcute din lemn sau ceramică drept alternativă la gablonțurile din plastic. De multe ori ele se găsesc la târgurile creatorilor locali, și așa încurajați și micile afaceri.
- Dacă faceți grătar acasă, nu cumpărați aiurea farfurii și tacâmuri de unică folosință. Dați oamenilor farfurii și tacâmuri normale, din casă, dacă tot sunteți acolo! Ideal, așa ceva ar trebui făcut și la grătarul în natură, dar sigur cer prea mult.
- De la Biotrem puteți comanda farfurii și tacâmuri biodegradabile, din tărâțe de grâu – o alternativă mult mai bună la cele de plastic. (asta mai ales dacă aveți un eveniment la firmă sau ceva care implică mulți oameni) Am văzut că ele se găsesc în Cluj, dar cred că pot fi comandate și din alte orașe.
- Achiziționați-vă niște paie de aluminiu și țineți unul în geantă/ghiozdan la voi – când ieșiți la o limo, refuzați paiul și scoateți-l pe cel din aluminiu. E refolosibil. Intenționez să îmi cumpăr și eu zilele astea, că nu am, și am tot băut (inconștient) cu paie de plastic în câteva ocazii. Aici puteți lua set de 5, aici set de 2.
- Când faceți cumpărături, dacă nu aveți cantități industriale de legume și fructe de achiziționat, luați câteva bucăți din fiecare, cântăriți-le și puneți eticheta direct pe fruct/legumă. Nu sunteți obligați să le puneți în pungi de plastic!
- Folosiți o cană reutilizabilă pentru cafeaua de zi cu zi, dacă o luați din oraș – sau beți-o acolo, în ceașcă, dacă aveți timp. Chiar nu e un efort așa mare – găsiți la Cărturești bamboo cups cu capac din silicon, ce păstrează sigiliul mai bine.
- Folosiți săpun de corp în loc de gel de duș. Asta-i una grea, cred, dar eu m-am obișnuit. În continuare folosesc șampon și creme de păr pentru că nu pot cu săpun pe păr, dar pentru mâini sau corp, mi se pare realizabil. Adică chiar nu cred că avem nevoie de săpun lichid pentru a ne spăla pe mâini acasă…
- Folosiți caserole din plastic, dacă aveți, cât cuprinde, pentru a lua mâncarea la birou sau pentru a depozita mâncare – nu trebuie să aruncăm plastic dacă îl avem deja. Îl putem refolosi până se uzează de tot, și asta e mult timp (încă am castroane de plastic pentru salate vechi de cel puțin 15 ani).
- Încercați să nu mai cumpărați toate prostioarele din plastic de la Jumbo. 🙂 No offence, Jumbo, dar sunt atât de multe chinezării inutile care iau ochii acolo (ȘI CREDEȚI-MĂ, ȘTIU!), că nu merită, vă zic, nu merită.
- Dacă aveți posibilitatea, luați produse la vrac, și nu în pungi sau împachetate (brânză, salam, fasole, alune etc.)
- Comandați cât mai puțin online, și mai mult direct din magazin – din nou, sigur nu vă place ce spun, dar produsele vin ambalate mereu într-o grămadă de plastic, așa că dacă chiar nu e musai… faceți mișcare până la mall și luați direct produsul. 🙂
- La partea de make-up, fetelor și skincare și alte cele, e iar mult plastic – nu trebuie să folosim 10000 de produse toate din plastic, câteva și bune, care să ne țină. Și apropo, știați că la Kiehl’s se reciclează recipientele cremelor? 🙂 Mă rog, nu-s eu nimeni să mă pricep la machiaje, dar vedeți și produse care sunt mai ”eco-friendly” și nu direct burduhănite în plastic, oricât de sclipicioase ar fi ele și frumoase mânca-le-ar mama.
- Tot pe partea asta, eventual, dezabonați-vă de la newsletter-e păcătoase care doar vă împing să cheltuiți, să cheltuiți, să cumpărați plastic sau derivate din plastic, dacă nu e strict necesar. Sau măcar reduceți frecvența opțiunii de primire a newsletter-ului la lună, dacă există.
Lista nu e exhaustivă și o voi completa pe măsură ce primesc sugestii sau îmi vin idei care mi-au scăpat acum – deci vă rog să veniți cu recomandări sau alte mici acțiuni ce le putem face pentru mai puțin plastic. Sunt câteva lucruri la care eu personal nu fac rabat, cum ar fi, să renunț la periuța electrică, sau să renunț la absorbante în detrimentul cupei menstruale. Acestea sunt alegeri personale de igienă și intimitate pe care le respect pentru mine, și nu recomand alternativele pentru că pur și simplu nu cred în ele.
Nu uitați și că toate sugestiile de mai sus pot fi făcute și cadou celor apropiați!
De asemenea, țineți minte că nu e vorba doar de fără plastic, ci și de fără plastic NOU, pe cât posibil. Nu trebuie să ne dăm peste cap pentru această provocare, ci să încercăm puțin câte puțin, și dacă nu ne iese, reîncercăm, și continuăm. Ideea nu e să cumpărați lucruri noi ”nu din plastic” pentru a nu folosi ce aveți deja din plastic. Aveți? Refolosiți! Și dacă situația o cere, refuzați! De la pungă la ambalaj la pai la ce se poate. Poate o să fie greu și ”cringy” la început și oamenii vor insista, dar insistați înapoi. Ce se poate întâmpla? Dacă nu facem toți un efort comun înspre reducerea poluării cu plastic și a consumului înconjurat de plastic, nu vreau să fiu dramatică și să dau o concluzie, dar bine nu va fi.
Așa că… Ce ziceți? Facem iulie fără plastic cât mai bine posibil? 🙂
Hey draguta! 🙂
Exista si paie de sticla, din nou, care pot fi reutilizate, si sunt mega simpatice si cochete. Se pot lua si online, dar si pe la cafenele mai eco-friendly. Eu mi-am luat unul din Cologne de la o cafenea vegana mega faina (daca cumva mergi acolo, scrie-mi sa iti spun numele), nu stiu daca sunt prin Timi, dar poate merita inspectat. 😀
Te tzuc! :*
Adriana
Eu nu am inteles niciodata oamenii care stau la Starbucks in cafenea si beau din pahare de unica folosinta. De ce puii mei nu cer bautura in cani normale, daca oricum sunt in cafenea? In afara de acest mic detaliu, viata mea e destul de plina de plastic si e foarte greu sa ma abtin de la a cumpara mai multe chestii, dar mi-a placut ca i-ai mentionat pe cei de la Kiehl.s 😀
Hehehe, foarte destept ca au pus-o in Iulie cand e lumea in vacanta si fie are scuza ca „deh… vacanta, da’ eu altfel sunt stalp al comunitatii si lesin cum vad pai&punga” ca sa nu se simta prea vinovata pentru nereusita, fie (si aici vorbim de adevaratii salvatori ai balanelor) are timpul sa spele manual / infiga constiincios in masina de spalat vase mormanele de troace non-plastice produse de hoardele de invitati chemate la gratar 😀 .
Apropo, tocmai m-a lovit, a calculat cineva (imi inchipui ca da) cam care ar fi consumul de apa rezultat, cauzat de spalarea tuturor obiectelor astora reutilizabile? Nu scapa balena de punga, dar sfarseste pe uscat? Sau abordam problema asta ulterior, ca initiativa sfarsitului de secol XXI, in care nu mai ne spalam cu dusul ca-i risipa, dam doar cu servetele parfumate? 😀
O zic evident la misto, ca nu ma astept ca sa fie vreodata atat de multe persoane implicate in genul asts initiativa cat sa faca o uriasa diferenta la consumul de apa, dar sa ne inchipuim ca brusc toata populatie Terrei se apuca sa foloseasca chestii care trebuie spalate, cred ca ar fi ceva cu adevarat misto de privit si estimat :D.
Acum serios, sunt convins ca e o problema reciclarea plasticului, dar eu fix acolo as investi. Cred ca e mult mai util, de exemplu, sa se puna o taxa globala pe utilizarea de plastic, bani care sa se duca in cercetari legate de reciclarea lui si pentru curatarea oceanelor, decat gesturile astea minuscule, manate de mici mode trecatoare facute la nivel individual. Astea mi se par joaca, sport (grozav, haios, incitant, dar sport). Fiindca indiferent cate paie n-ai mai folosi tu (in schimb ai consuma apa frecand unul de tabla), barurile folosesc. Si da, n-or mai folosi in ale Germania daca se tavalesc suficient de multe adolescente pe jos, da-n China da. Sursa majora de poluare nu suntem noi. Si blah-blah-ul cu „daca suntem multi, schimbam mentalitati” sau „obligam producatorul sa..” mie unul mi se pare pura naivitate. Poti opri (poate) sau scadea poluarea produsa de occident, dar nu de aici vine problema. Mai bine investesti in solutii la capatul cu „reciclat si curatat plasticul existent” decat in ala cu productia si schimbarea de mentalitati.
Insa, cum ziceam, ca provocare e haios, zic ca e o idee buna, dar mi-e teama ca o sa-i si lecuiasca pe multi (aia cu gratare, multi prieteni si fara masini de spalat vase). Deci succes si rabdare si poate ne povestesti cum merge si mai ales ce te irita din schimbarile facute.