Carne din plante? Da!

Înțeleg de ce ați putea crede că titlul e ciudat. Ce vrea autoarea să spună? Vrea să spună că în weekend a încercat ceva ce i-a furat papilele gustative și musai dorea să scrie despre asta. Sâmbătă am făcut, cu niște prieteni, burgeri cu ”carne” din proteine de mazăre și cartofi, un produs ”Beyond Burger” de la compania Beyond Meat, și au fost GENIALI! Stați liniștiți că nu m-a plătit nimeni să scriu asta, încă lucrez la corporație. :)))

Ideea este că nu am știut ce să cred despre ce urma să încerc, dar evident am fost supercurioasă, auzisem despre Beyond Meat inclusiv la serviciu, pe domeniul de lucru :P. Apoi a venit gustarea. Apoi a venit minunarea… care a durat. Apoi feedback-ul celor din jur. Apoi documentarea. Sincer, nu pot decât să fiu impresionată de acest înlocuitor de carne despre care zici că e … carne. Știți cum e, if it looks like meat, if it tastes like meat… it is meat

(așa a arătat mostra mea)

Am scris anul trecut despre reducerea consumului de carne și beneficiile nu doar alimentare sau etice, dar și de mediu, și vreau să reiau un pic subiectul prin acest exemplu. Beyond Meat e o companie care și-a propus să creeze carne din plante… prin știință, într-un laborator în care chimiști și ”food scientists” fac cercetare și testare de produs pentru o replică aproape perfectă de carne animală! Astfel, se eficientizează foarte mult procesul atât din punct de vedere energetic, cât și al utilizării apei, spațiului, sau poluării.

Produsul nu e 100% gata cu o rețetă finală. Din videoclipurile la care m-am uitat, CEO-ul zicea că în fiecare an fac o versiune mai îmbunătățită, și că în 2019 erau undeva la 65-70% acuratețe. Mie nu mi s-a părut chiar așa, și am încercat să nu fiu subiectivă. Plus, carnea lor nu e greoaie, nu încarcă, nu are colesterol … să mai zic? Aș vrea să trec de la laude la compoziție.

Practic, ei se gândesc la următorul lucru: carnea nu trebuie să însemne că ”vine de la porc, pui, vită”, ci carnea are următoarele ”elemente” și se prezintă în forma asta (compusă). Pur și simplu se asamblează niște componente de bază ale cărnii (molecule ce fac carnea carne, cărora le caută substituenți/molecule asemănătoare în molecule din plante), li se dau aromă/culoare de carne (tot din plante, fără GMOs, dacă e cineva curios), de jar/grătar, e făcută să sfârâie prin uleiuri vegetale (cocos), nu se pune soia, nu gluten. E ceva de genul ”De ce să sacrifici un animal pentru a consuma carne, când poți să o creezi aproape de la 0 și să o consumi cu aceleași beneficii?” Targetul Beyond Meat nu sunt vegetarienii sau veganii, altfel ce impact ar avea? Publicul țintă în reprezintă chiar consumatorii de carne. Adică eu, tu, noi, voi. 

De aceea mă adresez cu acest articol pentru că cred foarte mult că nu e nevoie să consumăm ATÂT de multă carne în ziua de azi și încerc mereu să recomand echilibrul. Pentru oamenii cărora le e greu să se despartă de carne… există Beyond Meat. La noi se găsește la Kaufland, și chiar mă bucur că îl avem și noi. Este un pic peste un buget normal de carne (29 lei 2 bucăți de patty de burger), dar merită, din punctul meu de vedere. Ei mai au și alte produse (i.e. cârnați/cabanoși/crenvurști), dar nu i-am văzut încă pe rafturi la noi. În orice caz, eu sunt foarte entuziasmată de acest mic artificiu nutrițional, cu atâtea beneficii pentru societate!

Într-o lume carnivoră și în care se defrișează păduri pentru a crește vite care ajung la tăiat doar pentru a hrăni masiv oamenii, mi se pare o alternativă foarte bună – măcar la ce înseamnă carne de burger, carne măcinată, chiftele etc. Evident, nu poate înlocui experiența (încă) a unei fripturi de vită, sau a coastelor, dar nu trebuie să ne limităm doar la asta. Vă recomand să încercați o dată, veți vedea că nu o să regretați, și o să vreți chiar mai mult. 🙂 Iar dacă ați încercat, sunt curioasă de experiența voastră, vă aștept în comentarii!

4 comentarii

  1. eu nu as lua. E un alt semipreparat. Pt cultura si stabilizare ca liment se folosesc prea multe necunoscute mie (okok, eu sunt si alergica).
    Asa ca mancam carne (1-2 mese pe sapt. si le cumparam de la producatori mici, inclusiv partile neapreciate de multi – oase si articulatii = colagen f. ieftin) dar majoritatea timpului suntem meat free, asa ca apelam la o gramada de alternative de proteina vegetala si sunt ieftine si sanatoase si la indemana: linte, fasole, naut, ciuperci, mazare, oua, lactate, dar si semintele (de floarea soarelui, de dovleac, si cele mai scumpe ca nuci, migdale, canepa – evit caju pt ca m-a ingrozit industria indiana) . Adicalea ieftin si sanatos si local.

    1. Fiecare cu propriile alegeri:) Pentru unii insa nu prea functioneaza asta (eu sunt intre si intre).
      Ce voiam sa zic e ca eu nu pot cu oase si articulatii 🙁 Cum le folositi?

      1. fierb foc mic si indelung, ca pt piftie dar pe care noi nu o mancam rece, adica: oase salvate de la varii fripturi sau dezosari (si vita, si porc, si pasare, cica si peste dar nu avui), acoper cu apa, adaug frunza dafin, lamaie pt eliberare minerale si capac, foc mic, si la final praz si pastarnac si morcovi si ce mai am , iar zama o pun la pilaf, la supa clara sau supa de galusti, la ciorba de legume, la supa crema de ciuperci etc., iar grasimea de deasupra daca e prea multa o pun la legume la cuptor sau carne de vita la cuptor sau linte etc. Cartilagiile eu le rod ca atare, ca sunt moi dupa 4-5 ore de fiert. Mai congelez zama si folosesc fix cand am nevoie.
        Cand nu am suficiente oase adunate, cumpar aripi de pasare bio si adaug (sunt mai ieftine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.