Dar nu la fotbal, de data aceasta ! 😛 Buuun, M-am uitat ieri la Eurovision, la semifinala a doua. Ţin să spun că sunt foarte fericită şi mândră că România s-a calificat. 😀 Am plâns ca o proastă mică atunci când au cântat Paula şi Ovi, nu ştiu de ce, poate am fost prea emoţionată. Cert este că au cântat, cum se zice în engleză, „flawless”. Acum … nu sunt o specialistă în muzică, nu am studiat-o, nu cânt la vreun instrument, ( deşi mi-ar plăcea la nebunie ) deci tehnic nu mă pricep. Voi comenta, totuşi, ca o bună ascultătoare şi melomană ce sunt, după urechea mea muzicală. Cele înclinate și cu bold nu s-au calificat. În ordinea în care au intrat:
1. Lituania – am fost şocată când cei 5 tipi şi-au dat pantalonii jos şi au rămas în budigăii ăia cu paiete strălucitoare. Înţeleg că mesajul lor era unul … social, dar … până şi coregrafia mi s-a părut doar haioasă, şi atât. Au fost ca un fel de clovni … fără costumaţiile de clovni.
2.Armenia – frumoasă fata, vocea ei nu mi s-a părut cine ştie ce, dar melodia e ok pentru Eurovizion, o văd undeva sus.
3. Israel – mno, ce să zic, drăguţel băietu’, cu voce ok, dar … nu m-a impresionat în mod deosebit.
4. Danemarca – foarte bună melodia, cu uşoare influenţe din duetele anilor `80, `90. Really nice.
5. Elveţia – mi-a sunat bine la ureche melodia Elveţiei, a cântat în franceză tipul … cam penibil el, dar se pare că Europa n-a reacţionat atât de bine la „ploaia de aur” din corzile lui vocale. Poate şi din cauza limbii în care a cântat ( eu personal nu văd în asta o piedică, dar în fine ) sau poate tot din cauza influenţelor „retro”. Dar chiar mi-a făcut plăcere să ascult melodia lui Michael.
6. Suedia – o prezenţă atât de simplă şi de drăguţă, cu o voce la fel de potrivită. Mi-a plăcut Suedia şi îmi pare rău că nu s-a calificat. Puteau înlocui Armenia cu Suedia, ar fi fost mult mai ok. Probabil că nu le-au plăcut colanţii fetei.
7. Azerbaidjan – am fost dezamăgită de Safura. Vocea ei a avut fluctuaţii pe timpul melodiei şi … ce-a fost cu drama aia de pe scenă ? O fi ea frumoasă, dar să se pună în genunchi ca implorând ştiu eu ce divinitate să o ajute să cânte mai bine ? Neah. Păcat de melodie, că e interesantă.
8. Ucraina – a făcut clar distincţia între o voce puternică şi una slabă, cea de dinaintea ei. Melodia nu mi-a plăcut prea mult, dar vocea …. da, vocea a făcut totul.
9. Olanda – ei bine, ştiţi că fiecare ediţie a Eurovizionului trebuie să cuprindă nişte penibili mai mari decât cei care cântă individual, adică penibilii penibililor. Până acum au cam fost nemţii în ultimii 2 ani, dar le-a venit și rândul olandezilor … şa la li, şa la la … vai şi-amar. Olanda ar putea lua „Zmeura de aur” în muzică, având în vedere ce melodie de doi bani au interpretat. Or fi fumat ceva, mai ştii ?
10.România – ei bine, da, România. Am stat cu batista la ochi aproape pe tot parcursul melodiei. Plângeam ca un copil mic şi prost pentru că mi-a plăcut prea mult cum au cântat şi am fost mândră că Paula n-a avut scăpări la notele înalte. ( sau cel puţine mie aşa mi s-a părut ) Nici la selecţia naţională nu le-a ieşit atât de bine. Melodie ritmată, pian minunat, voci bune, duet frumos … ce mai, supertare. Dacă până acum nu am înţeles niciodată ce naiba caută corul ălă acolo …. în sfârşit anul acesta a avut un mare aport la armonia întregii melodii. I-a ajutat şi decorul şi mi-a plăcut că au făcut şi ceva mişcări la sfârşit, când s-au ridicat de la pian. Sper să fie tot aşa de bine şi în finală. Poate că nu o să câştigam, dar eu cred că intrăm în primele 10 poziţii la finala Eurovisionului de mâine seară.
11. Slovenia – un mix nepotrivit de stiluri, nu m-a cucerit nimic din melodia celor care au cântat … şi cam atât.
12. Irlanda – sincer, nu contează că reprezentanta Irlandei era mai corpolentă, balada ei a fost plăcută şi caldă, ceva tipic irlandez cu flautul acela şi cu mesajul „believe in this magic”… poate nu e ea o privighetoare, dar m-a făcut să zâmbesc şi să ascult liniştită.
13. Bulgaria – auăleeeeuuu, a ajuns vântul cocălărismelor şi la vecinii bulgari. Ghinioonnn, 13 ! Mi-a fost milă de tipul acela, îi prezisem sfârşitul încă de la începutul melodiei.
14. Cipru – drăguţ interpretul, o voce agreabilă, melodia ok.
15. Croaţia – trei zâne, trei sirene, una mai blondă ca cealaltă … cu voci destul de bune, dar, pare-se, insuficient. Nu a trezit dragonul muzical din mine, deci … nu.
16. Georgia – m-a surprins coregrafia, frumoasă interpreta şi melodia a fost deosebită … a meritat calificarea.
17. Turcia – am rămas „wow” când am auzit melodia. Nu mă aşteptam la rock din partea Turciei, dar uite că orice e posibil. Nu aş zice că vocea solistului a fost extraordinară, dar melodia per total … wow, şi efectele scenice … m-au cutremurat, zău aşa. Mi-a adus aminte de cineva, dar … of, nu îmi pot aminti. Oricum, grozav, va ajunge singur printre primele locuri.
Acum, din prima semifinală:
1. Moldova – nasol. Proastă prestaţie vocală şi scenică … Mi-a plăcut doar vioara de la început. Nu rău, dar puteau cânta mai bine. Îmi place, totuşi, că Moldova are aşa un stil aparte la Eurovizion, a reuşit să îşi creeze o identitate apreciată aproape în fiecare an.
2. Rusia – fraţilor … de la ce-a fost anul trecut tipa aia cu Maaaamooooooooo şi ce-i acum, mvai, unde-i Rusia ? Total nepotrivit, nu mi-a plăcut deloc, nu consider că trebuia să se califice.
3. Estonia – voce destul de bună, dar melodie uh, sub standardele aşteptărilor mele. De ce a trebuit să facă pe „happy feet-ul” pe scenă nu ştiu, e clar că n-a avut nici o contribuţie pozitivă jocul picioarelor lui.
4. Slovacia – drăguţică fata, dar i-a cam tremurat vocea.Totuşi, în momentele instrumentale, melodia avea un ritm dansant. Degeaba.
5. Finlanda – Ciudat şi ridicol în acelaşi timp.
6. Letonia – una din cele mai proaste melodii din tot concursul. Live ? Jalnic.
7. Serbia – acest Zac Efron blond, cu freza castron … a fost mm, naşpa. Voce niet, mi s-a părut că semăna cu Pepe dpdv vocal. =)) Dar s-a calificat, aşa că ce să mai zici de gustul unora …
8. Bosnia şi Herţegovina – cu un sound oţără rock, ( oţără mai mult ) melodia, deşi nu s-a bucurat de voci extraordinare, a plăcut publicului şi mi-a sunat şi mie bine.
9. Polonia – ăăă, nu.
10.Belgia – un tip şi chitara lui. Mi s-a părut că semăna puţin cu John Mayer şi cum îmi place J.M. … mi-a plăcut şi melodia lentă a Belgiei. Nu prea bun la lălăituri înalte, dar acceptabil.
11. Malta– încă mă întreb de ce Malta nu s-a calificat în finală. Adică a intrat Rusia şi Malta nu ? La fel ca şi Moldova, Malta a avut întotdeauna melodii bune în Eurovizion, e o prezenţă impresionantă de fiecare dată. Poate a exagerat la faza cu aripile, dar în fine, îmi pare rău.
12. Albania – explozivă, ritmată, melodia lor a fost reuşită în contextul Eurovision. Alegere bună a europenilor pentru finală. La refren mi-a amintit puţin de Geri Halliwell – It’s raining men. ( Aleluia )
13.Grecia – tipic grecească melodia. Cam cocălar solistul, ce-i drept şi parcă acelaşi stil de atâţia ani deja mă oboseşte. Oare fără Grecia nu se poate la Eurovizion ? „Hu!”
14.Portugalia – nu înţeleg de ce s-a calificat, pentru că nu a cântat deloc bine. Îmi place limba portugheză foarte mult, dar interpretarea, melodia, of of.
15. Macedonia –solistul mi-a adus aminte aşa, vag, de Tony Poptămaş. Nu a fost o melodie rea, dar uite că, la naiba, sunt alte interese la mijloc, pesemne.
16.Belarus – o melodie calmă, caldă, care îţi poate da fluturi în stomac. Nu ţi-i dă, dar îţi poate da. Cred, însă, că aripile acelea au fost nelalocul lor.
17. Islanda – Cred că s-a vorbit cu Irlanda … dar melodia e mai slabă decât a Irlandei. E aproape tipică, şi deşi Hera are voce bună, melodia nu o ajută cu nimic.
Buuuun … acum să vedem melodiile ţărilor calificate în finală încă de anul trecut.
1.Germania – Live nu mi se pare că sună prea bine, acesta e video-ul de la repetiţii. Melodia înregistrată e drăguţă, dar live scârţâie. Şi nici mişcare nu prea are.
2. Anglia – drăguţ Josh, şi melodia e tot aşa, drăguţă, mic Gareth Gates, dar fără şanse prea mari între primii 10.
3.Norvegia – şi băietul aista e frumuşel, dar degeaba, căci .. canci, nu are acel ceva. Poc.
4.Spania – nu va fi printre primele 15. Primul şi ultimul meu comentariu în legătură cu melodia Spaniei.
5.Franţa – s-au gândit francezii că dacă îşi pun nişte negrii în frunte, o să câştige. Greşit. Coregrafie .. naşpa. Voci … mh, nu prea. Melodia ritmată, ca de fotbal, ale ale aleee, dar nu cred că le garantează primele 15 locuri, aidoma Spaniei.
Acum să vedem cum stăm cu pornosticurile cu primele 10 locuri. Nu, nu am un câştigător în minte, trebuie să-i vedem şi cum cântă sâmbătă. Totuşi, dacă Azerbaidjan-ul se îndreaptă, are şanse chiar pentru primele 3. Oricum va fi în primele 10 … deci până acum România, Azerbaidjan, Turcia clar, Albania, Georgia. Astea sunt cele care, din punctul meu de vedere, au melodii bune, prestaţii peste nivelul mediocru şi şanse reale. Hmm, să mă gândesc practic la cine ar mai putea intra în a doua parte a topului 10, luând în calcul criterii obiective ( încerc să mă pun în locul europenilor ): Serbia – am impresia că îl vor vota pe acest Zac Efron blond, mă tem că şi Rusia va prinde un loc aici … Danemarca, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, poate şi Grecia, nu mă pot hotărî. Parcă văd că ne face şi Germania o surpriză, cu un live mai lucrat.
Am citit undeva că unele melodii nu sunt „în spiritul Eurovizionului” ( se referea mai ales la cele cu accent oldie ). Păi tocmai asta e mişto, că Eurovizionul nu are un tipar. Vi-i amintiţi pe rockerii de la Lordi ? Hard rock hallelujah, e ? Eurovizionul surprinde tocmai prin influenţa fiecărei naţii care vine pe scenă şi aduce un plus de ambient muzical specific ţării respective, dacă are. Nu poţi spune „Eurovizionul e ceva comercial” sau „La Eurovizion câştigă doar baladele” pentru că nu e adevărat. Surprizele din fiecare an au demonstrat asta. Şi o vor face şi acum. Nu am o previziune în legătură cu cine va câştiga, deşi v-am spus, dacă Azerbaidjan-ul se îndreaptă, poate că face marele pas spre primele trei. Personal, văd şi Turcia undeva acolo pe podium … iar de restul încă nu mă pronunţ. :)) Totul e relativ, aşa că … hai, România ! :))
Da,eu imi amintesc de astia de la Lordi. Si nu pentru ca i-as fi vazut la tv cand a fost editia aia,ci pentru ca iubesc melodia. Tocmai asta e..trebuie sa marchezi publicul cu melodia ta..nu conteaza ce gen e. Ziceam printr-un comentariu la un post mai de demult de-al tau ca Romania chair are sanse. Eu vreau sa castige..
Mda.. mie nu-mi place melodia ‘ noastra’ deloc. Nu-mi place Ovi, nu-mi place cum pronunta engleza. Piesa imi pare a fi departe de genul de muzica abordat de Paula ( pe care stii, o ador). Eu una nu i-as vota. 🙁
Pai na, gusturile fiecaruia sunt diferite 🙂
Si uite si articolul despre Eurovision.Esti foarte fericita,mandra… poate sunt eu mai redus,cine stie,dar tot nu iti inteleg extazul.Hai sa vedem ce fac(em) in finala,poate intra(m) in primele 10 locuri,ceea ce nu ar fi deloc rau 😀
Sa ne tii la curent.
Sa nu uit.Hai Romania !
Andrei, nu inseamna ca tu esti mai redus daca nu imi intelegi bucuria. Asa sunt eu, ma „fericesc” din lucruri marunte, care poate pentru altii nu inseamna nimic. 🙂 Eu sunt optimista pentru diseara, dar incerc sa imi pastrez si realismul in acelasi timp, ( cam greu ) dar sper sa fie bine. 😀 Si daca nu, asta e, oricum a fost o ocazie deosebita pentru Paula si Ovi ca au participat. Si nici nu ne-au facut de rusine, dupa parerea mea.
Era o melodie cantata de Activ care se numea Lucruri simple…si eu am invatat sa ma bucur de multe astfel de lucruri dar probabil trebuia sa urmaresc ”fenomenul” de la inceput ca sa gasesc in asta un motiv de bucurie,insa nu prea m-a preocupat anul asta.Am urmarit 2 ani la rand.
Si zici ca in seara asta e finala.Poate arunc si eu o privire sa nu mai fiu asa paralel cu subiectul 😀
Ne-a facut Germania intr-adevar o surpriza :))
Pe mine nu m-a incantat individa, dar ma rog… nici chiar rau n-a fost, decat madame cu apricot stone…
Turcia mi-a placut si mie in mare parte. Vocea solistului la strofe nu era fantastica, dar instrumental si tot jocul scenic, bun!
Dar sa lasam strainii si sa ne bucuram de ai nostri 🙂 LOCUL TREEEI! \:D/