M`am gândit eu aşa … şi pentru mine, dar şi pentru voi, să mă interesez de locuri de văzut pe Pământul ăsta, cu minuni naturale şi monumente care nu trebuie ratate într-o viaţă de om, pe cât posibil. O să culeg informaţii despre ele ( cele mai interesante ) şi o să vi le înfăţişez şi vouă, cu tot cu imagini.
Mi`ar plăcea să încep prin a vă prezenta una din ţările mele preferate, Noua Zeelandă. Noua Zeelandă este o ţară în Oceanul Pacific, undeva prin sud-vest, mai exact. Capitala: Wellington. Limba vorbită: engleza ( mai există şi dialectul Maori, dar e în minoritate – numele ţării în Maori este Aotearoa, care înseamnă, aproximativ, Ţara Norului Alb şi Lung ). Noua Zeelandă se constituie sub forma a două insule mai mici, care se regăsesc sub denumirea de Insula de Nord şi Insula de Sud.
Nu vreau să dau prea multe detalii din istorie, dar ca să ştiţi, Noua Zeelandă s-a format întâi din băştinaşi polinezi migratori, care au dezvoltat cultura Maori. Apoi, odată cu marile descoperiri geografice, au apărut şi europenii prin zonă ( ca de obicei ), reprezentaţi de exploratorul olandez Abel Tasman şi echipa sa. Abel i-a dat ţării primul său nume, Staten Landt, dar cartografii olandezi au denumit-o Nova Zeelandia, după o provincie din Olanda. Maorii i-au cam omorât, şi până la venirea Căpitanului Cook ( o sută de ani mai târziu ), europenii n-au mai călcat pe-acolo. James Cook a cartografiat aproape întreg ţinutul, şi a adaptat vechiul nume în “New Zealand”, apoi, după el, au mai venit şi alţii să viziteze pământurile neozeelandeze. De prin secolul 19, misionarii creştini s-au stabilit aici şi i-au convertit pe Maori la creştinism. Englezii, însă, observând un anumit interes al francezilor asupra noului teritoriu, şi-au trimis oameni să reclame suveranitate şi să negocieze un tratat cu populaţia Maori ( Tratatul Waitangi ).
În timp, colonia engleză s-a format ca o monarhie constituţională, cu regina Angliei drept conducător suprem, deşi simbolic. Puterea o reprezintă, de fapt, guvernatorul general, care e ca un fel de preşedinte: are puterea de a dizolva Parlamentul, de a aproba miniştrii sau de a-i revoca. V-am scris toate acestea pentru a înţelege de unde vine Noua Zeelandă şi care-i treaba cu ţara asta. Mai multe detalii puteţi să citiţi şi voi pe Wikipedia. Ah, da, micul istoric de mai sus poate că nu pare atât de captivant, dar să ştiţi că Noua Zeelandă are o faună şi floră incredibilă, cu specii interesante şi unice în lume, şi nu doar atât, dar este şi o ţară liniştită, echilibrată, cu soare şi perspective frumoase de viitor.
Apropo, ştiţi că Noua Zeelandă e prima ţară din lume care a acordat drept de vot femeilor, în 1893 ?
Nu ? Dar că aici s-au filmat numeroase scene din Lord of the Rings ? ( superb film ) Să vă şi arăt unde.
Alte poze mirifice găsiţi şi aici .
Milford Sound e o regiune turistică importantă a Noii Zeelande, cu o privelişte mor-ta-lă:
De admirat mai mult. De făcut.
E, ce ziceţi ? Numai bani să ai şi să te tot duci …
Simt nevoia să adaug un P.S. : Poate o să fiu condamnată că nu încep întâi cu România. Nu vreau, domne, să încep cu România. Uite-aşa. Să mai ieşim puţin din pătrăţelul ce ne înconjoară, că nu doar România se găseşte pe hartă, şi nici nu e cea mai frumoasă ţară din lume. Există şi la noi numeroase staţiuni şi puncte turistice care, poate, merită văzute, dar vreau să vă arăt şi necunoscutul, înţelegeţi ? Poate aţi auzit de Insulele Barbados, şi nu ştiţi unde sunt, şi ce se întâmplă acolo. Ei bine, veţi afla într-unul din următoarele posturi ! Duc lipsă, poate, de patriotism, dar prefer să vă arăt şi frumuseţile şi culturile altor locuri, pentru că eu personal am nevoie de o evadare din câmpiile mioritice …
P.S.2 : O să revin asupra Noii Zeelande, am arătat prea puțin din acest tărâm pitoresc.
Holy Molly! Pacat ca e asa departe 😀