Ați trăit vreodată senzația de a fi turist în propriul oraș? Poate că sunt oameni, așa ca și mine, care deși au stat o viață întreagă într-un loc, nu s-au sinchisit să afle mai mult despre el (decât, poate, minimul de cunoștințe). Mi se pare că se ia un văl de pe ochii minții în ceea ce privește (pre)judecata spațiului în care trăim prin mici descoperiri pe care le facem, „if we really pay attention”.
Există în Timișoara o inițiativă a Fundației Comunitare, care îmi place foarte mult – se numește Talk the Walk, și implică un tur gratis în diverse părți mai puțin populare ale orașului, accesând, poate, și locuri care nu ar fi deschise publicului în mod normal. Weekend-ul acesta am participat la al 6-lea tur al acestui proiect (#Variații), fiind a doua oară pentru mine când fac asta.
Ce vreau să subliniez e ideea de a ne ridica ochii din telefonul ăla nenorocit, și de a privi în jur – după sintagma ”Privește cerul”, să fie ”Privește clădirile”, ”Privește oamenii”, ”Privește copacii”… cel puțin în Timișoara, avem atâtea de privit! 🙂 Indiferent că unele locuri sunt în paragină, uitate, neștiute, există un farmec aparte al lor care le ține așa. Nu spun că nu mi-ar plăcea să fie altfel, restaurate sau utilizate, spun doar că în mijlocul mizeriei poate fi o perspectivă asemănătoare ”florilor de mucegai”. 🙂
Ador să călătoresc și să descopăr locuri noi, și nu consider că aparțin undeva anume, cred că știți asta deja. Dar parcă e frumos să fiu turistă și în orașul meu, să găsesc petice romantice în culori, structuri și forme neștiute, fără să mă atașez neapărat, ci doar cât să le îndrăgesc temporar, până când le voi uita din nou (să nu ne mințim singuri 🙂 ). Asemenea comori există și e păcat să nu fie descoperite. Așa că vă invit să urmăriți pagina lor, și când mai e vreun tur, să vă înscrieți (locurile sunt limitate), pentru că merită toată interacțiunea, plimbarea, și povestea. 🙂
În altă ordine de idei, tot din categoria ”Cât de bine ne cunoaștem orașul”, ați auzit de proiectul celor de la EcoStuff România, possibiliTREE? Sunt uneori uimită că încă nu e ”A THING”. Ideea e simplă: possibiliTREE imaginează (și chiar realizează!) alternative din materiale reciclabile pentru pomul de Crăciun din centru. Așa că adună de la anvelope, la capace de sticlă, doze de aluminiu (neturtite), CD-uri, PET-uri, pungi de plastic și mai câte. Și au nevoie de ajutor – atât pentru materiale, cât și pentru oameni dornici să-i ajute, că vor fi aproximativ 10 astfel de brazi. Pe lângă promovarea colectării selective (care lipsește la noi în România, și la nivel educațional, și practic), implică și partea asta de ”upcycling”, de refolosire a ”gunoiului”.
Oamenii își desfășoară activitatea la (fosta) Fabrica de Țigări (Brazi), nu cu mult înaintea (sau după, depinde cum veniți) Turnului de Apă din Iosefin (ambele puncte pe care le-am vizitat sâmbăta ce tocmai a trecut). Așa că dacă aveți reciclabile de genul, nu le aruncați, strângeți-le, și duceți-le într-un weekend acolo, dacă n-aveți timp în altă zi.
Cam asta pe azi. Mici descoperiri, perspective noi, culori de toamnă. O săptămână faină să aveți!
0 comentarii